Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Zicht van achter uit de zaal
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Zicht richting podium
Copyright: Karin Borghouts
Zicht vanaf het podium
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Banken voor het koor
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: DRDH Architects
Axonometrie
Copyright: DRDH Architects
Langsdoorsnede oud en nieuw
Copyright: DRDH Architects
Zicht van achter uit de zaal
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Zicht richting podium
Copyright: Karin Borghouts
Zicht vanaf het podium
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Banken voor het koor
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: DRDH Architects
Axonometrie
Copyright: DRDH Architects
Langsdoorsnede oud en nieuw
Copyright: DRDH Architects

Nieuwe concertzaal in middeleeuwse Bijlokehospitaal Gent

24 september 2020, 15:17
Muziekcentrum de Bijloke heeft een nieuwe concertzaal, gevestigd in een indrukwekkende 13e-eeuwse zaal van het voormalige Bijlokehospitaal. Het project vormt het hart van een breder masterplan, dat is ontwikkeld door DRDH Architects uit Londen.

In 1228 werd op weilanden bij Gent, de Bijlokemeersen, een ziekenhuis gesticht. Later is op het terrein ook de Bijlokeabdij gebouwd. Heden ten dage vormt het complex, dat bestaat uit een voormalige hospitaal-, abdij- en nutsgebouwen, een cultureel centrum. Onder meer de kunstacademie en het conservatorium van Gent, het Stadsmuseum Gent en Muziekcentrum De Bijloke vinden er onderdak.

De grote ziekenzaal, die tussen 1251 en 1255 werd gebouwd, dient nu als concertzaal en is sinds 2017 de thuisbasis van het Symfonieorkest Vlaanderen. De ambitie was om de concertzaal te vernieuwen naar een akoestische ruimte van internationaal kaliber. Het ontwerpteam, onder leiding van DRDH Architects, heeft daarbij gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de ruimte ‘as found’.

De zaal bezat een indrukwekkende schaal en waardevolle historische elementen, maar niet de eigenschappen van een concertzaal, legt DRDH Architects uit. Een elektroakostisch systeem maakte tot nu toe de akoestiek acceptabel. Dit is niet meer nodig door de natuurlijke nagalmtijd te verhogen. Een reeks ingrepen heeft de ervaring voor zowel uitvoerenden als publiek verbeterd.

Ruimte
De belangrijkste ingreep was het verlagen van de zaalvloer met 1,2 meter. Dit heeft het volume van de zaal vergroot en zowel het podium als het zitgedeelte volledig toegankelijk gemaakt. De historische toegangsdeuren zijn daarbij in ere hersteld. DE grotere ruimte draagt bij aan een verbeterde akoestiek.

De lengte van de zaal is gevoelsmatig verkort door zowel het podium als de achterzijde van het zitgedeelte naar het midden te schuiven. Dit vergroot de intimiteit tussen publiek en artiesten; daarnaast heeft dit ruimte gecreëerd voor koorbanken achter het orkest, boven een eveneens nieuwe backstage.

Klankkast
De muren van het middeleeuwse gebouw waren in de loop der tijd licht naar buiten geweken onder het gewicht van de zware houten dakconstructie. Het geluid werd daardoor naar boven gekaatst, waar het – in de woorden van de architecten – in het dakgebinte verdwaalde. De geluidsreflectie is verbeterd door een nieuwe houten wand, die zowel het zitgedeelte als het podium omhult.

De omringende geprofileerde lambrisering van gerookt eiken gaat een dialoog aan met het dakgebinte en brengt de ruimte visueel in balans. Lambrisering, dakconstructie, tribune, podium en de houten vloer vormen samen een ruimte in de ruimte, die werkt als een klankkast van een instrument.

Masterplan
De vernieuwing van de concertzaal is de eerste fase ineen groter masterplan voor Muziekcentrum de Bijloke. In deze eerste fase is ook een garderobe in de voormalige kapel gerealiseerd. Zaal en kapel beslaan samen 1.150 m2.

Tevens is een foyer en café in de voormalige noordelijke foyer gerealiseerd. Het interieur daarvan is vormgegeven in een samenwerking tussen ontwerpers Studio Helder en makerscollectief Onbetaalbaar uit Gent. Elemeneten uit de oude concertzaal zijn hergebruikt voor nieuwe meubelstukken.

Het masterplan, dat in totaal 2.700 m2 beslaat, is ontwikkeld door DRDH Architects is samenwerking met Julian Harrap Architects, Arup Venue and Acoustics, ABT en RCR na een competitie in 2017. Het plan gaat uit van het bestaande ensemble van publieke ruimten met elke hun eigen karakter. Het project kan stapsgewijs worden verder ontwikkeld, in de loop der tijd en met verschillende partners, legt het architectenbureau uit.

Andere nieuwsberichten

'Sociaal ensemble' door Arons en Gelauff vervangt verouderde portiekflats Amsterdam Nieuw-West

2 uur geleden

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

Vandaag, 11:19

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

Vandaag, 12:11

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

Vandaag, 10:31

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan