Woningen met pv-panelen in Almere
Copyright: Daria Nepriakhina ???? on Unsplash

Gemengde reacties op voortzetten salderingsregeling

14 februari, 8:58
De salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen, krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.

Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen dat de aanschaf van zonnepanelen zonder de salderingsregeling buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.

Mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen op het dak, kunnen het overschot dat ze op zonnige dagen terugleveren, wegstrepen tegen hun verbruik op dagen met minder opbrengst. Deze regeling is opgezet in een tijd dat zonnepanelen veel duurder waren en hielp destijds de terugverdientijd flink te verkorten.

Onvoldoende zekerheid
Zonnepanelen zijn inmiddels zoveel goedkoper en efficiënter geworden dat de salderingsregeling volgens het demissionaire kabinet overbodig is geworden. Het nu weggestemde wetsvoorstel voorzag in een minimale vergoeding die energiebedrijven moeten betalen voor teruggeleverde stroom. Maar de tegenstemmende partijen vinden dat die consumenten onvoldoende zekerheid biedt.

Senator Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) wil de salderingsregeling niet afschaffen, “net nu eigenlijk de lage inkomens en huurders aan de beurt komen”. De minister is volgens hem ook niet met alternatieven gekomen om ook deze groep te helpen. Hij vreest daarnaast dat het ten koste gaat van de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid als de regeling op termijn verdwijnt.

Benadelen
Het behoud van de salderingsregeling “lijkt misschien een sympathieke keuze”, reageert klimaatminister Rob Jetten. “Maar die gaat uiteindelijk heel veel mensen benadelen.” Vooral mensen zonder zonnepanelen zijn volgens hem de klos, omdat zij opdraaien voor de inkomsten die energiebedrijven door de regeling mislopen. Daarnaast zullen mensen met panelen vaker een terugleververgoeding gaan betalen.

Verder zadelt de Eerste Kamer hiermee het toekomstige kabinet op met een extra financieel probleem, waarschuwt Jetten. De schatkist loopt door de salderingsregeling per jaar zo’n 700 miljoen euro aan energiebelasting mis.

Consumentenbond en VEH tevreden
De Consumentenbond is blij dat een wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Hierdoor blijft de gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen voorlopig bestaan. Afbouwen op de manier die was voorgesteld, zou volgens de Consumentenbond “een rem op de energietransitie hebben betekend”.

“Gelukkig heeft een meerderheid ingezien dat er, voordat de regeling wordt afgeschaft, een solide alternatief moet liggen, dat voldoende zekerheid en vertrouwen geeft aan huurders en woningeigenaren met een kleine portemonnee om zonnepanelen aan te schaffen”, reageert een woordvoerster. “Juist nu voor hen zonnepanelen binnen bereik kwamen, dreigde hen de pas afgesneden te worden.”

De Consumentenbond benadrukt niet tegen de afbouw van de salderingsregeling ‘an sich’ te zijn, maar vindt dat er voor consumenten meer zekerheid moet zijn over bijvoorbeeld de terugverdientijd van zonnepanelen.

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat de salderingsregeling voorlopig blijft. De belangenbehartiger voor huizenbezitters wil dat gegarandeerd blijft dat zonnepanelen in zeven jaar terugverdiend kunnen worden en vindt dat er een beter plan gemaakt moet worden. Ook de VEH benadrukt niet tegen de afbouw van de salderingsregeling op zich te zijn, om dezelfde redenen als de Consumentenbond.

Netbeheerders: gemiste kans
Brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie-Nederland zijn wel teleurgesteld dat het wetsvoorstel voor de stapsgewijze afbouw niet door de Eerste Kamer is gekomen. Netbeheer Nederland spreekt van een “gemiste kans”.

“Door de regeling te houden zoals die nu is, accepteert de Eerste Kamer dat de elektriciteitsnetten onnodig te zwaar worden belast als de zon schijnt. Het was veel slimmer geweest om de regeling om te vormen naar een maatregel die eigen gebruik van eigen zonnestroom beloont”, stelt Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland.

Energie-Nederland is overtuigd dat saldering op de lange termijn onhoudbaar is. “Ook zonder salderen blijft het investeren in zonnepanelen zeer aantrekkelijk”, denkt de branchevereniging voor energiebedrijven.

Terugleveren kost steeds meer geld
Energiebedrijven Vattenfall en Eneco vinden het eveneens een tegenvaller dat het wetsvoorstel niet is aangenomen. Vattenfall zegt het plaatsen van zonnepanelen op daken toe te juichen, “maar de bijna 2,6 miljoen zonnepaneelbezitters in Nederland verbruiken op dit moment slechts een kwart van de zelf opgewekte zonnestroom in het eigen huis”, aldus de energieleverancier.

“Het terugleveren kost steeds meer geld omdat op momenten dat de zonnestroom wordt teruggeleverd de waarde veel lager is – op sommige momenten zelfs negatief – dan de geleverde stroom, terwijl deze met salderen wel met elkaar verrekend worden.” Die kosten worden vooral gedragen door klanten zonder zonnepanelen, legt Vattenfall uit.

Het afbouwen van de saldering kan juist een stimulans zijn voor zonnepaneeleigenaren om de eigen opgewekte zonnestroom zelf te verbruiken, volgens het energiebedrijf. Dit geldt vooral op momenten dat veel wordt geproduceerd, zoals in de lente- en zomermaanden.

Achterhaald
“We behouden een regeling waarbij klanten met zonnepanelen een forse financiële vergoeding ontvangen voor de opgewekte stroom, maar die hen totaal niet stimuleert om de opgewekte stroom ook direct te verbruiken”, verklaart Eneco. “Dit kan de overbelasting van ons elektriciteitsnet verder vergroten.”

De energieleverancier vindt de regeling achterhaald, omdat die destijds is ingevoerd om de opwek van zonne-energie door woningeigenaren te stimuleren door de toen nog erg lange terugverdientijd te reduceren. Inmiddels zijn zonnepanelen zonder de regeling in zeven jaar terug te verdienen, meent ook Eneco.

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Opener en eigentijdser interieur voor Groninger Archieven

Gisteren, 13:26

Bouwstroom Limburg selecteert Jongen en Heijmans Woningbouw voor 1.500 conceptwoningen

Gisteren, 12:25

Waterput vormt brandpunt van woonhof in Nieuw Kralingen

Gisteren, 11:45

Nieuwe vestiging OBA Next Lab Kraaiennest uit houten prefab modules

Gisteren, 10:52

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

Gisteren, 15:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

Gisteren, 14:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

Gisteren, 09:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06

Natuur & Milieu slaat alarm over verdere verstening steden

9 december, 9:25

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan