Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten
Copyright: Tangram Architekten

Tentoonstelling laat zien dat ‘harde waarden’ van AI voorlopig nog niet kan zonder ‘zachte waarden’ menselijke architect

22 mei, 9:00
In TAQA Theater De Vest in Alkmaar is nog een paar dagen, tot en met 26 mei 2024, de tentoonstelling ‘Onmetelijk Belangrijk – AI en de zachte waarden van architectuur’ te zien. De door Tangram Architekten ontwikkelde tentoonstelling is drie weken te zien geweest in Alkmaar. Aan het begin van de zomer is de tentoonstelling echter ook in het Nieuwe Instituut te bezoeken, van 18 juli tot en met 1 september 2024.

Vooralsnog is AI vooral heel goed in de ‘harde waarden’ van architectuur: een efficiënte draagconstructie, een compacte gebouwvorm, een goede bruto-netto verhouding, een prima energieprestatie, voldoende daglicht, weinig windhinder…

Dat klinkt dan al bijna als een gebouw, stelt architect Bart Bart Mispelblom Beyer van Tangram Architekten bij een rondleiding over de tentoonstelling, maar een door AI uitgedacht gebouw is nog geen prettige plek om te wonen of te werken. Tegenover de ‘harde waarden’ van AI missen momenteel echt nog de ‘zachte waarden’, betoogt hij.

Die zachte waarden zijn bijvoorbeeld het intuïtief de weg kunnen vinden in een gebouw, een prettige afwisseling van ruimtes en texturen, een zorgvuldig ontworpen verbinding met de natuur, ruimte voor gemeenschapszin, een cultureel geïnformeerd gebaar… enzovoorts. Al die zachte waarden zijn nodig om het gebouw uit het technische domein te trekken naar het menselijke domein. Dat het niet zomaar een gebouw is, maar een gebouw waarmee je je identificeert, waarin je je prettig voelt, sterker nog: waarin je je gelukkig voelt.

Harde waarden, zachte waarden, en waar ze elkaar ontmoeten
Tangram heeft de tentoonstelling opgezet als een grid. Aan een zijde daarvan zijn verschillende studies te zien waarin getracht is om ruimtelijke kwaliteit meetbaar te maken in data. Het blijkt dat daar ontzettend veel parameters bij komen kijken. Contractie en expansie van ruimte, beslotenheid en doorzicht; wat voor een menselijk architect logisch is, blijkt voor een computer vooralsnog lastig te duiden.

Tegenover de pogingen om alles in data te vangen, stelt Tangram aan de andere kant van het grid van de tentoonstelling zijn eigen architectuurbenadering waarin de zachte waarden prevaleren en de harde waarden dienend daaraan zijn. Een verzorgingshuis waar dementeren vrij kunnen dwalen maar ook intuïtief de weg vinden naar de met daglicht overstroomde woonkamer met keuken; een wooncomplex in een uitdagende buurt waar door intensieve participatie rond een gemeenschappelijke tuin met kas een levendige woongemeenschap is ontstaan; een woongebouw dat met verspringende volumes verweven is geraakt met de omliggende natuur… het zijn dat soort integraal ontworpen projecten die Tangram laat zien.

In het middendeel van de tentoonstelling neemt een door AI gegenereerde gastvrouw de bezoekers mee in de zachte waarden van de architectuur, waarbij steeds de vraag opgeworpen wordt in hoeverre AI hier in de toekomst ook invulling aan kan geven. Kan AI een rol gaan spelen om omwonenden en andere stakeholders mee te laten denken over nieuwe ontwikkelingen? Kan de verbinding met groen een parameter worden in de ontwerpen die AI genereert? Kan AI meedenken over hoe het gemeenschapsleven in en om een gebouw ook in drie dimensies gestalte kan krijgen? De tentoonstelling als geheel roept ook de vraag op: zou AI kunnen leren van de beste architectuur en daar de zachte waarden uit kunnen destilleren?

Een nieuwe rol voor de architect
Over de jaren zal AI steeds meer kunnen, verwacht Bart Mispelblom Beyer, maar echt goede architectuur is zo gelaagd, voorlopig blijven menselijke architecten cruciaal om de zachte waarden te waarborgen tegenover de harde waarden.

Op de tentoonstelling is een simulatie te zien door De Nijs waarin AI de dialoog tussen de verschillende partijen in een ontwerpproces stimuleert. Het ziet er op het eerste gezicht heel overtuigend uit, maar bleek bij een analyse nog echt te algemeen. Zo werd in de AI-dialoog het specifieke van de locatie nog te weinig meegenomen. Maar hoe zal dat over een paar jaar zijn?

Het boeiende aan de tentoonstelling is uiteindelijk dat het een richting wijst waarop het architectenvak, met AI aan haar zij, zich zou kunnen ontwikkelen. Als AI de harde waarden steeds beter beheerst, en de zachte waarden een beetje, zouden architecten zich dan in hun kennisontwikkeling en visieontwikkeling niet steeds meer moeten bekwamen in de beheersing van de zachte waarden?

Bart Mispelblom Beyer wil met de tentoonstelling vooral ook een waarschuwing afgeven: het zal indrukwekkend zijn hoe AI de harde waarden gaat beheersen, maar laten we dat niet verwarren met goede architectuur – daarin zijn ook de zachte waarden cruciaal.


Tangram Architekten heeft de tentoonstelling gerealiseerd in samenwerking met Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA), TU Delft, TU Eindhoven, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Tygron Accelerated Simulations Platform, XKool, Bouwbedrijf De Nijs en SBB Ontwikkelen en Bouwen.

De tentoonstelling is nog maar een paar dagen te zien in TAQA Theater De Vest in Alkmaar, tot en met 26 mei 2024. De tentoonstelling is daar slechts drie weken te zien geweest. Het theatergebouw is dagelijks van 9:00u tot 17:00u geopend voor bezoek aan de tentoonstelling.

Van 18 juli tot en met 1 september 2024 zal de tentoonstelling vervolgens te zien zijn in het Nieuwe Instituut. In het nieuwe jaar zal deze ook op de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven, in gebouw Vertigo, te zien zijn. Er wordt nog onderzocht of de tentoonstelling ook nog in Amsterdam getoond kan worden.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

14 juni, 8:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

14 juni, 6:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

14 juni, 4:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

14 juni, 2:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

14 juni, 3:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

14 juni, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

14 juni, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan