Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Zuidgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Westgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Begane grond. Barozzi Veiga
Copyright: Eerste verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Tweede verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Derde/vierde verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Zaal. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Situatie. Barozzi Veiga
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Zuidgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Westgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Begane grond. Barozzi Veiga
Copyright: Eerste verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Tweede verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Derde/vierde verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Zaal. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Situatie. Barozzi Veiga

Klassieke muziek in sneeuwwit concertgebouw

8 januari 2015, 11:20
In de Poolse stad Szczecin is temidden van historische bebouwing een sneeuwwit concertgebouw verrezen. Het ontwerp van het Spaanse architectenbureau Barozzi Veiga zoekt tegelijkertijd contrast met en aansluiting bij de omgeving en de traditie.

De nieuwe Philharmonic Hall van Szczecin is gesitueerd op historische grond. Hier heeft het 'Konzerthaus' gestaan, dat in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. De realisatie van het nieuwe concertgebouw herstelt tegelijkertijd een stedelijke hoek in een wijk nabij het oude stadscentrum.

Interieur
Het gebouw biedt onderdak aan een concertzaal voor duizend toeschouwers, een kamermuziekzaal voor tweehonderd toeschouwers, een expositie- en conferentieruimte en een royale foyer, die ook dienst kan worden ingezet voor evenementen. Een doorgaande publieke 'promenade' over de verschillende verdiepingen verbindt alle functies in het gebouw.

Aan de randen van de plattegrond zijn overwegend serviceruimten gesitueerd. Daarmee heeft Barozzi Veiga ten eerste een centraal vlak gecreëerd, waarin beide concertzalen zijn geplaatst. Ten tweede hebben de architecten met deze ring willen zorgen voor een relatie tussen het gebouw met zijn omgeving.

Puntige contouren
Aan de buitenzijde oogt de Philharmonic Hall als een samengesteld en complex volume. De verspringende en nagenoeg geheel gesloten gevel en de puntige contouren suggereren een geabstraheerde verzameling gebouwen. Deze kenmerken zorgen ook voor aansluiting bij de bestaande aangrenzende bebouwing, terwijl het ijzige exterieur een contrast vormt.

De architecten hebben het gebouw opgevat als een 'lantaarn': de gevel is uitgevoerd in wit glas, dat oplicht waar het interieur wordt verlicht. De sobere en strenge vormgeving van de buitenzijde en de verkeerszones in het gebouw vormt een groot contrast met de uitvoering van de grote zaal.

Traditie
"Aansluitend bij de centraal-Europese traditie van klassieke concertgebouwen, is decoratie ornamenteel en functioneel", leggen de architecten uit. De zaal vertoont gefacetteeerde wanden en plafond, opgebouwd volgens een Fibonacci-reeks, waarbij het aantal facetten toeneemt vanaf het podium. De goudkleurige afwerking versterkt de band met de traditionele concertgebouwen, aldus Barozzi Veiga.

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan