Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Biomimicry-stoel van Lilian van Daal (KABK)
Carrare-marmeren kast van Paolo Ulian
Expositie Desiderabilia van IN Residence
Expositie Maarten van Severen door OMA bij Lensvelt
Lamp uit hergebruikt hout en tin Fluid Light Solid van Til Hennen
Copyright: Ontwerpduo Split Mirror ( Lisa Klappe)
PVC-vilten bureauschotten van De Vorm
True Colour Vases van Lex Pott
Werk van Paul Heijnen
Werk van Pepe Houtkoop
Wood-skin
Biomimicry-stoel van Lilian van Daal (KABK)
Carrare-marmeren kast van Paolo Ulian
Expositie Desiderabilia van IN Residence
Expositie Maarten van Severen door OMA bij Lensvelt
Lamp uit hergebruikt hout en tin Fluid Light Solid van Til Hennen
Copyright: Ontwerpduo Split Mirror ( Lisa Klappe)
PVC-vilten bureauschotten van De Vorm
True Colour Vases van Lex Pott
Werk van Paul Heijnen
Werk van Pepe Houtkoop
Wood-skin

Ventura Lambrate: waar design naar toe gaat

10 april 2014, 15:45
Ventura Lambrate is dit jaar toe aan zijn vijfde editie en laat wederom zien dat de ‘gecureerde wijk’ binnen de Fuorisalone een eigen plaats inneemt. Ligt de nadruk elders op grote en gevestigde ontwerpers en ondernemingen, Ventura Lambrate toont op verschillende manieren waar het met design naar toe kan gaan.

Tekst Robert Muis

Het niveau is op de vele locaties binnen de wijk niet altijd even hoog en de getoonde ontwerpen kunnen de zoveelste variatie zijn op een bekend gegeven, maar Ventura Lambrate biedt ook het vrijere, inspirerende randje met kleinschaligheid, experiment, reflectie op het vak en exposities van opleidingen.

Elke aflevering van Ventura Lambrate lijken er meer designopleidingen en kunstacademies aan te haken. In een oude fabriekshal staat een groot deel geclusterd, met onder meer goede mini-exposities van de University of the Arts London, de HKU uit Utrecht en het Piet Zwart Instituut uit Rotterdam.

Laatstgenoemde instelling toont interessante meubel- en interieurontwerpen die ruimte en muziek verbinden, zoals een tafel met stethoscopen waaraan we naar verborgen geluiden kunnen luisteren en de Paperscape, een kamer van ruisend papier. Boeiend is ook de expositie van de Hochschule für Gestaltung Offenbach, waar de studenten onder meer hun onderzoek naar technologische en huid-achtige oppervlakken laten zien.

De KABK heeft een grote en interessante expositie waar de bezoeker niet alleen gerealiseerde werken kan zien, maar ook performances en onderzoeksprojecten die zich gedurende de week uitkristalliseren.

Boeiend is hier onder andere het werk van Lilian van Daal, die net is afgestudeerd met een onderzoek naar 3D-geprinte flexibele zitmeubels op basis van structuren uit de natuur, biomimicry. De uit polystyreen gesneden zitmeubels van Martijn Rigters en de grove architectonische afgietsels van Nynke Koster zijn nog maar twee andere voorbeelden van de sterke expositie.

Samenwerking tussen disciplines
Ventura Lambrate laat ook tal van samenwerkingsverbanden tussen partijen en disciplines zien. Deze verschuiving naar een interdisciplinaire benadering laat Organisation in Design, curator voor de expositieruimten, zien op de locatie Ventura Team Up, maar de ontwikkeling is ook elders zichtbaar.

Ontwerpduo rENs heeft tapijtfabrikant Desso benaderd met hun concept om met rode verf materialen en voorwerpen uniciteit te verschaffen. Hieruit is de collectie re-vive voortgekomen, waarbij uit onverkochte vloerbedekkingsvoorraden eenmalige vloerkleden worden gemaakt, door ze handmatig te verven.

De ruimtelijk vormgevers van Concern tonen Supermodels, een dwarsdoorsnede van Nederlands ontwerp en architectuur op schaal. Startpunt is het verzoek geweest, dat Concern kreeg om het Nederlands paviljoen bij de Sao Paulo Designweek in te vullen. “We hebben toen ervoor gekozen om Nederlands ontwerp breed te promoten in een soort PPS-achtige constructie”, vertelt Cindy Bosma aan Architectenweb.

Het is uitgegroeid tot Supermodels, een verzameling van 3D-geprinte schaalmodellen van circa honderdtwintig Nederlandse stoelontwerpen, tien architectenhuizen en een meterslange wand met ‘poppenhuizen’ die zijn gevuld door uiteenlopende partijen als Ahrend, Auping, Scholten & Baijings en Weltevree.

Interesse in vakmanschap
Nederlandse ontwerpers zijn te vinden in onder andere een aantal geclusterde of collectieve presentaties. Workmates presenteert verlichtingsarmaturen en meubels van Rick Tegelaar, de tassen van Joris de Groot, de meubels van Klaas Kuiken en de gebruiksvoorwerpen uit (vooral) steengoed van Casper Tolhuisen. De kleine maar fijne presentatie toont een duidelijke interesse in vakmanschap en materiaal.

010-020 bestaat uit dezelfde groep ontwerpers als vorig jaar, met deels eender maar ook nieuw werk. Verrassend is bijvoorbeeld de serie geurverspreiders van Studio WM. Op basis van onderzoek naar de samenstelling van parfums heeft het duo drie verschillende objecten ontworpen voor het in het interieur verspreiden van geuren met een andere drager (olie, water, alcohol). Het zijn daarbij fraaie objecten op zichzelf, net als de True Colours-vazen van Lex Pott. De serie is gebaseerd op zijn eerdere onderzoek naar het (chemisch) kleuren van metalen.

In een van de oude garages vindt de bezoeker nog presentaties van rENs, Vij5, Ontwerpduo en Tonone. Ontwerpduo heeft onder meer een aardige serie spiegels met drie vlakken, gebaseerd op de oude kaptafel. Tonone laat een indrukwekkend grote kroonluchter zien van de BOLT-verlichtingsserie, gekenmerkt doordat elke lamp is voorzien van een vleugelmoer.

Tegenover deze ode aan mechaniek staat de lichtinstallatie die Bernotat & Co verderop in de straat toont: elf lampen uit een wit 3D-breisel (een zogenoemde spacer) met een glow-in-the-dark effect hangen in een hoge ruimte en gaan in verschillende patronen zacht aan en uit. De vorm – en de presentatie – zijn geïnspireerd op de microscopische organismen en bioluminiscentie. Een sprookjesachtige rust, om even bij te komen op de designtocht.

Andere nieuwsberichten

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan