Rutte en nog acht leiders bijeen op Noordzeetop over windenergie
24 april 2023, 9:17
Premier Mark Rutte en klimaatminister Rob Jetten overleggen met hun collega’s uit nog acht Europese landen in het Belgische Oostende over het uitbreiden van windcapaciteit op de Noordzee. Nederland en het Verenigd Koninkrijk kondigen tijdens de Noordzeetop een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen de twee landen aan, waaraan voor het eerst ook een Nederlands offshore windpark direct wordt gekoppeld.
Minister Jetten (Klimaat en Energie) en zijn Britse collega Grant Shapps kondigen vanmiddag op de Noordzeetop in Oostende de nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan. Aan deze nieuwe verbinding wordt voor het eerst ook een Nederlands offshore windpark direct gekoppeld.
Uitwisselen energie
De onderzeese kabel, LionLink, met een lengte van circa 250 kilometer moet rond 2030 2 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. De nieuwe gelijkstroomkabel wordt ontwikkeld door landelijk netbeheerder TenneT en het Britse National Grid. LionLink kan volgens Jetten bijna 2 gigawatt aan elektriciteit leveren aan beide landen, “genoeg om 2 miljoen huishoudens van stroom te voorzien”. De nieuwe verbinding is ook bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen, verhoogt de energie-onafhankelijkheid in Europa en vergroot leveringszekerheid.
“Als er bijvoorbeeld een overschot aan windenergie is, kan dit onmiddellijk gedeeld worden met landen met een stroomtekort en vice versa”, aldus Jetten. Het koppelen van windparken op zee via de eerste grensoverschrijdende gelijkstroomkabel van deze omvang is een nieuwe stap naar een geïntegreerd netwerk op zee in de Noordzee.
Nederland wil in 2030 circa 21 gigawatt aan windenergie op zee hebben gerealiseerd en onderzoekt of 50 GW in 2040 en 72 GW in 2050 haalbaar zijn, ook gezien de fysieke ruimte en ecologische impact.
Noordzeecentrale
De negen Europese landen die bijeenkomen in Oostende willen van de Noordzee een grote groene elektriciteitscentrale maken. De leiders zullen een gezamenlijke verklaring ondertekenen. Vier van de negen landen spraken vorig jaar al in het Deense Esbjerg af om de capaciteit van hun windparken op zee tegen 2050 te vertienvoudigen tot 150 gigawatt (GW). Het ging toen om Nederland, België, Duitsland en Denemarken.
De coalitie is nu uitgebreid met Ierland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Luxemburg. Dat laatste landje is weliswaar volledig door land omgeven maar is volgens de Belgische gastheer van de top, premier Alexander De Croo, een “virtueel Noordzeeland”.
De negen regeringen zouden de eerder door de vier landen afgesproken groene ambitie verder willen opschroeven tot 134 GW in 2030 en meer dan 300 GW in 2050. Ze zullen daarvoor nauw samenwerken, en bijvoorbeeld technologie en regelgeving op elkaar afstemmen.
Beveiliging
Nu de stroomkabels, energie-installaties en andere infrastructuur op de Noordzee steeds belangrijker worden, moet ook de beveiliging worden aangescherpt, vinden de negen. Inlichtingendiensten waarschuwen al dat bijvoorbeeld Rusland er zou spioneren en sabotageplannen beraamt. Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen willen afspreken om dezelfde beveiliging te gebruiken om gevaren zo beter te kunnen weerstaan, heeft de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne aangekondigd.
Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en haar energiecommissaris Kadri Simson reizen af naar Oostende.
Bron: ANP