Amsterdamse Hermitage opent deuren

19 juni 2009, 12:16
Zaterdag opent de Hermitage in Amsterdam zijn deuren voor het publiek. Naar ontwerp van Hans van Heeswijk architecten werd de afgelopen twee jaar het voormalige verzorgingstehuis Amstelhof verbouwd tot een multifunctioneel museum. Het filiaal van de wereldberoemde Hermitage in Sint-Petersburg herbergt tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en een Hermitage voor Kinderen.

Hermitage Amsterdam wordt gehuisvest in het monumentale gebouw Amstelhof, dat sinds de oprichting in 1683 dienst heeft gedaan als verzorgingshuis voor ouderen. Die functie behield het gebouw tot april 2007. Het verzorgingshuis kon niet meer aangepast worden aan de eisen van de (moderne) tijd en daarom besloot de diaconie van de Nederlandse Hervormde gemeente, die altijd eigenaar is geweest van Amstelhof, het pand in 1999 over te dragen aan de gemeente Amsterdam. Voorwaarde was dat het gebouw een culturele bestemming zou krijgen, waarvoor het project van een Hermitage aan de Amstel in aanmerking kwam.

Hans van Heeswijk architecten kreeg de opdracht om van Amstelhof een modern museum te maken. Zo is het gesloten ogende pand nu een licht, open en ruimtelijk publieksgebouw op een markante plek geworden, midden in de stad aan de Amstel. De hoofdentree komt weer aan de Amstelzijde en heeft een eigen aanlegsteiger.

Door de oude “ossenpoort” onder het hoofdbordes betreedt het publiek de eeuwenlang gesloten binnentuin die door landschapsarchitect Michael van Gessel opnieuw is ontworpen. Deze verstilde binnentuin met bejaarde kastanjes zal toegankelijk worden voor het publiek.

Aan de overzijde van de tuin bevindt zich de ruime entreefoyer en de toegang tot de tentoonstellingen. Merkx + Girod Architecten ontwierp het interieur van de publieksruimtes.

In het ontwerp van Van Heeswijk zijn lange zichtlijnen gecreëerd door de assen van het gebouw rond de omloop van de binnentuin en door de enfilade van kabinetten naar de trappen in de hoeken. Hierdoor zijn deze steeds vanaf alle plekken in het museum aan het eind van zo’n zichtlijn te vinden.

Door de in het gebouw aanwezige lage verdiepingen af te wisselen met hoge ruimtes waar delen van verdiepingsvloeren zijn weggebroken, ontstaan royale ruimtes met dubbele hoogtes die veel licht toelaten. Het interieur is door deze ingreep veel groter en ruimtelijke dan iemand aan de buitenkant van het gebouw zou verwachten, wat een extra verrassende beleving van het gebouw geeft. De detaillering is strak en abstract: er zijn vrijwel geen aftimmeringen, bevestigingsmiddelen of andere losse onderdelen in het gebouw te zien, waardoor het totaal een rustig en grafisch beeld oplevert.

Hermitage Amsterdam biedt straks, met circa 9.000 vierkante meters aan oppervlak, ‘een totaalbeleving’. De tentoonstellingen bieden daarvoor belangrijke ingrediënten met twee grote tentoonstellingszalen en 42 kleine kabinetten, maar ook het monumentale gebouw zelf met zijn oude kerkzaal, regentenkamers, andere historische ruimtes en de binnentuin.

Het café-restaurant NEVA, een groot auditorium en de twee winkels dragen daar ook aan bij. Het gebouw herbergt ook een studiecentrum en een Hermitage voor Kinderen, waar circa 20.000 kinderen per jaar uit Amsterdam en omstreken hun creatieve talent kunnen ontplooien.

Zaterdag wordt het museum met een expositie over het uitbundige leven uit de tijd van de tsaren. Met ruim tweeduizend japonnen, galakostuums, schilderijen, geschenken en andere objecten uit de verzameling van het moedermuseum toont de Hermitage Amsterdam de pracht en praal van het Russische paleisleven in de negentiende eeuw.

Bron: Bron + foto’s: Cultural Connections / Hans van Heeswijk architecten

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

Gisteren, 16:26

Bonaire krijgt kleurrijke en volwaardige gemeenschapsbibliotheek

Gisteren, 15:26

Gevel van zonnepanelen voor onderwijscomplex De Kikker

Gisteren, 14:32

BouwBeurs 2025 vanaf 3 februari in Koninklijke Jaarbeurs

Gisteren, 13:20

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

Gisteren, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

Gisteren, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

Gisteren, 09:11

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

11 december, 2:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

11 december, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

10 december, 3:18
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan