Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML
Copyright: XML

Bouwstart Instituut voor Nachtcultuur in Amsterdam naar ontwerp van XML

2 uur geleden
Op een locatie aan de Amstel in het hart van Amsterdam is de bouw gestart van het door architectenbureau XML ontworpen Instituut voor NachtCultuur (INC). Deze nieuwe culturele instelling is verborgen ingepast in een van oorsprong 17e-eeuws bouwblok en bestaat uit een café, een kleine zaal en een grote zaal met een totale capaciteit van 650 bezoekers.

Het INC richt zich op het programmeren, produceren en documenteren van progressieve nachtcultuur, legt XML uit. Het project wordt ontwikkeld door Michiel Kleiss, die een lange geschiedenis heeft in het Amsterdamse nachtleven als DJ en voormalig directeur van onder andere club RoXY en Paradiso.

De instelling krijgt haar onderkomen in een nieuw gebouw, dat verborgen is gesitueerd in de binnenstad, op een locatie die grenst aan UNESCO werelderfgoed. Dat maakt het ontwerp er één met uitdagingen, aldus XML. Het architectonisch concept van het bureau is een antwoord op de noodzakelijk perfecte geluidsisolatie en -absorptie en zorgvuldige inpassing in de historische omgeving.

Ondergronds
De hoofdentree van het INC bevindt zich een in café op de begane grond van een nog te restaureren 17e-eeuws pand. Vanuit het café voert een trap de bezoekers naar een nieuw gebouw, dat verborgen ligt op de binnenplaats. Een ondergronds ‘forum’ verbindt beide gebouwdelen met elkaar. Deze ‘serviceverdieping’ onder de gehele locatie herbergt toiletten, garderobe en multifunctionele ruimten.

Vanuit deze ondergrondse ruimte leidt een trap naar de grote zaal – met een capaciteit van 450 mensen – op de begane grond, of juist afdalen naar een tweede kelderniveau. Daar ligt op 7,5 meter onder het maaiveld een kleine zaal voor 100 bezoekers. Bovenop het volume van de geluiddichte grote zaal wordt een tuin aangelegd, ontworpen door Inside Outside. In deze tuin bevindt zich een nieuwe woning met panoramisch uitzicht over het stadscentrum.

Onzichtbaar
Het architectenbureau heeft in zijn ontwerp veel aandacht besteed aan de inpassing in het bestaande stedelijk weefsel, zo meldt XML. Bijgevolg blijft de nieuwbouw met een totale hoogte van bijna 26 meter geheel onzichtbaar vanuit de openbare ruimte. “Het 17e-eeuwse bouwblok krijgt zo een nieuw hedendaags hart, verborgen achter de historische gevels”, aldus de architecten.

XML heeft ook het interieur van het instituut ontworpen. De binnenruimten worden afgewerkt met materialen “waarop kan worden doorgebouwd, zoals stalen roosters en houten wandbeplatingen”, laat het bureau weten. Gebruikers kunnen het gebouw daardoor aanpassen aan verschillende programma’s, als ware het een veranderlijk canvas voor diverse activiteiten. Het gebouw wordt op een gegeven moment geopend, maar zal nooit ‘af’ zijn.

Reconstructie en restauratie
Om de bouwlocatie toegankelijk te maken voor de bouw, wordt een 19e-eeuws pand langs de Amstel afgebroken. Na afronding van de werkzaamheden op het binnenterrein wordt het afgebroken pand herbouwd. Onderdeel van deze reconstructie is de toevoeging van een uitkragend achterhuis met een gevel van strekmetaal.

Het café dat de toegang gaat vormen tot het INC bevindt zich in een rijksmonument. Bij de aanstaande restauratie van dit pand worden op de verdiepingen drie appartementen gerealiseerd.

Presentatie
Op 17 oktober toonde XML het project voor het eerst, in het Stedelijk Museum, als onderdeel van het INC-lanceringsevenement tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Het bureau presenteerde daarnaast het boek ‘What is an Institute for NightCulture?’, in samenwerking met Stephan Petermann (VOLUME Magazine) en uitgegeven door ARCHIS.

In dit boek beantwoorden “170 voorlopers uit de hedendaagse kunst, cultuur en nachtleven de vraag naar wat een instituut voor nachtcultuur zou kunnen zijn”, vertelt XML. Het boek vormt het inhoudelijk fundament voor het nieuwe instituut, waarvoor de plannen komend jaar worden uitgewerkt.

XML kreeg in 2014 de opdracht voor het project. Als gevolg van de complexe bouwlogistiek in de binnenstad van Amsterdam wordt het project gefaseerd uitgevoerd. De opening van het café is gepland voor eind 2025 en het volledige complex is naar verwachting voltooid in 2027.

Betrokken partijen
Bij het project zijn Rappange & Partners als restauratiearchitect, VDNDP als adviseur bouwkunde, Bouwadviesbureau Strackee is betrokken voor de constructies, CRUX voor de geotechniek en Venet Acoustics voor de akoestiek betrokken. Loots is betrokken voor geohydrologie, Bureau Bouwkunde voor de brandveiligheid en M3E Group levert installatieadvies. 

Andere nieuwsberichten

ZUS over sloop Luchtsingel: ‘Dit noemen we sociaalkapitaalvernietiging’

4 uur geleden

Powerhouse Company en MVRDV bij finalisten van de Internationale Hochhaus Preis

Gisteren, 17:15

Eindhovens Van Maerlantlyceum gerenoveerd en uitgebreid door cepezed

Gisteren, 15:38

Logistiek centrum krijgt gevel als reliëfkunst

Gisteren, 14:44

(On)geluk van bewoners centraal tijdens de Dag van de Stad 2024

Gisteren, 13:31

Utrecht wil grotere milieuzone en verbod rookkanaal nieuwbouwhuis

Gisteren, 09:29

Rotterdamse Luchtsingel goeddeels afgebroken om houtrot

18 oktober, 4:00

Expositie 'Bold city, brave decisions' verhuisd naar Groningen

17 oktober, 3:31

Kabinet wil 25 miljoen ophalen voor geluidsisolatie rond Schiphol

17 oktober, 12:24

Groot deel Brabant wordt Van Gogh Nationaal Park

16 oktober, 2:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan