Wonen in een badkuipenfabriek
3 augustus 2006, 11:05
Wie altijd al in een historische fabriek heeft willen wonen, kan die droom nu verwezenlijken. De voormalige badkuipenfabriek op het terrein van ijzergieterij DRU in Gendringen (Gelderland), een industrieel monument, wordt opgesplitst in zeer ruime woningen met mogelijkheid tot werkruimten. BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed is op zoek naar circa zestien belangstellenden.
De ijzergieterij bestaat uit een gebouwencomplex van in totaal 35.000 m2 aan historische panden die op dit moment allemaal leeg staan. In één van die bijzondere gebouwen werden badkuipen geproduceerd. Deze ruimte, die ook wel bekend staat als het L-gebouw, heeft een oppervlak van 3500 m2 en leent zich volgens Arno Boon, directeur van BOEi, bij uitstek voor woningen. Hier lijken kansen te liggen voor pioniers die iets anders willen en graag hun intrek nemen in een gebouw met bijzondere volumes. Voor het L-gebouw wordt in de loop van 2006 een masterplan gemaakt, waarbij de basis wordt gelegd voor een aantal woon-werk-eenheden. Het is de bedoeling om dit gebouw in samenspraak met kandidaat – kopers verder te ontwikkelen.
"We gaan een wijk creëren die maar liefst bestaat uit 300 woningen op 13 hectare grond. In de voormalige badkuipenfabriek wilden we echter niet zomaar tientallen appartementen stoppen. Als je het pand te veel in hokjes gaat opdelen, verliest het zijn kwaliteit en dat is het laatste wat we willen ", aldus Arno. De fabriek bestaat uit bijzonder ruime delen die vroeger dienst deden als bijvoorbeeld magazijn, smeltkamer, poetshuis, machinekamer of stookkamer. BOEi heeft ervoor gekozen deze ruimtes op te splitsen en hierin 'woonkavels' te creëren. "Je moet denken aan stukken van 200 á 300 m2, ideaal dus om naast een woning ook een werkruimte te maken. Zo'n proces is nooit eenvoudig in een streek die onvergelijkbaar is met de economische 'hotspots' van de randstad. Maar we hebben al veel doelen bereikt, zoals een bodemsanering, alles uitgezocht op het gebied van bouwvergunningen en om de tafel gezeten met architecten en adviseurs. Maar daar houdt ons werk op. De rest willen we overlaten aan de toekomstige bewoners, zodat zij er hun droomhuis van kunnen maken. Tegenwoordig wil men niet alles meer voorgeschoteld hebben, maar zelf meedenken, ontwerpen en (laten) maken. Het zal resulteren in een divers wooncomplex."
Op het terrein zal in ieder geval één gebouw omgetoverd worden tot cultureel centrum, waarin onder andere een poppodium, theater, bibliotheek en horecagelegenheden te vinden zullen zijn. Je woont dus niet alleen in een historisch gebied, maar je kunt als ook nog eens een cultureel pintje pakken om de hoek.
Bron: www.redres.nl/www.woonkrant.nl