Energieneutrale villa, Arnhem

20 augustus
Woonhuis met werkruimten

Bestaande wagenloods als vertrekpunt ontwerp
Deze energieneutrale villa voor een particuliere opdrachtgever op de grens van Arnhem en Huissen, is gesitueerd aan het einde van een woonstraatje naast een bestaande boerderij. Het perceel is aan west- en zuidzijde omzoomd door bos. Aan de oostzijde opent het perceel zich op de uitloper van Immerloo Park en het Zeegbos. Als inspiratie diende de eenvoudige, asymmetrische hoofdvorm van de bestaande wagenloods op het perceel. Om het uitzicht en de privacy van de bestaande boerderij én de nieuwe villa te garanderen, is in overleg met de gemeente het bouwvlak verplaatst naar de uiterste noordwesthoek van het perceel. De nieuwe woning is parallel aan de boerderij gepositioneerd en voegt zich naar de functionele opzet die kenmerkend is voor agrarische bebouwing.

Twee bouwlagen verbonden met de tuin
Onze opdrachtgever wenste een uitgebreid woon- en werkprogramma. Het volledige woonprogramma is in de opgetilde begane grond gerealiseerd, zodat maximaal van het uitzicht kan worden genoten. Om ook het forse werkprogramma en een gastenkamer met badkamer te kunnen realiseren binnen het toegestane volume, is een souterrain gecreëerd. Om daglicht te creëren in het souterrain is een deel van de tuin uitgegraven en voorzien van een talud en trap die het werkgedeelte en de gastenkamer rechtstreeks toegang geeft tot de tuin.

Gesloten versus open
De asymmetrisch doorsnede van de bestaande schuur moesten worden gerespecteerd. Om die reden is de hoge zijde aan de zon- en uitzichtzijde gelegen en de lage zijde aan de noordzijde, grenzend aan het perceel van de boerderij. De gesloten noord- en westzijde van de woning bestaat uit met demontabele natuurleien beklede gevels. In contrast met deze gesloten west-en noordzijde is de oost- en zuidzijde maximaal open. De gevels laten maximaal zonlicht binnen in de wintermaanden. Het grote overstek in combinatie met de verschuifbare louvres weert echter de hoogstaande zomerzon, zodat opwarming wordt voorkomen. Alle ruimtes hebben toegang tot het terras en de veranda. Binnen de strakke bebouwingsenvelop is ondanks het forse woonprogramma gezocht naar een maximale ruimtelijkheid.

Duurzaamheid als expressie
De houtskeletbouw gevels en het dak van deze villa hebben een Rc-waarde van 10,0m2 K/W, veel meer dan het Bouwbesluit voorschrijft. Verwarmen en koelen van de woning gebeurt met een warmtepomp met bodembron. De duurzame uitstraling van deze villa komt verder tot uitdrukking in het vegetatiedak en de volledig met zonnepanelen belegde zuidzijde van het dak. Een route door het huis verbindt alle ruimten in zowel het souterrain als de begane grond en mondt uit in de hoge woonkamer. Kern van het woongedeelte is de buitenhaard, grenzend aan het grote overdekte terras.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan