Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson

Architectuur en natuur in één ontwerp van Binst Architects en Embo Architecten

24 november 2020, 17:48
De gloednieuwe Renson Outdoor-locatie, ontworpen door Binst Architects en Embo Architecten, krijgt stilaan vorm langs de E17 in Kruisem/Nazareth, België. Hoog tijd om even stil te staan bij hoe het ontwerp van dit gigantische project tot stand kwam, aldus Renson.

Als landmark valt er niet naast te kijken, op weg tussen Kortrijk en Gent; echter, om te weten hoe dit megaproject tot stand kwam, waaraan het moest voldoen en hoe het ‘future proof’ uitgetekend werd, moet het oor te luisteren worden gelegd bij architecten Luc Binst en Wim Embo.

Tuinpaviljoen XXL langs de snelweg
Een kleine 20 jaar geleden is het intussen dat het Renson-hoofdkantoor – ook al langs de E17 – in Waregem in gebruik genomen werd. Het opvallende ontwerp van destijds was van de hand van wijlen Jo Crepain. Twee decennia later krijgt de nieuwe Renson-vestiging, 10 km verderop langs diezelfde snelweg, de stempel van diens toenmalige partner Luc Binst (CEO Binst Architects). Een stempel met een duidelijke boodschap, trouwens. Want uit het ontwerp valt duidelijk op te maken dat het de ‘outdoor living’-afdeling van Renson is, die er zijn nieuwe thuis zal vinden.

“Het hele ontwerp van deze nieuwe Renson-vestiging is inderdaad vanaf dag 1 effectief ontwikkeld vanuit de ‘outdoor living’-beleving die er achter zit”, bevestigt Binst. “Dat bracht ons op het idee om het gebouw – met een indrukwekkende lengte van 380m – vorm te geven als een ‘tuinpaviljoen XXL’ langs de snelweg. Zowel kantoren, als productie en showroom zijn geïntegreerd in die paviljoengevel en dus is de link snel gemaakt met wat er achter die façade wordt gemaakt en verkocht.”

“In de heel lichte en horizontale architectuur langs de snelweg zitten trouwens zowel eigen gevelelementen van Renson, als natuurelementen verwerkt, die het totaalverhaal rond ‘outdoor living’ nog versterken”, legt Binst verder uit. “Conceptueel vormt de gevel van de fabriek één geheel met de kantoren én NOA showroom. De horizontale luifels in het kantoorvolume – op het niveau van de showroom en de burelen op de verdieping – worden doorgetrokken over de volledige lengte van de fabriekskant langs de E17. De overige hogere gevels van de fabriek krijgen bewust een lichtere tint ten opzichte van die gevel.”

Zero energy impact
Ook op technisch vlak wordt deze nieuwe site er één die natuur ‘ademt’, letterlijk en figuurlijk. Achter de indrukwekkende façade gaat een ‘zero energy impact’-project van in totaal 100.000 m² schuil. ‘Terug naar de natuur’, niet enkel in woorden, maar dus ook in daden: met de duurzaamste nieuwe technieken voor verwarming en koeling. Een site die bovendien volledig zelfvoorzienend is in water- en energieverbruik, en uitgerust met natuurlijke oplossingen gezond en comfortabel leven en werken.

Zo wil Renson ook op dat vlak een statement maken. ‘Practice what you preach’, zo u wil. Maar met één duidelijk doel voor ogen: duurzaam en energie-efficiënt produceren om gezond en comfortabel buitenleven mogelijk te maken.

Industrie 4.0: standardisation in customization
Embo neemt de bouw van de nieuwe fabriek (productiehallen) voor zijn rekening. En ook daarvoor werd niet over één nacht ijs gegaan. “Deze nieuwe site moest namelijk vooral, in functie van de productie die er komt, ‘futureproof’ worden ontworpen, met aandacht voor de specifieke eisen die Renson stelde.”

“Voor onze nieuwe vestiging zetten we sterk in op de automatisering van de productieprocessen”, verklaart Dieter Heyman (Business Unit Manager Outdoor Renson) nader. “Er komt een automatisch hoogbouwmagazijn om profielen op te slaan en een speciaal ontworpen, computergestuurde productielijn (‘aorta’) om onderdelen efficiënt samen te stellen tot bestellingen op maat. Dat maatwerk is voor Renson de focus voor de toekomst: door dat operationeel te kunnen standaardiseren, kunnen we ons verder differentiëren. ‘Standardisation in customisation’, zo noemen we het.”

Hoogbouw
Embo: “De productieflow vanuit de automatische hoogbouw (26m hoog) en de aorta waren het uitgangspunt voor de inrichting van de nieuwe productie-site, en dat samen met het feit dat er op verschillende verdiepingen gewerkt wordt. De manden met profielen komen op de eerste en tweede verdieping uit de hoogbouw.  De profielen worden bewerkt  - zagen, frezen, boren, enzovoort - en gaan dan op een ‘kar’. Al deze karren met profielen worden vier verdiepingen hoog gestapeld in de aorta (10m hoog).”

“Afhankelijk van het kleur dat die moeten krijgen, worden die karren dan via een liftensysteem naar het gelijkvloers getransporteerd, waar zich de lakstraat bevindt”, legt Embo verder uit. “Deze flow gekoppeld aan de in- en outbound aan de achterzijde, heeft mee de lay-out van het ontwerp bepaald. Dat is gekenmerkt door een basisstructuur met een raster van 12 x 12m als draagstructuur voor de verdiepingen. Het dakenpatroon (12m x respectievelijk 24 en 36m) ligt in het verlengde hiervan.”

Produceren op verdiepingen eist volgens Embo onder andere een brandveilige werkomgeving.  Een betonnen skeletbouw is hiervoor dan ook de geschikte oplossing. In combinatie met beton- en steenwolwanden worden zo de brandcompartimenteringen bepaald. Verder zijn het draagvermogen van de welfsels (1.000 kg/m2) en de richting van de voorgespannen draagbalken bepaald op basis van de afmetingen van de machines die er komen en de standaard lengtes van de profielen die er zullen worden verwerkt.

Vlotte samenwerking
Volgens Embo was het een heuse evenwichtsoefening tussen functionaliteit, architectuur, maatvoering en kostprijs om de integratie van het automatische hoogbouwmagazijn en de aorta (het computergestuurde rekkensysteem binnen in de betonconstructie van het gebouw) met hun specifieke eigenschappen te laten aansluiten op de betonstructuur. “Ook de integratie van brandluiken, liften, enzovoort was een flinke uitdaging, rekening houdend met de gestelde brandnormeringen.”

“Verder was de wens van Renson ook om veel natuurlijk licht binnen te kunnen brengen op de verschillende verdiepingen, gecombineerd met nightcooling tijdens de zomermaanden. Er kan op natuurlijke wijze gekoeld worden dankzij frisse nachtlucht die via inbraakveilige roosters binnenkomt en in de massa van het gebouw opgeslagen wordt.”

“De samenwerking met de verschillende betrokken partijen verloopt vlot,” aldus Embo. “Zeker ook met de buitenlandse aannemers voor de automatische hoogbouw en de aorta. Het inpassen van de nevenaannemers in de verschillende faseringen van de bouw is dan wel weer een huzarenstukje. Gelukkig zijn er de wekelijkse werf – en coördinatievergaderingen die ervoor zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.”

NOA: unieke ‘Outdoor living’ totaalbeleving
Kunnen beleven, ervaren, voelen, ruiken, horen en smaken wat ‘outdoor living’ in de praktijk kan betekenen. Dat is waar NOA voor staat: Een totaalbevelevingspark/-showroom waar op initiatief van Renson dertig gelijkgestemde, internationale high end partners de krachten bundelen om bezoekers eind 2021 onder te dompelen in verschillende unieke tuinscènes, te inspireren en intrigeren. Samen maken ze van NOA het neusje van de zalm als het op uniek buitenleven aankomt.

Hier geen geïsoleerde producten, maar scènes. Geen ondoordacht samenspel van losse designstukken, maar gestileerde totaalplaatjes voor de meest uiteenlopende tuinen. Weliswaar met Renson als initiator, bouwheer, coördinator en ‘host’, maar met een sterk totaalverhaal van alle dertig ‘outdoor living’-partners die design hoog in het vaandel dragen. Stuk voor stuk delen zij dezelfde ambitie om met NOA comfortabel, high end buitenleven over het voetlicht te brengen, als een merkoverschrijdend verhaal. “Net zoals Noah ooit alle dieren verenigde op zijn ark, worden hier alle facetten van buitenleven samengebracht voor een nooit geziene totaalbeleving”, aldus Renson.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Vandaag, 13:59

Stadskantoor Heerlen ontworpen als inversie van het raadhuis

Vandaag, 10:43

Tien Nederlandse bureaus vallen in de prijzen bij Archello Awards

Gisteren, 17:01

AM gaat Ritmeesterlocatie in Veenendaal herontwikkelen

Gisteren, 16:19

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

4 uur geleden

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Vandaag, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Vandaag, 09:32

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

Gisteren, 12:23

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

Gisteren, 10:17

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan