Afvalstoffendienst, Den Bosch

9 maart 2012
Gemeentewerf, kantoren, stallingsgarage, afvaloverslaghal, biomassacentrale, afvalbrengstation, wasstraat voor vuilnisauto's en windturbine

Afvalreductie voor gezonde toekomst
Sinds de jaren ’70 gebruikt men op de aarde elk jaar meer hulpbronnen dan de aarde zelf kan produceren. Dat betekent dat we interen op onze reserves. Een schone wereld met schone lucht, schoon water en schone grond heeft direct met afval te maken. De manier hoe we met onze afvalberg omgaan, maar ook de manier van bouwen moet radicaal veranderen om een schone wereld achter te laten voor de volgende generatie. Niet alleen in de wijze hoe we dit afval opruimen, maar belangrijker nog, dat we afvalproductie voorkomen. Met het ontwerp van het project Afvalstoffendienst Den Bosch is veel aandacht besteed aan het realiseren van een energieneutraal, demontabel complex voor het recyclen van afval uit de hele regio. Het langgerekte gebouw is gelegen aan de noordelijke groene rand van Den Bosch, parallel aan de A59, geflankeerd door de provinciale weg naar Hedel en de spoorlijn Utrecht – Den Bosch.

Een andere uitdaging was het geven van een architectonische uitdrukking aan functies die normaal gesproken weinig esthetische aandacht krijgen. Door het enorme programma, de hoge duurzame en esthetische ambities van de opdrachtgever en de specifieke karakteristieken van de locatie samen te brengen in het architectonisch ontwerp is een sterk herkenningspunt gerealiseerd, waarin de ambities van de gemeente Den Bosch zich duidelijk presenteren.

Experimentele groengevel
Het volledige terrein en de onderling verschillend vormgegeven gebouwclusters zijn georganiseerd als een langgerekte dynamische machine, waarbij functie en duurzaamheid zijn verenigd in een opvallend object. Eén gebouwcluster is voorzien van een speciaal voor dit project ontwikkelde groengevels bestaande uit circa 20 plantensoorten. De planten zijn geselecteerd op zon en schaduw, groenblijvend of niet, snel of langzaam groeiend en bloeiend, afhankelijk van de oriëntatie. De gevels visualiseren de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever en zorgen voor warmteregulatie, geluidsisolatie, opname van fijnstof en het stimuleren van de biodiversiteit.

Functionele en duurzame esthetiek
Het stoere en robuust vormgegeven complex is van veraf zichtbaar vanaf de A59 door de 14m hoge facetgevel van de op- en overslaghal voor huisvuil. Vanaf de provinciale weg verbind de 600m lange, aardekleurige betonnen plint alle gebouwclusters op het langgerekte terrein. De clusters zijn afzonderlijk vormgegeven. De asymmetrisch gefacetteerde gevel van de op- en overslaghal komt voort uit de oriëntatie van de 4.000m2 PV-panelen op het dak en creëert vanuit de verschillende richtingen van en naar de stad een andere dynamiek.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan