Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: DP6 architectuurstudio
De nieuwe hoofdentree komt te liggen aan het Tournooiveld
Copyright: DP6 architectuurstudio
Binnenplein
Copyright: DP6 architectuurstudio
Beletage
Copyright: DP6 architectuurstudio
Burgermeesterzaal
Copyright: DP6 architectuurstudio
Nieuwe tentoonstellingszaal
Copyright: DP6 architectuurstudio
Maquette
Copyright: DP6 architectuurstudio
Axo
Copyright: DP6 architectuurstudio
Conceptschema bestaand-sloop
Copyright: DP6 architectuurstudio
Conceptschema nieuw
Copyright: DP6 architectuurstudio
Souterrain
Copyright: DP6 architectuurstudio
Beletage
Copyright: DP6 architectuurstudio
Eerste verdieping
Copyright: DP6 architectuurstudio
Tweede verdieping
Copyright: DP6 architectuurstudio
Dak
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
De nieuwe hoofdentree komt te liggen aan het Tournooiveld
Copyright: DP6 architectuurstudio
Binnenplein
Copyright: DP6 architectuurstudio
Beletage
Copyright: DP6 architectuurstudio
Burgermeesterzaal
Copyright: DP6 architectuurstudio
Nieuwe tentoonstellingszaal
Copyright: DP6 architectuurstudio
Maquette
Copyright: DP6 architectuurstudio
Axo
Copyright: DP6 architectuurstudio
Conceptschema bestaand-sloop
Copyright: DP6 architectuurstudio
Conceptschema nieuw
Copyright: DP6 architectuurstudio
Souterrain
Copyright: DP6 architectuurstudio
Beletage
Copyright: DP6 architectuurstudio
Eerste verdieping
Copyright: DP6 architectuurstudio
Tweede verdieping
Copyright: DP6 architectuurstudio
Dak
Copyright: DP6 architectuurstudio

Gemeenteraad Den Haag akkoord met renovatieplannen Haags Historisch Museum

21 juni, 11:18
De gemeenteraad van Den Haag heeft donderdagavond ingestemd met de renovatieplannen voor het Haags Historisch Museum. In het ontwerp van DP6 architectuurstudio krijgt het museum een nieuwe entree aan het Tournooiveld en een eveneens nieuwe ontvangsthal aan de achterzijde van het complex. Enkele latere aanbouwen worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe hal.

Het Haags Historisch Museum is toe aan een grondige renovatie omdat het niet meer voldoet aan de eisen van de tijd en de huidige museumbezoeker. Met de verbouwing wil het museum ook diens museale profiel versterken. DP6 is drie jaar geleden aangesteld voor het ontwerp, donderdag is het goedgekeurd door de Haagse gemeenteraad. Na de zomer start aannemer Koninklijke Woudenberg met de uitvoering.

Het zeventiende-eeuwse rijksmonument waarin het museum is gehuisvest, de Sebastiaansdoelen aan de Korte Vijverberg is in diens geschiedenis vaak verbouwd. Het pand sluit in zijn huidige vorm niet meer aan bij de eisen van vandaag de dag voor een aantrekkelijk en uitnodigend museum. Daarbij heeft het interieur in de loop van de tijd veel van haar oorspronkelijke allure en karakter verloren, zo stellen de gemeente en het museum.

Hoofdentree verplaatst
In het ontwerp blijft het gezicht van het classicistische stadspaleis naar de stad onveranderd, met één belangrijke wijziging: de hoofdentree wordt verplaatst naar de zijgevel aan het Tournooiveld. Waar zich vroeger de dienstingang bevond, krijgt het museum een nieuwe publieksentree, met een volgens DP6 herkenbaar en uitnodigend gezicht naar de stad. De entree wordt verplaatst naar het Tournooiveld, omdat het daar aanwezige brede trottoir meer ruimte biedt en daarmee een veiliger en toegankelijker ontvangstplek voor het museum.

De hoofdvorm van het complex wordt in ere hersteld door latere aanbouwen aan de achterzijde te verwijderen. Op de plek van de gesloopte delen komt een transparante nieuwe ontvangsthal waarin de gerestaureerde achtergevel van het rijksmonument zichtbaar is. De hal fungeert als een binnenplein waar vanuit het gehele museum wordt ontsloten en waarin allerlei evenementen kunnen plaatsvinden.

Bij binnenkomst door de nieuwe entree trekt de lichte, hoge centrale hal meteen de aandacht, laat DP6 weten. Via een eveneens opvallende wenteltrap worden bezoekers naar de tentoonstellingsruimten op de verdiepingen geleid: de gerestaureerde ruimten in het monumentale pand en de nieuw toegevoegde zalen boven de centrale hal. Ook de nieuwe tentoonstellingsvleugel, op de plek waar nu nog een oude loods staat, wordt ontsloten via het binnenplein. De huidige zolder wordt heringericht tot educatieruimte en kantoorruimte.

Doorgaande sequentie van zalen
Waar de verschillende tentoonstellingszalen nu amper met elkaar verbonden zijn en er geen logische looproute is, krijgt het toekomstige museum een doorgaande sequentie van zalen. Via doorgangen en doorkijkjes worden de zalen ook visueel met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor de verbinding met de stad; waar de ramen voorheen afgeschermd werden krijgen de tentoonstellingszalen uitzicht over de Hofvijver.

In 2026 moet de renovatie zijn afgerond, meldt DP6.

Andere nieuwsberichten

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

Gisteren, 16:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

Gisteren, 14:20

Finalisten Next Step Program 2024 bekend

Gisteren, 13:57

Lichtkunstwerk slaat symbolische brug bij Fort van Hoofddorp

Gisteren, 09:15

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

1 uur geleden

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

15 juli, 12:11
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan