Na de transformatie
Copyright: Barwerd van der Plas
Voor de transformatie
Voor de transformatie
Na de transformatie
Copyright: MVSA Architects
Rivierstaete
Copyright: Suitable images
Rivierstaete
Copyright: Matthijs Witbaard
Voor de transformatie
Na de transformatie
Copyright: MVSA Architects
Rivierstaete
Rivierstaete
Copyright: Barwerd van der Plas
Rivierstaete
Rivierstaete
Na de transformatie
Copyright: Barwerd van der Plas
Voor de transformatie
Voor de transformatie
Na de transformatie
Copyright: MVSA Architects
Rivierstaete
Copyright: Suitable images
Rivierstaete
Copyright: Matthijs Witbaard
Voor de transformatie
Na de transformatie
Copyright: MVSA Architects
Rivierstaete
Rivierstaete
Copyright: Barwerd van der Plas
Rivierstaete
Rivierstaete

Rivierstaete

21 juni
Aan de Amstel kun je er niet omheen, het typisch jaren 70 kantoorgebouw, de Rivierstaete. Een kolossaal en uitbundig pand, dat met zijn verspreid gestapelde en gesloten blokken de omliggende bakstenen huizen gewoonweg kleineerde. Ons plan om het indrukwekkende maar gedateerde bouwwerk nieuw leven in te blazen concentreerde zich op het open maken van de architectuur en het omhelzen van de locatie aan het water.

Moderniseren van het modernisme
Nadat het in 1973 was voltooid, werd het modernistische monument van Hugh Maaskant al snel bekend als “de apenrots”, vanwege zijn volumineuze, afgesloten blokken. Om het gebouw toegankelijker te laten ogen hebben we het uitgekleed en teruggebracht naar zijn oorspronkelijk structuur met opeengestapelde blokken. Verder hebben we de smalle, door raampartijen gevormde banden op de wit betegelde gevels vervangen door wandhoge ramen. De dakterrassen met beplanting en een skybar zorgden ervoor dat het gebouw zich met nieuw elan presenteert aan zijn omgeving.

Voldoen aan nieuwe behoeftes
De eisen gesteld door kantoren en hun gebruikers zijn drastisch veranderd in vergelijking met de vroege jeugd van het gebouw. Ons ontwerp weerspiegelt dit. De nieuwe opengewerkte gevel en de royale buitenruimtes zorgen voor een heilzaam milieu met voldoende daglicht, groenpartijen en frisse lucht. Door aaneengesloten vides in het interieur in te voegen hebben we de ruimtelijke kwaliteit daarvan sterk verbeterd. Dat biedt enorme flexibiliteit voor de gebruikers, zowel in horizontale en verticale richting. State-of-the-art technische toepassingen staan garant voor een optimale klimaatbeheersing en een hoge mate van duurzaamheid.

Langs de Amstel 
Rivierstaete ligt in de Rivierenbuurt, in Amsterdam Zuid. Een wijk die bepaald wordt door de Amstel. Dit water heeft een enorme rol gespeeld in de geschiedenis van Amsterdam, zelfs bij de naamgeving van de stad (Amsterdam betekent immers 'dam in de Amstel'). Door de eeuwen heen hebben kunstenaars en architecten inspiratie gevonden in de rivier. Wij vormen daarop geen uitzondering: ons doel was om – als niet eerder tevoren – het gebouw te laten corresponderen met de Amstel en zijn omgeving. Om het te begiftigen met een nieuwe meegaandheid.

Een jaren 70 icoon
Toen Rivierstaete in 1973 werd voltooid, was het het grootste kantoorgebouw van Europa. De acht verdiepingen waren met zes miljoen witte tegels bekleed en de raampartijen waren tot smalle banden teruggebracht. Het was een radicale ingreep op zijn context: de bakstenen woningen en openbare gebouwen met een menselijke schaal voortkomend uit het gracieuze Plan Zuid van Berlage. We hebben door Maaskant kenner Michelle Provoost een cultuurhistorisch onderzoek laten doen en hier onze speerpunten uit afgeleid. .  Door dit kantoorgebouw van al zijn tegels te ontdoen en deze door een transparante gevel te vervangen kon de geheel gerenoveerde Riverstaete eindelijk openstaan voor het  Berlage stadsdeel. De interactie met de omgeving leidt tot een prettige werkklimaat en laat aan de buitenwereld zien dat er gewerkt wordt in het gebouw.

Op grote hoogte                      
Op de negende verdieping biedt het 325 vierkante meter grote dakterras een spectaculair uitzicht over de Amstel en Amsterdam. Hier vormt het de perfecte locatie voor een openbare skybar, die meer energie aan het gebouw heeft toegevoegd. Dit wordt versterkt door beplante terrassen die op verschillende niveaus zijn aangebracht. Dit rustgevende groen verzacht de rigide randen van het pand en vergroten zo de verbinding tussen binnen- en buitenwereld.

Aansluiting met de omgeving verbetering voor de buurt
In de loop der jaren was de aansluiting met de woonstraat een rafelrand met parkeren en expeditie geworden. In de nieuwe situatie is met glooiende lijnen een tuin met het kunstwerk van André Volten en een paviljoen gemaakt. Door het toevoegen van extra entrees opent het gebouw zich hier naar de buurt.  

Klimaatcontrole
Een geavanceerd systeem controleert de klimaatplafonds die door het hele gebouw aanwezig zijn, net als de energie-efficiënte verlichting met daglicht controle en bewegingssensoren. Een warmteopslagsysteem en een gevel met z.g.  HR++ beglazing zorgen er voor dat het gehele pand aan BREEAM certificeringsnormen kan voldoen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met MVSA Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van MVSA Architects

MVSA Architects
MVSA Architects
MVSA Architects
MVSA Architects
MVSA Architects
MVSA Architects
MVSA Architects
MVSA Architects
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan