Kaai Nieuw Zuid, Antwerpen

11 november 2016
Het Belgische landschap kenmerkt zich door een enorme suburbanisatie, het gevolg van de sterke stimulering van private bouw vanaf de jaren ‘50. De laatste jaren vindt een herontdekking van de stad plaats. In dit geval ’t Stad, zoals de inwoners Antwerpen graag noemen. De Vlaamse hoofdstad is een sprekend voorbeeld met twee ontwikkelingskernen, aan de noord- en zuidzijde van het centrum, grenzend aan de Schelde. De zuidelijke kern is momenteel zelfs het grootste stedelijk ontwikkelingsgebied van België. Een oud verlaten overslaggebied wordt omgetoverd tot een nieuwe woonwijk met 2.000 woningen en ruim 60 procent groen. Een van de projecten op de Zuidkade is een gezamenlijke ontwikkeling van POLO Architects en Atelier Kempe Thill. Één gebouw, twee visies.

Kaai Nieuw Zuid is het eerste appartementencomplex dat binnen het stedenbouwkundig masterplan van Secchi & Viganò is gerealiseerd. Het plan kenmerkt zich door straten die elk loodrecht op de Schelde aangelegd zijn. Hierdoor krijgt elk gebouw een panoramazijde op de Schelde, de stad of de parken die een groot deel (62%) van het plan bepalen. Een tweede kenmerk is de duurzaamheid. ‘Elk gebouw in de wijk heeft de passiefnorm als richtlijn: ze voldoen aan een maximale warmtevraag van 15kWh/m² per jaar. Dit bereiken we door een doorgedreven isolatie, strenge luchtdichtheidseisen en een warmtenet.’ zegt projectarchitect Jorn Peeters van POLO Architects. ‘Alle appartementen beschikken over een grote wintertuin. Dit “bigger and cheaper” concept is een woningtype dat bestaat uit een compact en geïsoleerd bouwvolume, met daaromheen een lichtere buitenschil voor alle buiten- of semibuitenruimtes. Door deze terrassen buiten het geïsoleerde volume te houden, kan er efficiënter geïsoleerd worden. Met dit concept kunnen bewoners in de tussenseizoenen de leefruimte vergroten en in de zomer genieten van een groot terras.’

Gedetailleerd en gedifferentieerd
Kaai Nieuw Zuid is opgetrokken naast het oude goederenstation Antwerpen-Zuid, de enige blijvende herinnering aan de sporenbundel die er ooit lag. Het neoklassieke gebouw met art nouveau-lokettenzaal dateert van eind negentiende eeuw en werd gerenoveerd met respect voor het verleden. POLO Architects en Kempe Thill tekenden een strak hedendaags ontwerp als tegenhanger. Tweearchitecten en twee afzonderlijke gebouwdelen omdat voormalig Stadsbouwmeester Kristiaan Borret het project Nieuw Kaai Zuid - 92 appartementen, 5 commerciële ruimten en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage te groot vond voor één architect. Peeters: ‘In het bouwteam zijn alle keuzes op elkaar afgestemd, maar we hebben het elk benaderd vanuit onze eigen visie.’ POLO Architects koos ervoor de terrassen uit architectonisch beton rondom het gebouw visueel te laten doorlopen in een randbalk uit hetzelfde materiaal. Daartussen zijn verdiepingshoge glazen panelen opgehangen, afgewisseld met even hoge raamopeningen. De wintertuinen van de zuidwestgevel resulteren in royale uitkragende terrassen in wit zichtbeton waarin volgens een dambordpatroon glazen schuifvouwwanden zijn aangebracht.

Waardering en vertrouwen
Ook André Kempe van Atelier Kempe Thill werkt graag met grote glaspartijen in zijn ontwerpen. ‘De lange gevels in ons deel zijn vrijwel volledig beglaasd met schuivende puien. We hebben dat gecombineerd met donker prefab beton. Een combinatie en kleurstelling die past bij het fysiekekarakter van deze havenstad. Om zo veel mogelijk ruimte te geven aan het glas, proberen we de gevels zo compact mogelijk te ontwerpen. Datis onze stijl, genereus met veel glas.’ Het project is streng bewaakt door Welstand en de huidige Stadsbouwmeester Christian Rapp en zijn team. ‘in België word je als architect echt gewaardeerd en vertrouwt men op je kunnen. Je bent de bouwmeester van het project met alle verantwoordelijkheid die daarbij hoort.’ Vanuit die rol hebben POLO Architects en wij contact gezocht met gevelbouwer Vorsselmans en zij hebben ons op het spoor van Metaglas gezet. Zij leveren een beglazingssysteem voor wintertuinen waarmee wij het maximale resultaat uit ons ontwerp kunnen halen.’

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mview+

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan