Het spectaculaire bladerdak
Copyright: Martine Berendsen
De weerkaatsing van het licht doet denken aan een wandeling onder het bladerdak van een echt bos
Copyright: Martine Berendsen
De medewerkers zijn uitgenodigd om mee te denken en te ontwerpen
Copyright: Martine Berendsen
Een zonnig, mediterraan binnenplein als levendig hart van het gebouw
Copyright: Jannes Linders
Slanke boomvormige kolommen ondersteunen het dak
Copyright: Jannes Linders
Een nieuw huis voor de Goede Doelen Loterijen
Copyright: Jannes Linders
Het spectaculaire bladerdak
Copyright: Martine Berendsen
De weerkaatsing van het licht doet denken aan een wandeling onder het bladerdak van een echt bos
Copyright: Martine Berendsen
De medewerkers zijn uitgenodigd om mee te denken en te ontwerpen
Copyright: Martine Berendsen
Een zonnig, mediterraan binnenplein als levendig hart van het gebouw
Copyright: Jannes Linders
Slanke boomvormige kolommen ondersteunen het dak
Copyright: Jannes Linders
Een nieuw huis voor de Goede Doelen Loterijen
Copyright: Jannes Linders

Nieuw huis voor de Goede Doelen Loterijen

21 juni
Een uitdagende opdracht
Directievoorzitter Boudewijn Poelman wilde voor de 600 medewerkers, die jarenlang verspreid waren over verschillende panden in Amsterdam en omstreken, een nieuwe werkplek waar iedereen zich thuis voelt. Het moest ook een bijzonder duurzaam gebouw worden, belangrijk voor deze organisatie die duurzaamheid uitdraagt als één van haar kernwaarden. Het maatschappelijk doel en het idealisme van de Goede Doelen Loterijen zijn nu zichtbaar in hun huisvesting, een transparant en toegankelijk gebouw voor de medewerkers én voor de buurt - een warm hart nabij het zakendistrict van de Zuidas.

Transformatie
Het duurzame ontwerp begon met behouden van wat er al was: de betonstructuur, de hoofdopzet en veel materialen van het bestaande gebouw zijn bewaard. Hier zijn nieuwbouwvolumes aan toegevoegd en een spectaculair nieuw dak over het gehele bestaande gebouw.

De bestaande opzet is in het nieuwe gebouw nog duidelijk zichtbaar. Er is 1 verdieping toegevoegd aan het pand en daarmee is het nieuwe gebouw nog steeds een stuk lager dan de bebouwing aan de Zuidas.

Alle toevoegingen zijn duurzaam: natuurlijke materialen  (verduurzaamd hout, natuursteen) veel groen, stroomopwekkende ramen op het zuiden, zonnepanelen voor duurzame energie en opvang van regenwater voor het sanitair en de sprinklerinstallatie.

Co-creatie

De medewerkers van de Goede Doelen Loterijen zijn vanaf het begin intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces. Ze zijn uitgenodigd om mee te denken en te ontwerpen, zo is er een gebouw ontstaan dat de bijzondere sfeer en werkwijze van deze organisatie past als een handschoen. D/DOCK en Benthem Crouwel Architects wisten in co-creatie met alle uitvoerende partijen en ook toekomstige gebruikers een door iedereen gedragen project te creëren met zoveel mogelijk bestaand en recycled materiaal en meubilair.

Een belangrijke wens vanuit de Goede Doelen Loterijen was dat er niets zou worden weggegooid en dat al het meubilair uit de vorige kantoorpanden werd hergebruikt. Ieder meubelstuk heeft immers een verleden en verhaal, wat bijdraagt aan een betekenisvol interieur. Een mooi voorbeeld daarvan is te zien in het personeelsrestaurant waar bijna alle stoelen en tafels in hun oude staat een nieuwe plek hebben gekregen.

Groen
De medewerkers wilden graag het groen en de natuur van hun oude locaties meenemen naar de Beethovenstraat. Naast de door Benthem Crouwel ontworpen daktuin, creëerde D/DOCK extra groenplekken op de tussenliggende terrassen. Het toevoegen van een groene zone is een belangrijk element in de methode Healing Offices. De mens heeft een aangeboren affiniteit met de natuur. Wij ‘functioneren’ beter in de natuur dan in een artificiële omgeving. Dat gaat over prestatie, efficiëntie, maar ook over een gevoel van geborgenheid en vertrouwen. Daarnaast dragen planten bij aan een gezond binnenklimaat.

Een opvallend dak
Het spectaculaire bladerdak van het nieuwe pand vult deze wens aan. Het dak overspant het bestaande gebouw waardoor de oude patio is veranderd in een zonnig, mediterraan binnenplein als levendig hart van het gebouw.

Het dak, dat steunt op drie grote en drie kleinere slanke boomvormige kolommen, is voorzien van 6.800 opengevouwen bladeren van gepolijst aluminium die opwarming van het gebouw in de zomer voorkomen en een bijzonder licht- en schaduwspel op de wanden en vloeren creëren. Het licht doet denken aan een wandeling onder het bladerdak van een echt bos. De kleuren, intensiteit en sfeer veranderen afhankelijk van waar en wanneer je je in het gebouw bevindt.

De terrassen trap is de verbinding tussen alle verdiepingen en het ontmoetingspunt in het Atrium. De trap werd ontworpen als metafoor voor de eerdere locatie, de Van Eeghenstraat, waar veel heen en weer gelopen werd tussen de verschillende gebouwen en men elkaar op straat ontmoette. De trap heeft letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd waardoor er dynamiek en co-creatie ontstaat tussen de gebruikers van het pand: de mens als duurzame factor. 

Thuis
Het resultaat van de renovatie is een gebouw dat voelt als een thuis voor de 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen. Maar het gebouw is er niet alleen voor de medewerkers: een publiek restaurant met een levendig plein, een auditorium dat ook door de buurt gebruikt kan worden en een tv-studio maken dat dit gebouw zich verbindt met de gemeenschap en de wijk.

Duurzaamheid
Hergebruik van sloopmateriaal uit het bestaande pand, warmte-koudeopslag, 949 zonnepanelen en gebruik van regenwater - voor het sanitair, de daktuin en de sprinklerinstallatie - zorgen samen voor een volledig energieneutraal gebouw. Alle nieuw gebruikte materialen zijn getest op hun duurzaamheid en kunnen ook in een volgende levensfase van het gebouw weer benut worden. Dankzij al deze maatregelen heeft het pand de BREEAM certificering 'Outstanding' gekregen en is daarmee het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland. Hier is een BREEAM score van 85 % voor nodig, het gebouw van de Goede Doelen Loterijen scoorde maar liefst 92,61 %.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Benthem Crouwel Architekten BV BNA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan