Westgevel kantoorgebouw Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen
Copyright: Architecten Achtergael
Patio
Copyright: Architecten Achtergael
Kleine vergaderzaal
Copyright: Architecten Achtergael
Westgevel kantoorgebouw Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen
Copyright: Architecten Achtergael
Patio
Copyright: Architecten Achtergael
Kleine vergaderzaal
Copyright: Architecten Achtergael

Een kantoorgebouw met actieve en passieve zijde

21 augustus 2018, 14:18
Voor het Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen heeft het Gentse bureau Architecten Achtergael een nieuw afdelingsgebouw in Tielt ontworpen. Aan een centrale patio en een U-vormige gang zijn enerzijds actieve en anderzijds passieve zones georganiseerd.

Het ontwerp van het afdelingsgebouw is mede bepaald door de voorwaarde die de beheerder van het bedrijventerrein stelde: het bebouwde oppervlak moet minimaal 25% van het terrein beslaan. Daarnaast wenste het Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen het programma te realiseren op één bouwlaag.

Om te voldoen aan de terreinvoorwaarde heeft Architecten Achtergael het kantoorgebouw een voetafdruk van 1237,6 m2 gegeven, laat het bureau weten. Met een luifel langs de westzijde en een grote patio hebben de architecten het gebruiksoppervlak gereduceerd tot het gevraagde programma van circa 760 m2.

Zichtbaarheid
Het kantoorgebouw is op het terrein naar de straatzijde geschoven voor de grootst mogelijke zichtbaarheid. Dit heeft het architectenbureau achter het gebouw, waar de gebruikers het terrein betreden, de ruimte gegeven voor de realisatie van 75 parkeerplaatsen.

Het architectenbureau heeft het kantoorgebouw zowel open als zeer gesloten gevels gegeven – overigens zonder de natuurlijke lichtinval te beperken. De gesloten zijgevels wekken de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers, aldus Architecten Achtergael; bij het naderen trekt de uniforme gevel met grote raampartijen de aandacht.

Activiteit
Het kantoorgebouw kent een actieve en eerder passieve vleugel, die “in een subtiel evenwicht” samengaan, legt het architectenbureau uit. Het gedeelte met de grootste activiteit bevindt zich aan de noord- en westzijde. De kantoren, het secretariaat en de kleine overlegzaal genieten optimaal van de bezonning en het aangename uitzicht.

In deze vleugel kijken de medewerkers enerzijds uit op het landschap aan de overkant van de Meulebeeksesteenweg en anderzijds op de patio met bomen en waterpartij. Een grote opsplitsbare zaal en de cafetaria richten zich op de patio als beslotener, private buitenruimte.

Cafetaria en vergaderzaal
De cafetariaruimte dient als keuken met kleine eetzaal, maar kan ook worden ingezet als extra vergaderruimte. Aangrenzend ligt de grote zaal. Die heeft deels een hoger plafond, om ten eerste het noorderlicht ruimer binnen te brengen en ten tweede om de ruimtelijkheid van de zaal te versterken.

De minder actieve zijde van het gebouw herbergt met name de ondersteunende functies, opslag van verpleegmateriaal, archief en technische ruimtes. De gesloten gevel fungeert hier tevens als buffer naar de naburige bebouwing en het parkeerterrein. Voor voldoende daglicht zorgen hier de daklichten.

Energieverbruik
Het afdelingsgebouw is een Bijna Energieneutraal (BEN-)gebouw. Ondanks de grote raampartijen is de warmtetoetreding volgens de architecten geminimaliseerd door de oriëntatie van de glasvlakken en de uitkragende dakranden. Verwarming geschiedt door bodemwarmte, een warmtepomp en vloerverwarming. Het vloerverwarmingssysteem kan ook als koeling worden gebruikt met gebruik van (koele) buitenlucht.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan