'Voorstellen Van Dijkhuizen steun voor woningmarkt'
12 maart 2013, 9:49
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer positief over de voorstellen van verkenner Kees van Dijkhuizen om pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij woningfinanciering. Dit melden beide ondernemingsorganisaties op hun websites.
Volgens de organisaties kan de grotere rol voor pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen bijdragen aan het weer op gang komen van de woningmarkt. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst heeft Kees van Dijkhuizen, vice-voorzitter van de bank NIBC, in december gevraagd om te verkennen hoe deze partijen de woningmarkt en de bouwsector een impuls kunnen geven.
Meer lucht
VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes had dit eerder al bepleit. Banken kunnen door de strenge kapitaaleisen momenteel minder krediet verlenen. Door ruimte te maken op de bankenbalansen krijgen banken meer lucht voor kredietverlening aan bedrijven en voor de verstrekking van nieuwe hypotheken. Van Dijkhuizen heeft bij zijn rondgang langs betrokken pensioenfondsen, verzekeraars, banken en toezichthouders draagvlak voor zijn voorstellen gevonden. Zijn voorstellen bieden pensioenfondsen een goede, stabiele en langdurige beleggingsmogelijkheid in hypotheken en maken het mogelijk om de kredietruimte van banken te vergroten, zo stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in hun reactie.
Impuls
Ook zeggen de ondernemingsorganisaties dat door ruimere concurrentie de hypotheekrente wellicht omlaag kan en de financiële stabiliteit van Nederland wordt versterkt. Als de stilstand op de bouw- en woningmarkt wordt doorbroken, zal dat de hele economie een impuls geven, menen VNO-NCW en MKB-Nederland moet. Tjerk Kroes, directeur strategie bij pensioenuitvoerder APG, gaat de voorstellen verder uitwerken.
Verdere reacties
Vanuit de bouwsector, banken en de politiek klinken eveneens enthousiaste geluiden over het plan om pensioenfondsen hypotheken te laten financieren. Maandag 11 maart werd duidelijk dat het 'zou moeten lukken' om pensioenfondsen en verzekeraars een belangrijke rol te laten spelen. ,,Dit zou voor Nederland economisch gezien echt belangrijk zijn'', zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag. Hij wil zo snel mogelijk met pensioenfondsen, banken en verzekeraars om de tafel, onder meer om vast te stellen welke risico's er precies zijn en wie ze draagt. ,,Ik denk dat we eruit komen'', liet hij weten. Volgens de minister lenen Nederlandse banken meer uit aan hypotheken dan ze in Nederland aan spaargeld binnen krijgen. Dat verschil moeten ze nu bijlenen in het buitenland en dat is altijd risicovoller en duurder dan als ze door Nederlandse pensioenfondsen worden geholpen.
Banken
Bouwend Nederland ziet het plan liefst zo snel mogelijk doorgevoerd. De branchevereniging voor aannemers denkt dat banken hierdoor verlichting krijgen, zodat ze meer en ruimere hypotheken en bedrijfskredieten kunnen verstrekken, wat weer tot een impuls voor de bouw leidt. De Vereniging Eigen Huis (VEH) hoopt dat de hypotheekrente hierdoor kan gaan dalen. Ook de banken toonden zich verheugd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken wordt Nederland minder afhankelijk van de internationale kapitaalmarkt en blijft een betaalbare financiering van woningen gewaarborgd.
Pensioenfondsen
'Verkenner' Kees van Dijkhuizen liet maandag weten dat er beweging zit in het plan om pensioenfondsen, die honderden miljarden beheren, te laten investeren in hypotheken. Hij overlegde hier de afgelopen weken over met de financiële sector in opdracht van minister Stef Blok van Wonen. Hoewel er beweging zit in het plan, zijn er nog wel haken en ogen. Daarom is verder overleg nodig over onder meer de risico's voor de pensioenfondsen. Een van de mogelijkheden is de overdracht van het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille, de NHG-hypotheken, aan een nationale instelling. Die kan dan obligaties plaatsen op de kapitaalmarkt met een overheidsgarantie.
Bron: Architectenweb/ANP