Luchtbrug Hogeschool voor de kunsten

3 juli 2002
De Academie voor Schone Kunsten in Arnhem werd in 1961 door Gerrit Rietveld ontworpen. De locatie was zeer idyllisch tussen de Rijn aan de zuidkant met uitzicht over de vlakke Betuwe, aan de noordkant een steile onbebouwde heuvelwand die de eindmorene vormt van de eerste ijstijd en aan de oost- en westkant een park. Rietveld zette dan ook zijn gebouw als een transparante solitair in het park. Hij koos een klein stramien van 1.80 meter om daar door zo gering mogelijke dimensionering van de draagconstructie te bereiken en zorgde ervoor dat alle hoeken van het gebouw visueel open zijn. Verder ontwierp hij binnen de grenzen van wat toen mogelijk was een zo vlak mogelijke glazen gevel. Het resultaat is een prachtig licht en transparant gebouw met een eenvoudige plattegrond.

Aan het eind van de zestiger jaren werd deze idylle verstoord door een uitbreiding van het kantorencomplex van de Provinciale Gelderse Elektriciteit Maatschappij (de PGEM), waardoor op 18 m afstand van de noordgevel een gebouw verrees. Het architectonische karakter van dit gebouw is veel zwaarder en geslotener dan dat van Rietveld. In het begin van de jaren 90 worden de Academies voor de Kunsten samengevoegd met Conservatoria, Academies voor Theater en Dans en de Academie voor Bouwkunst tot de Hogescholen voor de Kunsten in Arnhem. Ook in Arnhem gebeurt dit, met als gevolg dat in de directe omgeving van het Rietveld-gebouw gezocht wordt naar extra huisvesting. Een van de oplossingen is de aankoop van het oude kantorencomplex van de PGEM omdat deze organisatie inmiddels een nieuw complex heeft betrokken. Deze leegkomende gebouwen worden gerenoveerd tot Conservatorium door het architectenbureau Geels, Bokhorst en Van Ouwerkerk. Tussen het PGEM-gebouw uit het eind van de jaren zestig en het Rietveld-gebouw moest vervolgens een verbindingsbrug worden gerealiseerd.

Wij werden in 1991 uitgenodigd om deze brug te ontwerpen en te realiseren door de Hogeschool voor de Kunsten (HKA) te Arnhem. Gezien de architectonische waarde van het Rietveld-gebouw hebben we het horizontale en verticale stramien daarvan als uitgangspunt genomen. Bovendien was voor ons een belangrijk uitgangspunt om de transparantie van het gebouw en de open hoeken zoveel mogelijk te evenaren, een zo vlak mogelijke glasgevel te bereiken en de draagconstructie zo dun mogelijk te laten zijn. Omdat zowel de stramienen als de verdiepingshoogte van het Rietveld-gebouw niet stroken met die van het voormalige PGEM-gebouw is het matenstelsel van Rietveld bepalend geweest en is het PGEM-gebouw ter plaatse aangepast. Een glazen buis is klimatologisch een ramp wanneer je daar geen voorzorgsmaatregelen neemt. Dit hebben we gedaan door kleppen te ontwikkelen in het boven- en ondervlak die automatisch opengaan bij temperatuuroverschrijding en sluiten bij regen. Stralingspanelen zorgen voor comfort in koude perioden. Hiertussen zijn de lichtarmaturen opgenomen en een grote leidinggoot die alle elektronische communicatie tussen de twee gebouwen herbergt. Het ontwikkelen van de gevel heeft de nodige hoofdbrekens gekost. Ten eerste konden we door een beperkt budget niet terecht bij de reguliere producenten en ontwikkelaars van dit soort systemen. Samen met onze constructeur ABT hebben we vervolgens zelf oplossingen ontwikkeld. Een van de belangrijkste problemen van deze brug was de horizontale/verticale vervorming ten gevolge van de belasting door wind, sneeuw en personen. De detaillering van de glasbevestiging en de breedte van de voegen tussen de glasplaten zijn hierop zorgvuldig afgestemd. Bij de inpassing van de nieuwe brug in het bestaande Rietveld-gebouw hebben we zoveel mogelijk het bestaande gebouw intact gehouden en teruggebracht in de oorspronkelijke toestand.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BiermanHenket

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan