Paul de Ruiter Architects – Polak Gebouw, Rotterdam
Copyright: Jeroen Musch
Paul de Ruiter Architects – Polak Gebouw, Rotterdam
Copyright: Jeroen Musch
Paul de Ruiter Architects – Polak Gebouw, Rotterdam
Copyright: Jeroen Musch
Courage Architecten – Licht Budget, Almere (Dutch Daylight Award 2012)
Copyright: Courage Architecten
Courage Architecten – Licht Budget, Almere (Dutch Daylight Award 2012)
Copyright: Courage Architecten
Courage Architecten – Licht Budget, Almere (Dutch Daylight Award 2012)
Copyright: Courage Architecten
Cepezed – Rijkswaterstaat Westraven, Utrecht (Dutch Daylight Award 2008)
Copyright: Cepezed
Cepezed – Rijkswaterstaat Westraven, Utrecht (Dutch Daylight Award 2008)
Copyright: Cepezed
Cepezed – Rijkswaterstaat Westraven, Utrecht (Dutch Daylight Award 2008)
Copyright: Cepezed
SeARCH – Hotel Jakarta, Amsterdam (Dutch Daylight Award 2018)
Copyright: SeARCH
SeARCH – Hotel Jakarta, Amsterdam (Dutch Daylight Award 2018)
Copyright: SeARCH
SeARCH – Hotel Jakarta, Amsterdam (Dutch Daylight Award 2018)
Copyright: SeARCH
Group A – Oostlijn, Amsterdam (Dutch Daylight Award 2020)
Copyright: Digidaan
Group A – Oostlijn, Amsterdam (Dutch Daylight Award 2020)
Copyright: Digidaan
Group A – Oostlijn, Amsterdam (Dutch Daylight Award 2020)
Copyright: Digidaan

Stichting Dutch Daylight bestaat 20 jaar

21 juni, 9:00
Dit jaar bestaat Stichting Dutch Daylight twintig jaar. Over de jaren hebben velen zich binnen de stichting ingezet voor de promotie van daglicht. Een terugblik met een van de oprichters, twee gewezen voorzitters en de huidige voorzitter van de stichting – Atto Harsta, Ronald Schleurholts, Lars Courage en Maarten van Bremen – op deze langste dag van het jaar.

Het startte allemaal in 2004 toen Atto Harsta en Ed Melet de Stichting Living Daylights oprichtten om de meervoudige waarde van daglicht onder de aandacht te brengen. Het was een reactie op de icoonarchitectuur die in die jaren aan een opmars bezig was. Maar de oprichters hadden ook kritiek op het onderwijs waarin er maar weinig aandacht was voor de kwaliteit van daglicht.

Zonder begrip van de waarde van daglicht bestaat de kans dat we losraken van de natuur om ons heen maar ook van de natuur in onszelf. “Daglicht doet zoveel meer dan alleen het verlichten van de activiteiten die in gebouwen plaatsvinden”, verklaart Atto Harsta. “We moeten opnieuw leren om de kwaliteiten van daglicht een integraal onderdeel te maken van onze ontwerpprocessen.”

“Duurzame architectuur begint bij het maximaal benutten en samenwerken met de natuur”, vervolgt Harsta: “Dit wordt ondertussen weer breed omarmt, maar twintig jaar geleden was hier – op een klein clubje mensen na – niemand mee bezig. De zon is gratis beschikbaar en heeft geen verkopers, dus dat deden wij.”

Voorzitters
Vanuit deze drive zochten Harsta en Melet de eerste voorzitter van de stichting, die gevonden werd in Bjarne Mastenbroek. Zijn bevlogenheid en passie hielpen om samen met jonge Nederlandse architecten de doelstellingen van de stichting uit te dragen bij een breed publiek.

Hierna hebben andere voorzitters het stokje overgenomen. In chronologische volgorde: Paul de Ruiter, Ronald Schleurholts, Lars Courage en de huidige voorzitter Maarten van Bremen. Door in de financiële crisis de schouders eronder te zetten, heeft de stichting zich daar doorheen geslagen, om zo het vuurtje weer aan te wakkeren tot een dikke steekvlam. Er staat nu een financieel gezonde en brede organisatie met een actieve groep partners.

De stichting heet ondertussen Stichting Dutch Daylight, maar heeft nog altijd dezelfde doelstellingen. De missie is nog lang niet volbracht. Bijvoorbeeld bij de verdichting van onze steden is aandacht voor daglicht opnieuw hard nodig.

Kennis ontsluiten en delen
Vanaf het begin heeft de stichting een sterke focus gehad op het ontsluiten en delen van kennis. Daglicht is een breed onderwerp en doordat de kennis rond daglicht over allerlei vakgebieden verspreid is, is de ontsluiting ervan een uitdaging. Kennis wordt ontsloten door samenwerking met kennisinstellingen, ambassadeurs, architecten, specialisten en marktpartijen. Deze kennis wordt gedeeld via dutchdaylight.nl/kennis, maar ook uitgedragen via lezingen, events en de tweejaarlijkse Dutch Daylight Award.

Ronald Schleurholts: “Al voor ik als voorzitter aantrad was daglicht, als belangrijke factor, succesvol opgenomen in het programma Frisse Scholen. Maar ‘meten is weten’ dus we hebben in mijn tijd een app ontwikkelt om laagdrempelig en betrouwbaar lichtniveaus te kunnen meten met je telefoon.”

“Die app was een alternatief voor de dure, professionele luxmeters. Maar de ontwikkeling en het onderhoud van die app was nog best lastig gezien de diversiteit aan telefoonmerken destijds. Het idee was dat je met de app snel inzicht kon krijgen in de werkelijke lichtniveaus in ruimtes en gebouwen, zodat je bewuster kon ontwerpen en maatregelen kon treffen.”

De waarde van daglicht bij de verdichting van onze steden
Stichting Dutch Daylight blijft het denken over daglicht en het ontwerpen met daglicht bevorderen. Dat doet het op allerlei manieren. Zo is de stichting betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe NEN-normering rond daglicht, het boek Dutch Daylight Experience van Merijn Bink is herzien en wordt opnieuw uitgegeven, de kennisdeling via de site blijft plaatsvinden en op 23 oktober 2024 vindt de uitreiking van de Dutch Daylight Award plaats. Deze editie kent naast de twee gebruikelijke prijzen, gebouwen < 1000m2 en > 1000m2, ook een tweetal prijzen voor studenten: onderzoek en ontwerp. Hiermee wordt de brug geslagen naar het onderwijs en de toekomst.

Vanuit de gedachte dat daglicht en kunstlicht elkaar dienen aan te vullen, is nu ook de verbinding gemaakt met de kunstlichtbranche. De aandacht van de stichting is verschoven van ‘architectuur met daglichtoplossingen’ naar ‘daglichtoplossingen in de architectuur.’

“De verdichting van onze steden is om meerdere redenen een goed idee. Randvoorwaarde is wel dat het niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van daglicht en daarmee de kwaliteit van leven, wonen en werken in de stad”, stelt Maarten van Bremen: “Dit gaat helaas niet vanzelf goed. De grootste uitdaging hierin is het besef dat je samen een goede gezonde stad maakt en dus over je eigen opgave en plot heen denkt. Gun elkaar licht, lucht en ruimte. En ten tweede is een ruimte zonder of met met minimaal daglicht bewezen ongezond op langere termijn. Er zijn dus (helaas) wetten en regels voor nodig om een gezonde balans te houden.”

“De missie is geslaagd wanneer de stichting zichzelf overbodig heeft gemaakt”, vindt Lars Courage: “Als de kennis rond daglicht op alle niveaus onderdeel is geworden van het onderwijs, als leveranciers er met hun producten op inspelen, als overheden, woningcorporaties en ontwikkelaars de waarde van daglicht erkennen en een standaard uitgangspunt hebben gemaakt van alle ruimtelijke ontwerpopgaven; van stedenbouw tot gebouwontwerp.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Woonbuurt van Steenhuis Bukman vormt zuidwestelijke sluitstuk van Delftzicht

Gisteren, 15:28

Aftrap voor eerste buitenlands project Team V Architectuur

Gisteren, 12:26

Zuidelijke stationsentree met fietsenstalling Dordrecht geopend

Gisteren, 11:16

Ruimtelijk kader voor verdichting Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord vastgesteld

Gisteren, 09:26

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

Gisteren, 13:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

Gisteren, 10:21

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

16 december, 4:27

Den Haag positief over plannen voor verbouwing Pier Scheveningen

16 december, 9:48

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

13 december, 3:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

13 december, 12:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH &amp; Co. KG
ALUCOBOND&#174;
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Sch&#252;co Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation &amp; Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Ge&#239;soleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK&#174;
Tata Steel Colorcoat&#174;
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan