Haagse gemeenteraad stemt in met ontwikkelvisie Den Haag Centraal
4 oktober, 11:33
Donderdagavond heeft de Haagse gemeenteraad ingestemd met de ontwikkelvisie Den Haag Centraal. De gemeente Den Haag wil in de komende jaren 2.250 tot 2.500 woningen, betere verbindingen en meer groen realiseren in het gebied rond het centraal station. Ook komt er voor 130.000 vierkante meter kantoorruimte en ruim 21.000 m² aan maatschappelijke functies bij. Het deel van het Prinses Irenepad dat momenteel fungeert als voorplein van de tijdelijke Tweede Kamer wordt opgewaardeerd tot een groen plein, als onderdeel van de Haagse Loper.
Het gebied moet in 2040 levendig, groen en goed verbonden zijn, is de ambitie in de eerder dit jaar gepresenteerde toekomstvisie. De woningen, kantoren en maatschappelijke functies (zoals zorg en onderwijs) worden gerealiseerd op verschillende plekken in het gebied, meldt de gemeente Den Haag.
Een groot deel van dit programma wordt ondergebracht in de twee geplande torens op de Bellevue-locatie. Daarnaast komen er vier woontorens op de plek van het Terminalgebouw (niet te verwarren met de stationsterminal) bij de aanlanding van het Prins Bernhardviaduct en wordt langs datzelfde viaduct, ter hoogte van het Maria Stuartplein, nog een woontoren gebouwd, laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag aan Architectenweb weten. Verder bestaan er plannen voor de ontwikkeling van de Bezuidenhoutseweg 50, de locatie van het Axis House.
De 396 woningen binnen het in aanbouw zijnde KJ Den Haag maken geen deel uit van de genoemde woningaantallen; zij staan net als die in het al opgeleverde hoogbouwproject The Roofs ingetekend als bestaande woningbouw, vertelt de zegsman. Het Prins Bernhardviaduct wordt deels gesloopt en teruggebracht tot tweemaal één rijbaan. Op die manier ontstaat er meer ruimte voor groen, fietsers en voetgangers, aldus de woordvoerder van de gemeente.
Haagse Loperplein
Het voorplein van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer wordt vernieuwd en gaat onder de naam Haagse Loperplein deel uitmaken van de Haagse Loper, een autovrije wandelroute door de stad van het Spui, via de Turfmarkt, naar de Theresiastraat. Langs deze looproute vinden wandelaars op de begane grond van de omliggende gebouwen allerlei voorzieningen, meldt de gemeente Den Haag. De ontwikkeling van het plein is mogelijk dankzij de geplande vernieuwing van de Koninklijke Bibliotheek.
Belangrijke onderdelen van de ontwikkelvisie zijn het vergroenen en betere verbindingen realiseren tussen het centrum en de Rivierenbuurt. Zo wordt de kruising bij de Nieuwe Haven eenvoudiger gemaakt en prettiger voor voetgangers en fietsers. Ook krijgt de Ammunitiehaven een veel groenere ‘voorkant’, waarbij gebouwen in plaats van naar de Turfmarkt richting de Rivierenbuurt gebouwd worden.
Daarnaast wordt de historische gracht langs de Oranjebuitensingel en de Boomsluiterskade/Zwarteweg, tussen de Ammunitiehaven en Schedeldoekshaven, weer zichtbaar. De overkluizing die er nu ligt wordt vervangen door twee losse bruggen.
Groener busdek Den Haag Centraal
Verder wil de gemeente het dek van het busstation van Den Haag Centraal vergroenen. “Deze zogeheten Groene Kamer wordt een plek om in de zon te wachten op de trein, tram of bus, maar ook om te spelen of te sporten”, meldt de gemeente Den Haag. Ook wordt de Rijnstraat vergroend, als een van de ‘groene’ toegangspaden die het gebied beter bereikbaar moeten maken voor fietsers en voetgangers.
Het gebied Den Haag Centraal is onderdeel van de plannen voor het Central Innovation District, waarmee de gemeente de omvang van het stadscentrum wil verdubbelen door onder meer extra woningen en andere functies toe te voegen, meer groen te realiseren en meer ruimte te scheppen voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en deelvervoer.