Azambourg-fauteuil bij Ligne Roset
Concept-vakantiewoning van Resch en Soligno
Console Balka (prototype) door Grégoire de Lafforest
Dragon-lamp van Digital Habits
Houten meubels van Vitamin Design
Hydra Alpha van Melogranoblu
Jar RGB van Arik Levy bij Lasvit
Meubels van Officina Metallica
Azambourg-fauteuil bij Ligne Roset
Concept-vakantiewoning van Resch en Soligno
Console Balka (prototype) door Grégoire de Lafforest
Dragon-lamp van Digital Habits
Houten meubels van Vitamin Design
Hydra Alpha van Melogranoblu
Jar RGB van Arik Levy bij Lasvit
Meubels van Officina Metallica

Tortona Design Week mist inspiratie

11 april 2014, 14:18
In designdistrict Tortona (onderdeel van de Milan Design Week) komt volop publiek, maar het ontwerpaanbod mist sprankeling en inspiratie. Tussen de vele winkels en markten met kleding en accessoires zijn er gelukkig nog goede exposities, zoals het overzicht van Frankrijk.

Tekst Robert Muis

Tortona Design Week, voorheen Zona Tortona, lijkt de veelbelovende opleving van vorig jaar niet te kunnen volhouden. Grote merken en ontwerpers uit de interieurbranche trokken al een aantal jaren weg uit de wijk. Die tendens lijkt dit jaar nog sterker doorgezet.

Wat blijft zijn de merken die in de wijk een showroom hebben, zoals Lasvit en e15; wat verder in de plaats komt, is vooral lokaal en regionaal ontwerp. Een enkele hal lijkt zelfs een markt voor zelfgemaakte kleding en sieraden.

Ook de grotere en creatieve presentaties van voorheen, zoals van Cleaf, Foscarini of de winkelinrichtingen van La Perla en zelfs Segafredo, worden gemist. Goed, Moooi heeft een sterke presentatie met veel nieuws en in een van de centrale locaties van Tortona, het Temporary Museum for new Design, toont nog een aantal oudgedienden de mogelijkheden van hun materiaal in een opvallende installatie.

Een installatie van Nendo brengt fraai de kwaliteiten van het fluwelige textiel Alcantara tot uitdrukking; Karim Rashid heeft met het solid surface-materiaal van LG Hausys een – hoe kan het anders – organisch gevormd en snoepkleurig interieur van de toekomst gemaakt.

Landpresentaties
In het Temporary Museum zijn zeker nog interessante ontwerpen te zien, zoals in een presentatie die is samengesteld door Giulio Cappellini. Van Officina Metallica staat er bijvoorbeeld een geheel metalen cantilever-tafel, een stoel en een wand uit metaaldraden.

Veel bijzondere verlichting ook, zoals de op micro-organismen geïnspireerde lampen uit glas en porselein van het Britse Vezzini & Chen Design, of de modulaire Dragon-lamp van Digital Habits. Deze wordt opgebouwd uit driehoekige modules met leds, die aan elkaar worden geklikt in de gewenste vorm en dan als fractals uitgroeien tot een pendelarmatuur. Digital Habits heeft een bijbehorende software om de lichtmodules op verschillende wijzen te kunnen aansturen.

Interessant en kwalitatief overtuigend is ook de landpresentatie van Frankrijk, met een mooi breed overzicht dat loopt van futuristische vervoermiddelen van Peugeot, oledverlichting van Blackbody tot en met meubelontwerpen van bijvoorbeeld Ligne Roset. Daarnaast toont Frankrijk prototypes en het werk van scholen.

Schuin tegenover het Temporary Museum is een expositie van Tokyo Designers Week, dat een aardig en redelijk bevestigend beeld geeft van Japans ontwerp: thee en sushi, verfijnd servies in porselein en steengoed naast zelfbouwrobots voor kinderen en interactieve ontwerpen voor de leeromgeving.

De meeste aandacht trekt Enex met verlichting waarvoor geen elektriciteit nodig is. Na de tsunami die Japan trof, is verlichting ontwikkeld op basis van met name magnesiumpoeder. In een chemische reactie met water laat het een lamp zo’n vijftig uur branden.

Vormgeven van de toekomst
Relatief weinig aandacht blijkt er in Tortona voor eco-design. De enkele expositie die hieraan is gewijd kan nauwelijks boeien. Meest interessant is daarbinnen het concept-vakantiehuis dat de Noord-Italiaanse firma’s Resch (huis) en Soligno Rubner (interieur) tonen. Het huis bestaat geheel uit hout, inclusief de verbindingen.

Het – iets te overdadig gebeeldhouwde – bed heeft in het voeteneind een sofa en kan geheel draaien, zodat de bewoner kan kiezen om het bed of de bank naar het uitzicht te keren. De Japanse onderneming Toyota Boshoku toont onder meer kenaf wandpanelen en meubels. Interessant als (plantaardig) materiaal, in vormgeving weinig geslaagd.

Als de bezoeker bij de Tortona Design Week een blik op de toekomst hoopt te krijgen, dan bestaat die uit vele fietsen en vazen en poppetjes uit 3D-printers. Op talloze plaatsen wordt het 3d-printen, in diverse technieken, gedemonstreerd. De fiets blijkt een behoorlijk hip vervoermiddel, te zien bij vooral Italiaanse, Japanse en Thaise ontwerpers.

Tortona, ondanks de drukte op straat en in de expositieruimtes, mist iets bruisends en inspirerends. Het designdistrict is dit jaar deels een markt voor de consument, laat deels goed en degelijk ontwerp zien en toont nauwelijks vernieuwingen.

Gezien de pas op de plaats die ook op de Salone del Mobile overheerst, is er wellicht op het moment minder vernieuwing en weinig ontwerp dat zich richt op een (betere) toekomst. Dan moeten we voor reflectie op het vak, nieuwe samenwerkingen en experiment toch in Ventura Lambrate zijn, bij de jongere ontwerpers en de opleidingen.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan