Dankzij volledig of grotendeels glazen gevels baden de werkvloeren van kantoorgebouwen in daglicht; dat draagt onder andere bij aan het welbevinden van de werknemers. Het nadeel van grote glasvlakken is dat direct zonlicht kan hinderen bij beeldschermwerk of dat het interieur te sterk opwarmt. Door de toepassing van grote overstekken ontvangen de werkvloeren zomers wel volop daglicht, maar zonder directe zoninstraling; in de winter kan de laagstaande, minder warme, zon de kantoorvloeren bereiken juist wel bereiken.
In de loop der tijd zijn de glasvlakken groter geworden, wat bijvoorbeeld werd mogelijk gemaakt door de introductie van de vliesgevelsystemen uit lichter aluminium profielen. Ook het glas heeft ontwikkelingen laten zien; functionele zoals heldere beglazing die licht doorlaat maar zonnewarmte weert, en eerder esthetisch zoals gebogen glas voor afgeronde gebouwhoeken.
De luifels bieden bovendien ruimte voor bijvoorbeeld groen, of voor de glazenwasser. Ze worden in zo licht mogelijk materiaal uitgevoerd, wat ook vormvrijheid biedt. In het beheersen van zonlicht- en warmtetoetreding leveren de overstekken het grote werk; vaak zorgt vervolgens (interne) zonwering en voor de preciezere beheersing.