Liquiddesign Bark
Liquiddesign Bark
Liquiddesign Bark
Liquiddesign Bark
Liquiddesign Bark
Liquiddesign Bark

Stijlvolle LiquidDesign-vloer voor DAF Museum

19 september 2019
En het moet gezegd, de LiquidDesign-vloer in de kleur ‘Bark’ (schors) ligt er mooi strak bij in het DAF Museum en kleurt prachtig bij de balies. De vloer strekt zich uit van de entree, via de museumwinkel en langs de ontvangstbalie naar een lange, taps toelopende gang met aanliggende ruimten. Totaal zo’n 300 m².

DAF-historie
Maar voor we het over de vloer gaan hebben, eerst maar eens bij een kop koffie de rijke DAF-historie ingedoken. Want die hangt hier onmiskenbaar in de lucht. Ook de aangeschoven heren van het museum, architect Ruud Bouwman en bestuurslid Rob Kieft, blijken er letterlijk en figuurlijk vol van. Ruud werkte 15 jaar bij DAF in Eindhoven, Rob heeft zelfs 37 dienstjaren op zijn conto. De meeste van de 160 museumvrijwilligers hebben trouwens ook een DAF-verleden. Arlan Smit, verantwoordelijk voor sales en marketing bij SmitFac en SmitFloor in Geldrop, en Petra Biemans, Sales Representative New Business bij Forbo Eurocol completeren het gezelschap. 

Prachtig uitzicht
Vanuit het restaurant voorbij de balie, ‘Daffetaria’, hebben we een prachtig uitzicht op de bijzondere DAF-trucks en andere voertuigen een verdieping lager. Boven staan de personenauto’s, de DAF-raceauto’s, -prototypen en -specials. ‘De gesprekken tussen de betrokken partijen over de herinrichting van dit gebied begonnen al veertien jaar geleden’, legt Rob uit. ‘Het betrof een plan voor een fors woningcomplex, waarin een uitbreiding van de expositieruimte voor het DAF Museum zou worden opgenomen. Toen er uiteindelijk groen licht kwam voor de nieuwbouw naast het museum, was het bestuur ervan overtuigd dat dit een mooi moment was voor een ingrijpende renovatie en de uitbreiding met 1.100 m² die nog volgt.’

Acht weken dicht
Voor het allemaal zover was, zou er nog wel heel wat water door de Dommel stromen. Want hoe renoveer je een museum dat jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers trekt? Rob: ‘Het DAF Museum is financieel gezond en kan zichzelf prima bedruipen, maar hoe pak je zo’n ingrijpende renovatie aan? We hebben gekeken naar deels openblijven, twee, vier, zes weken dicht, het werden er uiteindelijk acht.’ Ruud: ‘Als we niet volledig dicht waren gegaan, dan had ik dit project niet willen doen. Bezoekers, stof en lawaai gaan nu eenmaal niet samen. Bovendien weet je met zo’n oud gebouw, de voormalige Valk Brouwerij, nooit wat je tegenkomt aan technische hindernissen. En je moet in je planning rekening houden met alle verschillende mensen en werkzaamheden die elkaar niet in de weg mogen zitten.’ Rob: ‘Uiteindelijk waren we precies binnen de geplande acht weken klaar voor heropening en zijn we netjes binnen budget gebleven.’

Niet schadegevoelig
Arlan Smit beaamt dat het tijdens de uitvoering een uitdaging was om elkaar niet voor de voeten te lopen en laat wat foto’s zien op zijn smartphone. ‘Na het aanbrengen van de LiquidDesign-vloer lagen er weliswaar stuclopers overheen, maar waar gewerkt wordt, kun je nooit alles volledig afgedekt houden. Gelukkig is LiquidDesign door zijn veerkracht en beschermende laklaag niet schadegevoelig. De vloer ligt er prachtig in en sluit mooi aan op de rest.’ Het DAF Museum was voor SmitFloor ongeveer het tiende LiquidDesign-project. ‘We verkopen deze vloeren al sinds de introductie en we hebben ook aan de producttraining deelgenomen in Wormerveer. Binnenkort doen we er weer een restaurant mee en 180 m² in een woning. In onze showroom hebben we enkele vloeroppervlakken met LiquidDesign afgewerkt. Zo krijgt de klant een mooi realistisch beeld van het eindresultaat.’

Opvangen hoogteverschil
Voor de uitvoering van het project had Arlan ook overleg met Forbo Eurocol. ‘Technisch-commercieel adviseur Harry Hendriks heeft de situatie vooraf bekeken en Arlan geadviseerd’, zegt Petra Biemans. ‘De extra uitdaging hier was dat de vloer moest aansluiten op andere vloerafwerkingen en de verwerkers kregen ook te maken met hoogteverschil, door het verplaatsen van de keuken.’ ‘En LiquidDesign kun je niet aanbrengen op een vloer met afschot’, vult Arlan aan. ‘Dan loop je het risico van kurkdoorslag in de toplaag. Egaliseren was ook geen optie, want daar zouden dan 60 zakken repartiemortel voor nodig zijn en het niveauverschil was weer te weinig voor zand-cement. In overleg met Harry hebben we toen een talud gemaakt en het LiquidDesign aangebracht binnen de krappe marges van wat technisch haalbaar was. Met die technische begeleiding maakt Forbo Eurocol echt het verschil voor ons. En als we bijvoorbeeld een keer voor twaalf uur ’s middags een pallet egaliseermiddel bijbestellen, dan staat die de volgende dag op het werk. Die service is ons veel waard.’

Over tegelvloer heen
De LiquidDesign-vloer werd in het DAF Museum aangebracht over een bestaande tegelvloer heen. SmitFloor schuurde deze eerst op met een diamantschuurmachine. Hierna volgde een laag 044 Europrimer Multi, toen een egalisatielaag met 975 Europlan Special en daarna weer een laag 044. Op de derde dag bracht een team van vijf verwerkers van SmitFloor het LiquidDesign aan in de kleur ‘Bark’ en de dag erna zorgden drie man voor het aflakken. De schoolklassen die zojuist hoorbaar naast ons zijn neergestreken in de ‘Daffetaria’ hebben geen weet van al dat werk. Zij hebben slechts oog voor al het moois, leuks en leerzaams dat het DAF Museum deze dag voor hen in petto heeft.


Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Forbo Eurocol Nederland B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan