Special rond daglicht in de architectuur

16 december 2021
Op de donkerste dagen van het jaar zoomen we in op de waarde van daglicht in de architectuur en doen we dat met vier gasten: architect Maarten van Bremen (GroupA), adviseur Paul van Bergen (DGMR), architect Sander Mirck (Mirck Architecture) en architect Lars Courage (Courage Architecten / Stichting Dutch Daylight).

https://www.buzzsprout.com/297197/9727081
  
Vanuit de ondergrondse metrostations van de Oostlijn in Amsterdam herkennen reizigers al van ver waar het daglicht binnenvalt en ze dus naar buiten kunnen. Bij de vernieuwing van deze metrostations heeft GroupA niet alleen veel meer daglicht binnengebracht, maar reflecteren nieuwe witte tegels het daglicht ook verder de ondergrondse gangen in. Doordat het kunstlicht in de ondergrondse metrostations warmer is gehouden, valt het koelere daglicht meteen op. Zo vinden reizigers intuïtief hun route.

In de podcast vertelt architect Maarten van Bremen van GroupA meer over het ontwerp van de Oostlijn, dat eerder dit jaar de Dutch Daylight Award in de categorie boven de 1.000 vierkante meter won. Vervolgens komt ook de winnaar van de Dutch Daylight Award in de categorie onder de 1.000 vierkante meter aan het woord. Architect Sander Mirck van Mirck Architecture won die prijs met het ontwerp van een woning in het buitengebied van Leiden. 

In deze woning, gelegen in open polderlandschap, wordt daglicht van verschillende zijden binnengebracht en heeft Mirck er ook op ingezet echt veel daglicht binnen te brengen. Daglicht is niet alleen gezond, het maakt ons als mensen ook gelukkiger, benadrukt hij. In zijn ontwerpprocessen simuleert Mirck altijd de manier waarop daglicht in zijn ontwerpen binnenvalt, op verschillende momenten van de dag en in verschillende jaargetijden. Op die manier wil hij de vele kwaliteiten van daglicht optimaal benutten.

Tussendoor komt adviseur Paul van Bergen van DGMR aan het woord over het inbrengen van daglicht in gebouwen. De ontwikkeling om ramen een verticalere vorm te geven, juicht hij toe, want daglicht komt toch echt van boven. Maar hij ziet wel ruimte voor verbetering als het gaat om het binnenbrengen van daglicht in hoogstedelijke gebieden, vooral onderin de gebouwen. Ook ziet hij nog volop kansen om in de kern van gebouwen meer daglicht binnen te brengen.

De podcast sluiten we af met een kort gesprek met architect Lars Courage. Naast zijn eigen bureau, Courage Architecten, is hij nu alweer ruim zes jaar voorzitter van de Stichting Dutch Daylight, dat een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving promoot. Courage gaat in op de activiteiten van de stichting en vertelt over zijn passie rond daglicht in de architectuur.

Beschikbaarheid

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Sponsors

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan