Renovatie Zeeuws Museum

9 december 2016
Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Het Zeeuws Museum in Middelburg was bijna zeven jaar gesloten om grondig te worden verbouwd, uitgebreid en gemoderniseerd. Geen sinecure als je bedenkt dat het is gevestigd in het monumentale Abdijcomplex in het centrum van de stad. Opdracht: maak het eigentijds, toegankelijk en verbeter daarnaast de veiligheid en het klimaat. Dat is projectarchitect Ben Westenburger van architectenbureau Rothuizen van Doorn ’t Hooft uit Middelburg gelukt maar wel met de nodige kunstgrepen. Niet dat Westenburger de enige verantwoordelijke was. ‘Zijn’ deel betrof de entree, de gevel, het trappenhuis en de lift. ‘Maar daarmee heb je wel de belangrijkste blikvangers en onderdelen van de routing te pakken’, aldus de architect. Waarmee hij refereert aan zijn voornaamste uitgangspunten: logischer ‘verkeersaders’ en een betere toegankelijkheid. Daarnaast was de verbouwing bedoeld om brandveiligheid, binnenklimaat en inbraakwerendheid van het complex te verbeteren. Een lastige klus. Westenburger moest om te beginnen ingrepen doen aan de gevel. ‘Maar het gevelbeeld mocht niet veranderen. Door inbraakwerende achterzetramen met inbraakwerendheidklasse 3 toe te passen, konden we aan alle eisen voldoen.’ De nieuwe glazen hoofdingang annex winkel en museumcafé, aangelegd in een souterrain, zou in de oorspronkelijke plannen op een veel prominentere plaats komen. ‘Maar dat zou het beeld van het plein te veel verstoren en mocht dus niet.’

Stoepen in de architectuur
Dat de keuze uiteindelijk viel op een minder opvallend souterrain, had echter ook nog een andere reden. Westenburger: ‘Er zijn vijf expositieniveaus. Voorheen kwam je op de begane grond binnen en had je zowel onder je als boven je tentoonstellingsruimtes. Nu begin je op een logische plaats: onderin.’ En op een plek die aansluit bij het aangrenzende Abdijplein: ‘Het plein loopt af. Daarom zijn in de bestrating de nodige stoepen toegepast. Die hebben we in de architectuur doorgezet, zonder overigens de transparantie uit het oog te verliezen: glas speelt een hoofdrol.’

Spouw met verlichting
Ook de nieuwe lift en het trappenhuis bevinden zich nu op een logische, maar lastig aan te passen plaats: het scharnierpunt van de twee bouwdelen waaruit het museum bestaat. ‘Dat is het enige punt waarop je alle vijf vloerniveaus kunt bereiken. We zijn er in geslaagd daar een modern vormgegeven trap en lift met veel glas en roestvast staal tussen te krijgen. Een mooi detail vind ik de leidingkoker die we meteen hebben ingebouwd: die is bekleed met staal en glas met een spouw ertussen. In die spouw is verlichting aangebracht.’

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mview+

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan