AZ Sint Lucas speelt in op groene omgeving

23 juni 2015
“Door de parking te splitsen in twee gebouwen met verschillende hoogtes, wordt het kleinschaliger en niet zo massief”.

Het parkeergebouw van AZ Sint Lucas in Gent biedt plaats aan maar liefst 1.450 auto’s, maar vanaf de buitenkant van het markante gebouw is praktisch geen wagen te herkennen. En dat was precies de bedoeling, zegt architect Sofie Eggermont van ABSCIS Architecten. “Dat is een aangenamer beeld vanuit het ziekenhuis en het rust- en verzorgingstehuis dat ernaast ligt.”

Wie op de ring rijdt, ziet het ziekenhuis en dus ook het parkeergebouw duidelijk staan. De architect koos bewust voor twee aparte gebouwen. “De moeilijkheid bij het ontwerpen van een parking met deze omvang, is dat het al snel te massief wordt. Daarom hebben wij het gesplitst in een hoger en een lager gebouw. Zo worden er twee kleinschaliger gebouwen gecreëerd, wat binnen de ruimtelijke context en de korrelgrootte van de ziekenhuiscampus wenselijk is.” Het hoogste gebouw van 8 verdiepingen is sinds januari in gebruik en aannemer Antwerpse Bouwwerken levert het laagste gebouw van 4 verdiepingen eind juli op.

Symbiose
Voor de vormentaal en expressie koos de architect voor een open parkeergebouw, bestaand uit een betonconstructie. Tegenover het strakke raster van de parkeerplaatsen staan uitwaaierende vloerplaten met groenaanplantingen “voor een vermenselijking van een functioneel concept”.

De borstweringen zijn ontworpen om te worden uitgevoerd in geperforeerde aluminium platen, die een contrast vormen met de massiviteit van het project. “Het maakt het gebouw lichter.” De vorm van de perforaties is tegelijk de vorm van de pleintegels, exclusief ontworpen door ABSCIS architecten.

Voor de wayfinding binnenin het gebouw is er beroep gedaan op een grafisch vormgever. ‘Die heeft ook ingespeeld op de vorm van de perforatie’, legt de architect uit. Het parkeergebouw staat op een verkeersarmplein waar nog bomen en bankjes worden geplaatst. “Het is een symbiose geworden van de landschapsarchitect, de architect en de grafisch vormgever.”

Inspelen op perforatie
De parkeerdaken worden voorzien van een gewapend afdichtingssysteem van Triflex, die als fabrikant van begin tot einde meedacht over een correcte uitvoering. “Een mooi product om het dak mee waterdicht te maken en af te werken. Hiermee hebben wij het praktische met het esthetische kunnen combineren.” Applicateur Meekelenkamp Kunststof Techniek nam, in onderaanneming van Albitum, de klus voor zijn rekening om de daken waterdicht te maken en met een duurzame antisliplaag af te werken. Voor een heldere signalisatie voor bezoekers kregen de markeringen een opvallende groene kleur, een afgeleide van de huisstijlkleur van AZ Sint Lucas.

Leuk effect
Overdag laat de perforatie in de gevelbekleding daglicht naar binnen en zijn de perforaties als het ware zwart en ‘s nachts is dat net andersom. Dan schijnt het licht in het gebouw naar buiten en dat geeft een leuk effect. “Als ik het nu zie, zie ik eigenlijk amper een auto staan. En dat was precies de bedoeling.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Triflex bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan