Iwan Baan, African Modernism, Lagos Nigeria, 2018
Stefan Bleekrode, New York City Rush Hour, 2018, 42 x 35 cm
Frank Halmans, Verlaten (galerij)flat, 2018, 470 x 220 x 55 cm
Carlijn Kingma, Stargazer & Gravediggers, 2018
Uwe Poth, Roma, Ponte Sant’Angelo, 2015 50 x 110 cm
Rob Voerman, Host#3, 2009, 96 x 66 x 27 cm
Frank van der Salm, Entr’acte, 2016, 216 x 120 cm
Hans Wilschut, Context, São Paolo, 2019, 151 x 200 cm

In beeld: tentoonstelling Stadsbeelden

8 februari 2019, 15:38
Zaterdag start in Museum Flehite in Amersfoort de tentoonstelling Stadsbeelden. In de expositie tonen acht Nederlandse kunstenaars en fotografen hun visie op het thema stad. Naast foto’s zijn er tekeningen, schilderijen en 3D-objecten te zien.

De tentoonstelling laat zien dat de stad in al zijn facetten een interessant en geliefd thema is voor veel kunstenaars en fotografen. Museum Flehite organiseert deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 19 mei, parallel aan Maestro Van Wittel in Kunsthal KAdE. Het is de eerste expositie van het museum na een grondige renovatie van ongeveer een jaar.

Van de volgende kunstenaars en fotografen is werk te zien in de tentoonstelling (met een toelichting door Museum Flehite):

Iwan Baan
Iwan Baan (Alkmaar, 1975) is één van de meest gevraagde architectuurfotografen van dit moment. Zijn werk kenmerkt zich door een documentaire wijze van fotograferen van de bebouwde omgeving, waarin vooral het gebruik van de gebouwen wordt benadrukt en de omgeving wordt betrokken bij de architectuur. Zijn kenmerkende luchtfoto’s vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Naast zijn werk in opdracht voor architecten zoals Rem Koolhaas, Herzog & de Meuron, Diller Scofidio Renfro, Steven Holl, Toyo Ito, SANAA, Zaha Hadid en vele anderen, legt hij zich toe op langlopende documentaire projecten over steden en hoe mensen hun bebouwde omgeving inrichten, van de favela’s in Zuid-Amerika, tot geplande steden als Brasilia en Chandigarh.

Stefan Bleekrode
Stefan Bleekrode (Eindhoven, 1986) is autodidact. De inspiratie voor zijn pentekeningen in inkt en aquarel doet hij op tijdens lange wandelingen door steden in Europa en Noord Amerika. Tijdens deze reizen maakt hij schetsen en aquarellen. Eenmaal thuisgekomen ontstaat een tekening vanuit zijn geheugen. Bleekrode is gefascineerd door wereldsteden als New York, Londen en Rome, maar zijn interesse gaat ook uit naar steden als Groningen of een klein stadje aan de Rivièra. De tekening New York, New York, te zien in Museum Flehite, vat Bleekrode’s fascinatie voor architectuur, stedenbouwkunde, licht en perspectief samen in een panorama van een van  's werelds meest indrukwekkende en iconische metropolen zonder dat het een clichébeeld is geworden.

Frank Halmans
Het werk van Frank Halmans (Heerlen, 1963)  speelt zich af in het grensgebied tussen waken en slapen. In het sluimergebied van staren, wegdromen en mijmeren. Het is het gebied waar de rijkdom van de ruimte in het hoofd optimaal benut kan worden.

In veel van zijn werken komen alledaagse gebruiksvoorwerpen en onderdelen van de architectuur voor. De functie of de vorm hiervan kan aanleiding zijn tot een overdrijving of betekenisverdraaiing. Soms nemen de voorwerpen zelfs menselijke eigenschappen over en lijken ze bezield te zijn met een eigen wil.

Ondanks deze thematiek van het vluchtige en ongrijpbare zijn Halmans’ beelden soms zeer lijfelijk aanwezig. Het zijn dan ook concrete vertrekpunten of plekken. Ze zijn het fysieke beginpunt van een mentale omzwerving.

Carlijn Kingma    
Tot in de twintigste eeuw werden maatschappelijke vergezichten regelmatig verbeeld, vaak met architectuur als expressie van idealen, maar in de afgelopen decennia lijkt de productie ervan te zijn stilgevallen. Carlijn Kingma (Zutphen, 1991), cartograaf van denkwerelden, is in dit voorstellingsvacuüm gestapt en heeft de kunst van het vergezicht tot haar praktijk gemaakt.

Om verhalen te vertellen over menselijke ambities, sociaal-politieke geschiedenissen en mogelijke toekomstscenario’s gebruikt ze architectuur – waarin ze is afgestudeerd – als medium. De taal van de bouwkunst spreekt tot de verbeelding, waardoor het de metaforische kracht heeft om het verhaal van de mensheid te vertellen en ons denken over de toekomst aan te wakkeren.

Uwe Poth
Reizen is een belangrijk thema in het werk van Uwe Poth (Kiel, 1946). Reizen naar andere landen en culturen, maar ook reizen in de tijd, waardoor dingen vervagen; vervliegen. In zijn schilderijen en tekeningen ontmoet je elementen van toen en nu en is sprake van culturele gelaagdheid. Poth werkt veelal met olieverf op grote doeken, maar gebruikt tijdens het reizen verschillende materialen als uitdrukkingsmiddel, zoals krijt, aquarel, foto en collage.

Frank van der Salm
Frank van der Salm (Delft, 1964) werkt als autonoom kunstenaar (fotografie, video) binnen het stedelijk landschap in de breedste zin van het woord. Hij heeft een divers oeuvre ontwikkeld met de focus op globalisering, de druk van politiek en economie op de hedendaagse metropool en haar complexe realiteit, die voor een steeds groter deel uit beelden bestaat. Het spanningsveld tussen het fotowerk en het afgebeelde is aanleiding geweest voor diverse projecten met o.a. MVRDV, Herzog & de Meuron en O.M.A, terwijl zijn recente werk reflecteert op genoemde dualistische positie van het medium, onze manier van communiceren en haar digitale ontwikkelingen. Het werk van Van der Salm wordt wereldwijd tentoongesteld in galeries en musea, waaronder de Biënnale van Venetië (2001) en het Rijksmuseum (2014) en is vertegenwoordigt in belangrijke collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Rob Voerman
Binnen het werk van Rob Voerman (Deventer, 1966) speelt architectuur een prominente rol. Zijn werk bestaat uit grafiek, sculptuur, schilderkunst, fotografie en installatiekunst. Zijn installaties maakt Voerman op vele plekken in de wereld en thema’s zijn o.a. ecologie en stedenbouw met vaak een sterke relatie tot de lokale context. Voerman's werk maak deel uit van vele kunstcollecties waaronder MoMA, Hammer Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Hans Wilschut
Hans Wilschut  (Ridderkerk, 1966) richt zich op de stad als architectonische en sociale ruimte en het spanningsveld daartussen. Hij behandelt daarbinnen thema’s als globalisering, migratie, urbanisatie en wereldeconomie. In Museum Flehite toont Wilschut recente monumentale werken die hij maakte in de metropool São Paolo. In Kunsthal KAdE, ook in Amersfoort, zijn tevens fotowerken van hem te zien gemaakt in Italië naar aanleiding van de zeventiende -eeuwse schilderijen van Caspar van Wittel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

1 uur geleden

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

3 uur geleden

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan