59 woningen Looër Enk, Leesten-Oost, Zutphen

26 april 2007
Situatie:
Ten zuidoosten van Zutphen bevindt zich Leesten, de grootste nieuwbouwlocatie van de stad. Leesten West is inmiddels gereed. Momenteel wordt er gefaseerd gewerkt aan Leesten Oost, bestaande uit de deelgebieden Looër Broek, Looër Enk en Looër Woud. De gehele wijk Leesten zal in 2012 gereed zijn en dan circa 3500 woningen tellen. In Leesten-Oost worden vele verschillende woningtypen gerealiseerd in zowel de huur- als koopsector, dit alles op basis van een stedenbouwkundige opzet van Kuiper Compagnons. Elk deelgebied krijgt daarbij een eigen sfeer en kleur mee. AAS Architecten was verantwoordelijk voor de nadere stedenbouwkundige uitwerking en de architectuur van het Looër Enk. Dit deelgebied is herkenbaar aan de grijstinten, de (bestaande) hoogteverschillen en de oost – west georiënteerde strokenverkaveling die lichtjes de structuur van de oude onderliggende slotenverkaveling volgt.

Opgave:
De opgave betrof het realiseren van 59 eengezinswoningen in drie verschillende typen: 3 vrijstaande woningen, 36 twee-onder-een-kapwoningen en 20 rijwoningen. Van belang was de creatie van een autoluwe, collectieve binnenruimte.

Ontwerp:
Looër Enk ontleent z’n identiteit eerder aan het totaalbeeld dan aan de individuele woningen en parcelering. Zo zijn alle woningtypen nadrukkelijk familie van elkaar door de toepassing van dezelfde materialen, horizontale stroken van lichtgrijze baksteen en de scherp gesneden dakhelling aan de straatkant. De steile helling was oorspronkelijk bedoeld als plateau voor zonnepanelen maar is nu bij alle woningen bekleed met zilverkleurige dakpannen. Lopend of fietsend over de oude Looër Enkweg, die het gebied aan de oostkant met een lichte bocht doorsnijdt, zorgt dit voor een dynamisch totaalbeeld van zigzaggende zilverkleurige daken. De grijstinten komen naast in de gevels en de daken ook terug in de bestrating en de terreininrichting. Vandaar dat het project ook de naam Silverline meekreeg. Het hele gebied wordt omzoomd door smalle woonstraatjes zonder voortuin. Parkeren geschiedt zoveel mogelijk op het eigen terrein. Hierdoor blijft het straatbeeld strak en treedt zo min mogelijk verrommeling op. Ook het middengebied tussen de woningen kenmerkt zich als een autoluwe collectieve binnenruimte met bankjes, groen en speeltuinen. De woningen worden opgeleverd met een standaard plattegrond en zijn vervolgens naar eigen wensen uit te breiden met een serre, uitbouw of opbouw.

Bijzonderheden:
Dankzij een nieuw bouwsysteem, ontwikkeld door de aannemer Koopmans TBI bouw, kon het project in een mum van tijd worden gerealiseerd. Het prefabsysteem bestaat uit betonnen zijwanden en relatief dunne vloeren die dienen als ondergrond voor een dikke afwerkvloer die over het leidingwerk wordt gestort.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAS Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan