Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen
Copyright: Gira Giersiepen

Gira Giersiepen betrekt nieuw productie-, ontwikkelings- en logistiek centrum

25 oktober 2018, 9:58
De onderneming Gira Giersiepen heeft begin oktober haar nieuwe productie-, ontwikkelings- en logistiek centrum officieel ingewijd. Het nieuwe gebouw in Radevormwald, dat verspreid gevestigde bedrijfsonderdelen samenbrengt, is ontworpen door architectenbureau Sauerbruch Hutton uit Berlijn.

“Alles op één niveau met een ideale goederenstroom – van de goederenlevering naar de montage tot aan de goederenverzending, en daartussenin een uiterst effectieve orderpick- en opslaglogistiek. En een ontwikkelingscentrum op één niveau bovenop de montage, in plaats van verdeeld over meerdere verdiepingen. Wat een verschil!" Dirk Giersiepen, de directeur-grootaandeelhouder van Gira Giersiepen, was het enthousiasme aan te zien toen hij op 6 oktober bij de inwijding van het nieuwe productie-, ontwikkelings- en logistiek centrum voor een publiek van 1.200 gasten een samenvattende omschrijving van het project gaf.

Tientallen miljoenen heeft de middenstander uit het Bergische Land voor de bouw op de ‘grazige weide’ en de uitrusting met moderne systeemtechnologie uitgegeven – de grootste investering in de 113-jarige geschiedenis van het bedrijf. Circa 550 medewerkers van de specialist in gebouwtechniek zullen hier vanaf voorjaar 2019 werken.

Productiviteit stijgt
Met de ingebruikneming van het nieuwe gebouw komt voor Gira een eind aan een tijdperk waarin onderdelen van de productie en de logistiek waren ondergebracht in een groot aantal gehuurde gebouwen. Dit leidde "niet tot ideale processen" en tot een "complexe interne logistiek", aldus Dirk Giersiepen. Met het nieuwe 30.000 m2 grote gebouw slaat Gira een nieuwe weg in en worden bovendien de voorwaarden gecreëerd voor verdere groei.

"Op de 'Campus Röntgenstrasse' brengen we wezenlijke onderdelen van de waardeketen onder één dak. Zo stijgt natuurlijk onze productiviteit – en wel op de locatie Radevormwald, dankzij kortere afstanden, intelligente processen en een verbeterde procesefficiëntie, en niet door de productie naar lagelonenlanden te verleggen," lichtte Dirk Giersiepen toe. "Voor de volgende 15% groei hoeven we niet te bouwen of te huren. Voor de internationale concurrentiepositie en de zekerheid voor de toekomst is dit project een belangrijke mijlpaal."

Gefaseerde verhuizing
Sinds eind augustus de instanties groen licht hebben gegeven voor het gebruik van de logistieke en productieafdelingen op de nieuwe locatie met een totaal oppervlak van 26.000 m2, verhuizen de Gira-medewerkers en installaties van de ‘Campus Dahlienstrasse’ en de huidige huurpanden in etappes naar de nieuwbouw.

Begin november 2018 zullen de eerste Gira-producten het nieuwe magazijn verlaten. De productie zal – volgens de planning – nog in dezelfde maand starten. Uiterlijk in april 2019 zullen de werkzaamheden aan het buitengedeelte en de bouw van de kantoren op de tweede etage voltooid zijn. Dan hebben – volgens de planning – ook de laatste medewerkers hun werkplek in het nieuwe productie-, ontwikkelings- en logistiek centrum betrokken.

Moderne, duurzame industriële architectuur
Bij de planning en bouw moest rekening worden gehouden met zeer uiteenlopende eisen aan het gebouw. De doorslaggevende factor waren de ten dele zeer geraffineerde geautomatiseerde processen van de productie en logistiek, aldus Gira. Daarnaast was het ook van belang dat er een zo milieubesparend en energie-efficiënt mogelijke exploitatie werd bereikt.

Voor de medewerkers streefde de onderneming naar een aangename en adequate werkomgeving. Ook de hoge eisen op het gebied van vormgeving van het merk Gira speelden een rol.

"Daarbij kwam nog de eis dat alle afzonderlijke elementen onafhankelijk van elkaar moesten kunnen worden uitgebreid binnen een complex dat nauwe onderlinge verbindingen heeft, zodat de capaciteit indien nodig in totaal tot maximaal 50.000 m2 kan worden uitgebreid", verklaarde de architect Matthias Sauerbruch van het Berlijnse architectenbureau Sauerbruch Hutton.

"De taak van de architectuur was dus eerst en vooral het samenbrengen van deze uiteenlopende eisen tot een realiseerbaar, driedimensionaal geheel – en wel zo dat het ook nog in de natuurlijke en gebouwde omgeving past", aldus Sauerbruch.

Tevreden
Vriendelijke productiewerkplekken met veel daglicht in ruime hallen, een open, op communicatie en flexibel gebruik gerichte vormgeving van het interieur, een tot in het detail uitgewerkt energieconcept, waardoor het energieverbruik 45% onder de wettelijke richtlijnen voor vergelijkbare gebouwen ligt, en niet in de laatste plaats het uitgekiende design van de voorgevel: dit alles maakt dat architect en opdrachtgever geheel tevreden zijn met het gebouwde resultaat.

"Een indrukwekkend resultaat dat hier dankzij het teamwerk van eigen medewerkers, architecten, planners en uitvoerende vakmensen met ondersteuning door de stad Radevormwald is ontstaan", benadrukte Giersiepen bij de inwijding. "Het gaat hier om ontzettend complexe gebouwen, zowel wat betreft de buitenkant als de ingebouwde techniek.”

“Dat dit grotendeels binnen de gestelde tijd en het gestelde budget en zonder een enkel arbeidsongeval is gelukt, daar zijn we trots op”, vervolgt hij. “Wij bedanken alle bij het project betrokkenen hartelijk. Zij hebben met hun fantastische inzet aan het succes bijgedragen. Ook wil ik graag de mensen bedanken die onze nieuwbouw überhaupt noodzakelijk hebben gemaakt: onze klanten in Duitsland en op veertig andere markten binnen en buiten Europa."

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan