Zwembad Den Uyt heeft zijn eigen DNA
6 mei 2019
Baantjes trekken, van de glijbaan, aqua joggen, fitnessen en revalideren. Het kan allemaal in Vita Den Uyt, het nieuwe zwembad in Mol, bij Turnhout (BE). De gezeefdrukte Total Glas-gevelpanelen van het zwembad maken een knipoog naar de illustere glasindustrie van Mol.
In Mol (Belgiƫ) verrijst een gloednieuw zwembad: Den Uyt. Het nieuwe zwemparadijs, ter vervanging van het oude gelijknamige zwembad, biedt plezier aan sportieve en recreatieve zwemmers van jong tot oud. Van een wedstrijdbad met beweegbare bodem - dat omgetoverd kan worden naar een doelgroepenbad - een 60 meter lange glijbaan, een warmer therapiebad tot aan een fitness, aan iedereen is gedacht.
Bouw en exploitatie
āHet zwembad biedt voor ieder wat wilsā, vat Sander Laheij van architectenbureau Slangen+Koenis samen. Zijn bureau won de aanbesteding, samen met de Belgische aannemer Cordeel Zetel Temse N.V., installateur Hellebrekers Technieken en exploitant Farys. Samen vormen zij de Vita Groep. De aannemer en installateur bouwen en onderhouden het zwembad, met uitzondering van de fitness. āWe hebben een DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain, Operate) -contract met gemeente Mol gesloten. Dat betekent dat we ook het onderhoud voor de komende 30 jaar voor onze rekening nemen. De gemeente krijgt een complete, moderne zwemaccommodatie zonder dat ze er zelf veel omkijken naar heeft.ā
Poortgebouw
De nieuwe āDen Uytā staat gedeeltelijk op dezelfde plaats als het oude bad en maakt een verbinding met de naastgelegen sporthal. āDe entree vormt als het ware een poort tussen sporthal en buitenbad. Daarmee betrekken we de twee sportaccommodaties meer bij elkaar.ā De zwembaden liggen een halve verdieping boven het maaiveld zodat de bassins niet in het grondwater liggen. āIn dat geval zou een complexere constructie nodig zijn, maar dat hebben we dus voorkomen.ā De verdieping onder de baden biedt ruimte aan kantoren en multifunctionele ruimtes en technische installaties.
Kwartsmoleculen
De vier meter hoge gevels van het zwembad bestaan uit Total Glas-panelen, die door Metaglas op maat zijn gemaakt. Op de schuin gemonteerde panelen, die zorgen voor schaduwspel, is een zeefdruk aangebracht van uitvergrote kwartsmoleculen. āZe zijn een knipoog naar de lokale glasnijverheid in Molā, licht Laheij toe. āHier wordt al sinds jaar en dag kwarts, ook wel zilverzand, gewonnen dat de basisgrondstof is voor glas.ā Kwarts, Mol en glas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Behalve de glasfabrieken dankt Mol zijn Molse Meren aan de kwartswinning.
Slangen+Koenis ontwierp de zeefdruk in samenwerking met het Duitse grafisch bureau Gourdin & MĆ¼ller. Metaglas maakt en monteert de ruim 3.000m2 panelen conform dit ontwerp. āWe hebben gekozen voor drie paneelformaten: 2 x 2 m, 1 x 2 m en 0,5 x 2 m. Door de verscheidenheid aan panelen creĆ«ren we een gevarieerd gevelbeeld, maar er zit wel een repeterend karakter in. We hebben samen met Metaglas een optimum gevonden tussen diversiteit en efficiĆ«nte productie en montage.ā