Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects

Museum Arnhem prominenter zichtbaar in het landschap

9 juli 2019, 13:50
Museum Arnhem heeft een nieuwe aannemer gevonden die de verbouwing en uitbreiding van diens onderkomen gaat uitvoeren. Naar verwachting gaat eind dit jaar alsnog de schop de grond in voor het bouwproject, waarvoor Benthem Crouwel Architects het ontwerp heeft gemaakt. Terwijl het bestaande gebouw in oude luister wordt hersteld, geeft de nieuwe, over een stuwwal uitkragende vleugel het museum meer uitstraling en zichtbaarheid.

Museum Arnhem is gehuisvest in een voormalige herensociëteit, die in 1873 is gebouwd naar een ontwerp van architect Cornelis Outshoorn. Door verschillende verbouwingen door de jaren heen is de oorspronkelijke structuur van het pand niet meer goed afleesbaar. Daarnaast heeft het museum behoefte aan meer expositieruimte, wat een uitbreiding noodzakelijk maakt.

Volgens de plannen van Benthem Crouwel Architects wordt het bestaande gebouw in ere hersteld en komt er een ‘heldere en vanzelfsprekende’ routing door het museum. Ook krijgt het omringende landschap een prominentere rol in de beleving van het museum. Andersom maakt de uitbreiding het museum prominenter zichtbaar in het landschap.

Introverte, sobere ruimtes
De nieuwe expositieruimtes in het museum zijn introverte, sobere ruimtes die in dienst staan van de collectie en de wisselende exposities, legt Benthem Crouwel uit.. Hier kan alle aandacht uitgaan naar de tentoongestelde objecten en de beleving van de kunst.

De rustige zalen met ononderbroken wanden worden afgewisseld met ruimtes die juist open zijn en via grote raampartijen een vrije blik bieden op de natuur en de stad, waardoor de unieke ligging van het museum optimaal benut en benadrukt wordt, aldus het bureau.

Verder krijgt een publiek toegankelijke museumtuin een belangrijke rol in het museum, als plek ‘die stad en museum, kunst en landschap met elkaar verbindt’. Een grote trap die dwars door de nieuwe vleugel steekt komt uit op een balkon dat uitzicht biedt op de stuwwal en het landschap. De trap en het plateau kunnen daarnaast nog als amfitheater gebruikt worden, op dezelfde plek als de ooit in 1890 bijgebouwde muzieknis, aldus Benthem Crouwel Architects.

Zichtbare hiërarchie
De westelijke vleugel van het bestaande gebouw, een monument, snijdt in het nieuwbouwvolume waardoor een zichtbare hiërarchie tussen beide gebouwdelen ontstaat. De monumentale vleugel staat met zijn kopse kant geheel vrij in de ruimte, waardoor het de aandacht krijgt die het volgens de architecten verdient.

De monumentale gevellijst en goot zullen vanuit de expositiezaal zichtbaar blijven door een daklicht dat monument en nieuwbouw fysiek scheidt. Het horizontale daklicht loopt door in een verticale pui, waardoor het gehele monument van de nieuwbouw ‘loskomt’, zo legt het bureau uit.

De nieuwe vleugel loopt door tot aan de Utrechtseweg, zodat het museum daar een nieuw ‘gezicht’ krijgt. De uitkragende nieuwbouw is op diverse plekken ‘opengemaakt’ waardoor bezoekers steeds en vanuit een telkens variërend perspectief het landschap ervaren.

Twee verschillende gevels
Het nieuwbouwvolume kenmerkt zich door twee verschillende gevels: het ingetogen basement dat uit de stuwwal herrijst met daarop het uitgesproken publieke blok. Het basement wordt uitgevoerd in donker metselwerk met verbijzonderd metselwerk verband: een gecombineerd halfsteens verband inclusief gedraaide lagen. Het publieke blok wordt uitgevoerd met keramische tegels.

In de uitbreiding worden drie grote nieuwe expositieruimtes gerealiseerd. Twee van de drie expositieruimtes worden opgedeeld middels een expositie-scheidingswand. De derde tentoonstellingsruimte, gepositioneerd in het uitkragende deel, wordt voorzien van een daklicht.

Uitgangspunt voor de daglichttoetreding is toetreding van diffuus, getemperd daglicht dat zich egaal over het translucente plafond verspreid, meldt Benthem Crouwel Architects. “De bezoeker zal de nuance van de dag (lichte zomermiddag of een grauwe winterochtend) ervaren.”

Rots Bouw
De verbouwing en uitbreiding wordt uitgevoerd door Rots Bouw. Eerder mislukte de aanbesteding, omdat er geen aannemer gevonden kon worden die de klus binnen het beschikbare budget wilde uitvoeren. Eind vorig jaar stelde de Arnhemse gemeenteraad 7,5 miljoen euro extra beschikbaar, waarna een nieuwe aanbesteding kon starten.

Naar verwachting is het nieuwe Museum Arnhem eind 2021 klaar.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een monumentale telefooncentrale herbestemd als verborgen woongebouw

Gisteren, 17:01

Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

Gisteren, 16:40

Getransformeerde boerderij Maarhuizen grote winnaar eerste Bronzen Havik

Gisteren, 16:15

Architectuur Overal: laat data en regelgeving niet bepalen wat fijne leefomgeving is

Gisteren, 12:26

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

Gisteren, 14:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

Gisteren, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

10 december, 3:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

10 december, 2:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

10 december, 9:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan