Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Zwembad Den Uyt heeft zijn eigen DNA

6 mei 2019
Baantjes trekken, van de glijbaan, aqua joggen, fitnessen en revalideren. Het kan allemaal in Vita Den Uyt, het nieuwe zwembad in Mol, bij Turnhout (BE). De gezeefdrukte Total Glas-gevelpanelen van het zwembad maken een knipoog naar de illustere glasindustrie van Mol.

In Mol (België) verrijst een gloednieuw zwembad: Den Uyt. Het nieuwe zwemparadijs, ter vervanging van het oude gelijknamige zwembad, biedt plezier aan sportieve en recreatieve zwemmers van jong tot oud. Van een wedstrijdbad met beweegbare bodem - dat omgetoverd kan worden naar een doelgroepenbad - een 60 meter lange glijbaan, een warmer therapiebad tot aan een fitness, aan iedereen is gedacht.

Bouw en exploitatie
“Het zwembad biedt voor ieder wat wils”, vat Sander Laheij van architectenbureau Slangen+Koenis samen. Zijn bureau won de aanbesteding, samen met de Belgische aannemer Cordeel Zetel Temse N.V., installateur Hellebrekers Technieken en exploitant Farys. Samen vormen zij de Vita Groep. De aannemer en installateur bouwen en onderhouden het zwembad, met uitzondering van de fitness. “We hebben een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain, Operate) -contract met gemeente Mol gesloten. Dat betekent dat we ook het onderhoud voor de komende 30 jaar voor onze rekening nemen. De gemeente krijgt een complete, moderne zwemaccommodatie zonder dat ze er zelf veel omkijken naar heeft.” 

Poortgebouw
De nieuwe ‘Den Uyt’ staat gedeeltelijk op dezelfde plaats als het oude bad en maakt een verbinding met de naastgelegen sporthal. “De entree vormt als het ware een poort tussen sporthal en buitenbad. Daarmee betrekken we de twee sportaccommodaties meer bij elkaar.” De zwembaden liggen een halve verdieping boven het maaiveld zodat de bassins niet in het grondwater liggen. “In dat geval zou een complexere constructie nodig zijn, maar dat hebben we dus voorkomen.” De verdieping onder de baden biedt ruimte aan kantoren en multifunctionele ruimtes en technische installaties.

Kwartsmoleculen
De vier meter hoge gevels van het zwembad bestaan uit Total Glas-panelen, die door Metaglas op maat zijn gemaakt. Op de schuin gemonteerde panelen, die zorgen voor schaduwspel, is een zeefdruk aangebracht van uitvergrote kwartsmoleculen. “Ze zijn een knipoog naar de lokale glasnijverheid in Mol”, licht Laheij toe. “Hier wordt al sinds jaar en dag kwarts, ook wel zilverzand, gewonnen dat de basisgrondstof is voor glas.” Kwarts, Mol en glas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Behalve de glasfabrieken dankt Mol zijn Molse Meren aan de kwartswinning.

Slangen+Koenis ontwierp de zeefdruk in samenwerking met het Duitse grafisch bureau Gourdin & Müller. Metaglas maakt en monteert de ruim 3.000m2 panelen conform dit ontwerp. “We hebben gekozen voor drie paneelformaten: 2 x 2 m, 1 x 2 m en 0,5 x 2 m. Door de verscheidenheid aan panelen creëren we een gevarieerd gevelbeeld, maar er zit wel een repeterend karakter in. We hebben samen met Metaglas een optimum gevonden tussen diversiteit en efficiënte productie en montage.”

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mview+

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan