Steden maken bouwplannen recessie bekend

18 februari 2009, 12:22
De grote steden kondigen vandaag plannen aan om de schade van de recessie in te perken. Amsterdam wil maatregelen nemen om bouwprojecten in stand houden, Utrecht zegt nog geen gevolgen voor de woningbouw te verwachten. Rotterdam en Den Haag komen in een later stadium met exacte plannen.

De bouwsector in Amsterdam verkeert als gevolg van de recessie in ernstige problemen. Om de gevolgen voor de sector te beperken beraadt de gemeente zich nu op maatregelen om de bouw van onder meer woningen en scholen enigszins in gang te houden. Dat zeiden woordvoerders van de wethouders Lodewijk Asscher (financiën, educatie) en Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) woensdag.

De hoofdstad wil bouwbedrijven de mogelijkheid bieden om bouwprojecten te beginnen zonder meteen de bijbehorende grond van de gemeente te kopen. Door de uitgifte van grond uit te stellen ligt het risico van waardeverlies van de grond niet bij de bouwbedrijven, waardoor die mogelijk sneller nieuwe projecten oppakken.

Ook gaat Amsterdam mogelijk een bestaand programma waarbij veel scholen in de stad vernieuwd of nieuw gebouwd worden versneld uitvoeren, om de werkgelegenheid in de bouw te stimuleren. ,,We moeten zorgen dat de vaart erin blijft'', aldus de woordvoerder van Asscher. Het stadsbestuur denkt de komende tijd na over eventuele verdere maatregelen.

De problemen in de sector zijn voor een deel te verklaren uit het feit dat de verkoop van nieuwbouwwoningen de afgelopen maanden met 90 procent is teruggelopen. Veel bouwprojecten in de stad zijn stilgevallen of dreigen stil te vallen. Om minder nieuwe woningen leeg te laten staan bekijkt de gemeente de mogelijkheid deze huizen tijdelijk te verhuren.

Waar Amsterdam in 2008 nog 4400 nieuwe woningen opleverde, streeft de gemeente er in 2009 naar om 3000 nieuwe huizen te bouwen. ,,Daar willen we ons stinkende best voor doen, maar als we dit jaar 2500 nieuwe woningen halen mogen we in onze handjes knijpen'', zei de woordvoerster van Van Poelgeest.

Utrecht
Utrecht studeert op dit moment op concrete plannen om de gevolgen van de kredietcrisis te verzachten . ,,In maart praat het college over eventuele maatregelen'', zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Utrecht verwacht dit jaar nog niets te merken van de gevolgen van de recessie op de woningbouw in de stad. ,,Door de kredietcrisis daalt de productie in 2010 waarschijnlijk wel met de helft tot ongeveer 1.500 woningen'', aldus de zegsman.

Door de crisis willen minder mensen verhuizen en is het moeilijker een hypotheek te krijgen. Volgens de gemeente komen ontwikkelaars en corporaties minder makkelijk aan geld en de rentes voor een lening liggen hoger.

Mochten bepaalde projecten in gevaar komen, dan zal Utrecht ernaar streven maatwerk te leveren. ,,Per project wordt beoordeeld of en zo ja welke interventie mogelijk is om het project alsnog te realiseren'', legt de woordvoerder uit.

Rotterdam
Rotterdam verwacht binnenkort een totaalplan te presenteren met maatregelen om de economische crisis tegen te gaan. Dat maakte een woordvoerster van de gemeente woensdag bekend.

Burgemeester en wethouders inventariseren nu nog hoe Rotterdam ervoor staat om de maatregelen zo goed mogelijk te laten aansluiten, aldus de woordvoerster.

Wel bedacht Rotterdam eerder al een plan om vooral de vaart te houden in de door de financiële crisis stagnerende bouwsector. Met dit voorstel is 200 miljoen euro gemoeid. Kern ervan is dat Rotterdam met dat geld grond wil kopen van projectontwikkelaars die zo ruimte krijgen om nieuwe projecten te financieren.

Nu dreigen volgens het college grote bouwprojecten veel vertraging op te lopen of niet van de grond te komen.

Den Haag
De gemeente Den Haag gaat infrastructurele projecten die voor de toekomst gepland stonden al dit jaar uitvoeren. In totaal gaat het om tientallen miljoenen die de gemeente versneld in de stad wil investeren. ,,De hand gaat van de knip in Den Haag", zei wethouder Financiën Marieke Bolle woensdag.

Den Haag neemt de extra maatregelen om de lokale economie te stimuleren en de woningbouw niet te laten stagneren. ,,We kunnen zo de recessie natuurlijk niet tegenhouden, maar we willen de gevolgen zo goed mogelijk beperken'', zei Bolle.

In totaal wil de gemeente 94 miljoen euro in 2009 extra uitgeven. Een groot deel hiervan, namelijk 25 miljoen, is afkomstig van een overschot van de jaarrekening van 2008.

UPDATE: Brabant
Ook de provincie Noord-Brabant heeft woensdag een pakket maatregelen gepresenteerd om de gevolgen van de kredietcrisis voor de economie te beperken. Met de uitvoering ervan is in totaal ongeveer 400 miljoen euro gemoeid.

Het grootste deel van het geld (maximaal 250 miljoen euro) gaat in een nieuw woningbouwfonds om een impuls te geven aan de huizenmarkt. Stilgevallen woningbouwprojecten kunnen worden afgemaakt om aan toekomstige behoefte direct te kunnen voldoen.

Als gevolg daarvan blijft de werkloosheid in de bouw beperkt. Overheden, banken, pensioenfondsen en bouwers worden uitgenodigd om deel te nemen.

Verder gaat er in totaal 75 miljoen euro naar duurzaamheid zoals de ontwikkeling van elektrische auto's, subsidies voor energiebesparende woningen en investeringen in schone scholen en bedrijven.

De herstructurering van een dozijn bedrijventerreinen en de restauratie van monumenten worden versneld uitgevoerd. Bovendien steekt de provincie geld in kennis, innovatie en mobiliteitscentra om belangrijke kenniswerkers aan de slag te houden.

Het voltallige college van Gedeputeerde Staten benadrukte woensdag dat allemaal ideeën zijn gekozen die morgen kunnen worden uitgevoerd. Het geld is direct beschikbaar.

Bezuinigingen zijn niet nodig, wees commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen op het spaarportje van de provincie. Pas in een tweede ronde besluit de provincie over de besteding van de vele honderden miljoenen die later dit jaar binnenkomen als energiebedrijf Essent wordt verkocht, legde ze uit.

Volgens recente publicaties dreigt in Brabant een ontslaggolf. Bij het voorspelde voortduren van de recessie staan er in de provincie tot 15.000 conjunctuurgevoelige arbeidsplaatsen direct onder druk.

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

1 uur geleden

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

3 uur geleden

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Twaalfde editie Amsterdam Light Festival van start

30 november, 11:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

19 minuten geleden

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

4 uur geleden

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Vandaag, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan