Rechtspraak kritisch op inperken procedures tegen stroomprojecten

13 september, 11:29
Grote elektriciteitsprojecten moeten vlot van start kunnen, maar het is ‘moeilijk uit te leggen’ aan burgers dat het kabinet de mogelijkheden om daar rechtszaken tegen te voeren wil inperken. De Raad voor de rechtspraak stelt dat in een advies over de kabinetsplannen. De instantie die de rechtspraak vertegenwoordigt, waarschuwt voor het risico op ‘uitholling van de rechtsbescherming van burgers’.

Het Nederlandse elektriciteitsnet moet de komende jaren fors worden uitgebreid. Dat heeft alles te maken met verduurzaming. Om stroom van nieuwe windmolenparken op de Noordzee te transporteren zijn bijvoorbeeld nieuwe hoogspanningslijnen nodig.

De vraag naar elektriciteit groeit daarnaast sterk, doordat verduurzaming vaak leidt tot een overstap op elektriciteit. Voertuigen op benzine of diesel worden bijvoorbeeld vervangen door elektrische auto's en vrachtauto's. Ook voor de toekomstige productie van schone waterstof is veel stroom nodig.

Een probleem in deze energietransitie is dat het door juridische procedures vaak jaren duurt voordat een project kan beginnen. Het kabinet wil daar versnelling in brengen, door burgers bij grote stroomprojecten met een ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’ nog maar één beroepsmogelijkheid te geven.

Eerst naar de rechtbank
Momenteel moeten tegenstanders van zulke projecten eerst naar de rechtbank. Als de uitkomst een van de partijen niet bevalt, kunnen ze naar de Raad van State stappen. Het plan van het kabinet is om de rechtbanken ertussenuit te halen, waardoor mensen direct naar de Raad van State moeten. Dat is de hoogste bestuursrechter.

De Raad voor de rechtspraak zegt niet uitdrukkelijk ‘nee’ tegen het wetsvoorstel, maar plaatst daar wel allerlei kanttekeningen bij.

Ook de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waar meer zaken direct terechtkomen als de wet er komt, is kritisch. Volgens de hoogste bestuursrechters moet ‘zeer terughoudend worden omgegaan’ met de optie om projecten versneld af te handelen. Als veel zaken meteen bij de Raad van State terechtkomen en met voorrang behandeld moeten worden, dreigt daar vertraging in andere zaken.

Volgens de rechterlijke instantie vallen ruim zevenhonderd geplande elektriciteitsprojecten onder de wet. Eventuele rechtszaken daarover zijn ook nog ‘complex en bewerkelijk’, legde de afdeling in juli uit. Kort samengevat luidde de boodschap daarom ‘dat niet alles tegelijk kan’.

Veertig miljard euro
Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot veertig miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

De overheid en netbeheerders doen volgens de onderzoekers niet genoeg om de problemen op het stroomnet op te lossen. Een grote hoeveelheid groene energie kan niet worden aangesloten op het stroomnet en in Almere dreigt de bouw van 75.000 huizen vast te lopen, omdat er onvoldoende ruimte is op het net voor de woningen en publieke voorzieningen.

Het geld dat Nederland door de problemen elk jaar verliest kan volgens de onderzoekers oplopen als bedrijven die veel energie verbruiken Nederland verlaten door stijgende energiekosten. De problemen aanpakken stimuleert de economie en levert het land jaarlijks ongeveer vier tot twaalf miljard euro op, aldus het rapport.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Eerste woontoren in Amsterdamse Sluisbuurt opgeleverd

Gisteren, 16:30

Mulder Zonderland wint Zwitserse competitie met flexibel en duurzaam kantoorgebouw

Gisteren, 16:06

Twee panden aan Lijnbaan samengevoegd tot grote Nike-winkel

Gisteren, 15:12

Architect Herman Zeinstra (86) overleden

Gisteren, 11:42

Tekort studentenkamers steeds steeds erger, vreest vastgoedadviseur CBRE

Gisteren, 13:50

Stephanie Zeulevoet benoemd tot partner bij INBO

Gisteren, 10:10

Spanje ontvangt recordaantal toeristen, veel inwoners niet blij

2 oktober, 1:50

Raad van State akkoord met tracébesluit A12/A15 in regio Arnhem

2 oktober, 10:45

Trainingen biobased bouwen voor architecten

1 oktober, 3:15

Onderzoek: ov en auto te duur voor gezin met modaal inkomen

1 oktober, 11:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan