Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel presenteert opgeleverd Museum Arnhem

4 mei 2022, 13:16
Vrijdag 13 mei wordt het vernieuwde onderkomen van Museum Arnhem geopend voor publiek. Naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects is het bestaande museumgebouw gerenoveerd en werd een nieuwe vleugel toegevoegd. Laatstgenoemde bouwdeel steekt vijftien meter uit over de stuwwal, waardoor bezoekers ‘zwevend boven de bomen’ van een weids uitzicht over de omgeving genieten.

De nieuwe vleugel is betegeld met 82.000 unieke, met de hand vervaardigde tegels. Het bijzondere kleurverloop van de tegels op de gevel, van aardse tinten aan de walkant tot ijsblauw aan de zijde richting de rivier, symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal, meldt Benthem Crouwel Architects.

“De buitenkant moest subtiel én verrassend zijn, zodat het gebouw onderdeel wordt van de omgeving en tegelijk nieuwsgierigheid opwekt”, zegt architect en partner Joost Vos van Benthem Crouwel. “De gevel wordt eigenlijk steeds interessanter wanneer je dichterbij komt. Alle tegels zijn uniek, alsof het allemaal kleine kunstwerkjes zijn, heel passend bij deze bijzondere plek en de functie als museum.”

Brede publieke trap
Een brede publieke trap die het gebouw van oost naar west ‘doorboort’, verbindt de nieuwe vleugel met de eveneens nieuwe beeldentuin, een gratis toegankelijke ‘groene buitenzaal’ die is ontworpen door Karres en Brands. De trap leidt naar een platform dat aan weerszijden zicht biedt in de 550 vierkante meter vleugel en uitmondt in een ‘venster’ met zicht op de rivier. De trap fungeert ook als tribune voor het publiek, wanneer er voorstellingen plaatsvinden in de tuin.

De nieuwbouw bestaat uit vijf tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes die onderling zijn verbonden via een volgens Benthem Crouwel ‘vanzelfsprekende routing’. “De nieuwe tentoonstellingsruimten staan in dienst van de collectie en de wisselende exposities. Deze rustige zalen met ononderbroken wanden worden afgewisseld met ruimtes die juist open zijn en door middel van grote, doorlopende raampartijen een vrije blik bieden op de natuur en de stad, waardoor de unieke ligging van het museum optimaal benut en benadrukt wordt”, meldt het bureau.

Monumentale koepel
In het bestaande gebouw heeft de monumentale koepel van Cornelis Outshoorn uit 1873 zijn functie als hart van het museum teruggekregen. In deze centrale ontmoetingsplek zijn de entree, de winkel en het café gehuisvest.

Op de bovenverdieping van de koepel is een vrij toegankelijke activiteitenruimte gecreëerd, waar een doorlopend programma wordt aangeboden door het museum. De koepel geeft tevens toegang tot de nieuwe beeldentuin. Behalve de genoemde ingrepen is een nieuw depot gerealiseerd, meldt Benthem Crouwel.

Op gang
Het heeft even geduurd voor de verbouwing van Museum Arnhem op gang kwam. Het museum was sinds 2017 gesloten, maar aanvankelijk was er geen aannemer te vinden voor het destijds beschikbare budget. Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland kwam er meer geld vrij. In 2019 werd de verbouwing definitief gegund aan Rots Bouw.

Museum Arnhem heeft in de tussentijd een tijdelijk onderkomen in de Sint-Walburgiskerk in het centrum van de Gelderse hoofdstad gevonden.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

55 minuten geleden

Vier nieuwe Milestone-woningen gebouwd in Eindhoven

3 uur geleden

Group A presenteert concept voor Paris Proof Stadsblok

Vandaag, 10:00

3XN ontwerpt hybride houten kantoorgebouw op Zuidas

Vandaag, 09:00

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

2 uur geleden

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

4 uur geleden

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

Gisteren, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

Gisteren, 09:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17

Rli: ruimtegebruik moet tijdelijker door klimaatverandering

12 juni, 9:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan