Absolute Towers in Canada
Copyright: Ossip van Duivenbode
Shenzhen Bay Culture Park
Copyright: Ossip van Duivenbode
Niet-gerealiseerd voorstel voor de Amsterdamse Zuidas
Copyright: Ossip van Duivenbode
Quzhou Sports Campus, op de voorgrond
Copyright: Ossip van Duivenbode
Quzhou Sports Campus, het al voltooide stadion
Copyright: CreatAR Images
Shenzhen Bay Culture Park
Copyright: Ossip van Duivenbode
Baiziwan Social Housing
Copyright: Ossip van Duivenbode
Baiziwan Social Housing
Copyright: Xiazhi
Baiziwan Social Housing
Copyright: CreatAR Images
Fenix, op de voorgrond
Copyright: Ossip van Duivenbode
Fenix
Copyright: Henry Verhorst
Lucas Museum of Narrative Art (rendering)
Copyright: Lucas Museum of Narrative Art
Lucas Museum of Narrative Art (rendering)
Copyright: Lucas Museum of Narrative Art
Ma Yansong
Copyright: Greg Mei

Tentoonstelling rond werk Ma Yansong / MAD opent in Nieuwe Instituut

Gisteren, 09:30
Afgelopen weekend opende in het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling Ma Yansong. Architectuur en emotie over het werk van de Chinese architect die afgelopen week met Fenix zijn eerste project in Nederland afrondde. Aan de hand van veel maquettes en video’s worden de intuïtieve ontwerpen op een toegankelijke manier gepresenteerd.

Als je voorbij de vaak spectaculaire lijnvoering van de ontwerpen kijkt, zie je dat het werk van Ma Yansong en zijn bureau MAD Architects in de kern om mensen en het menselijke gaat. De afgeronde vormen ontstaan vanuit intuïtief getrokken lijnen, die natuurlijk later wel geoptimaliseerd worden, maar niet al te veel, zodat de menselijke hand wel zichtbaar blijft. Net zo draaien de projecten om het maken van plekken voor ontmoeting, om het vergroenen en toegankelijk maken van locaties, en om het maken van een barokke architectuur die je kunt lezen als een gestileerde natuur of associaties oproept van sciencefiction.

De tentoonstelling presenteert de belangrijkste ontwerpen van MAD Architects van de start van het bureau zo’n twintig jaar geleden tot nu. Daarbij worden alle media ingezet, van schetsen tot video’s, maar gaat de meeste aandacht uit naar een aantal fraaie presentatiemaquettes. Die maken snel inzichtelijk hoe vernuftig de programma’s in de ontwerpen geordend zijn en welke ruimtelijke kwaliteit nagestreefd wordt. Die presentatiemaquettes maken de tentoonstelling ook aantrekkelijk voor een breed publiek.

De andere kant is dat de tentoonstelling weinig inzicht biedt in het creatieve proces bij MAD Architects. Hoe kwamen de ontwerpen tot stand? Hoe hebben ze zich ontwikkeld? Maar bij één project, een bibliotheek, wordt de ontwikkeling van het ontwerp getoond aan de hand van een serie 3D-geprinte modellen. Net zo wordt er in de tentoonstelling ook niet ingegaan op hoe de complexe geometrie van de projecten gerealiseerd wordt, welke computergestuurde productiemethoden daarvoor ingezet worden of dat het regelmatig misschien ook nog handwerk is?

Kritische houding
Ma Yansong leidt MAD Architects samen met Dang Qun en Yosuke Hayano. Uit de tentoonstelling blijkt een zeer kritische houding van dit driemanschap ten aanzien van commercieel of politiek machtsvertoon, uitsluiting van mensen en afbraak van historische bebouwing. Zo heeft MAD eens een ontwerp gemaakt om het Plein voor de Hemelse Vrede te transformeren tot een groen park. Ook beantwoorde het eens de vraag om een 800 meter hoge toren te ontwerpen met een voorstel voor een toren die eerst 400 meter omhoogschiet, dan draait, om vervolgens weer 400 meter naar beneden te komen. Samen nog steeds 800 meter, maar op een interessantere manier.

In Beijing heeft MAD onlangs een flinke buurt ontworpen met sociale woningbouw die niet verborgen is achter een hek, zoals in China gebruikelijk is, maar waarin straten zijn gemaakt met plinten met commerciële ruimtes. De gemeenschappelijke groene ruimte voor de bewoners ligt op een verhoogd dek daarboven en komt op enkele plekken tot aan de straat beneden. In de video, die bij het project getoond wordt, wordt het dagelijks leven in de buurt geportretteerd.

Naar de precieze positie van Ma Yansong en zijn medepartners blijft het hier en daar toch ook nog gissen. Zo heeft Yansong kritiek op de afbraak van de historische hoven in Beijing â€“ de hutongs – waarin hij zelf ook opgroeide. Maar de weliswaar prachtige bubbels met voorzieningen die hij er vervolgens voor ontwerpt, net als een school met opgetild plein, maken de hutongs meer tot historische museumstukken dan dat ze zo echt in leven gehouden worden. Hoe ziet hij dat zelf precies? Is werkelijk behoud van de hutongs, met het leven daarin, hoe dan ook een verloren zaak?

Kleinere hoofdtentoonstelling
Op de begane grond heeft het Nieuwe Instituut zijn bekende grote tentoonstellingsruimte. Hoewel die wel vaker opgedeeld is geweest, is er nu voor gekozen deze permanent onder te verdelen in twee kleinere tentoonstellingsruimtes en een grotere tentoonstellingsruimte. Dit stelt het instituut in staat om op de verdiepingen meer permanente tentoonstellingen te laten zien. Maar het eenvoudiger maken van de programmering van de grote tentoonstellingsruimte, en een beperking van de kosten daarvan, zou ook mee kunnen spelen.

Voor de hoofdtentoonstelling, zoals nu over het werk van Ma Yansong / MAD, heeft dit allicht het voordeel dat die voor het algemene publiek beter behapbaar is. Maar het nadeel is natuurlijk dat door de beperkte ruimte niet de diepte wordt bereikt van de eerdere tentoonstellingen over bijvoorbeeld Team 10 of het werk van Herzog & de Meuron.

Zo is er nu bijvoorbeeld geen ruimte om de invloed van het werk van Zaha Hadid Architects, Oscar Niemeyer en Antoni Gaudì te bespreken, of dat van sciencefiction, of het te relateren aan het werk van bijvoorbeeld UNStudio. Ook is er geen ruimte om de regelmatig hoge kosten van de projecten, net als de CO2-uitstoot, ter discussie te stellen en af te zetten tegen de (verwachte) hoge maatschappelijke opbrengsten van de projecten, of in het perspectief te plaatsen van de stedelijke ontwikkeling van China. Dergelijke context en nuances hadden de tentoonstelling meer diepte gegeven.

Ma Yansong. Architectuur en emotie is tot en met 21 september 2025 te zien bij het Nieuwe Instituut. Voor de Avond met Ma Yansong op 26 juni 2025 zijn nog een paar laatste kaarten beschikbaar.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde evenementen

Andere nieuwsberichten

Volume brengt circulaire souvenirs en een grijpmachine naar de Architectuurbiënnale

Gisteren, 17:08

Meer woningbouw: graag, maar dan wel goede en gezonde woningen met voldoende daglicht

Gisteren, 13:37

Vijf genomineerden voor Willem Diehlprijs 2025

Gisteren, 12:00

Mecanoo presenteert ontwerp verbouwing Theater Hanzehof Zutphen

Gisteren, 10:38

Gemeenten krijgen 7.000 euro per gebouwde betaalbare woning

Gisteren, 15:05

Marian Herman wordt algemeen directeur ontwikkelaar Edge

Gisteren, 13:14

KYK Architecten/Quadraat neemt architectenbureau MD2A over

Gisteren, 12:59

Kabinet stopt 750 miljoen euro in fonds voor verduurzaming huizen

Gisteren, 10:01

Ministerie onderzoekt oorzaak van daling nieuwbouwvergunningen

15 mei, 1:29

PBL: klimaatplannen Hermans onvoldoende voor klimaatneutraal 2050

15 mei, 10:04
Michiel van RaaijHoofdredacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan