Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Office Winhov
Copyright: Office Winhov
Copyright: Office Winhov
Copyright: Office Winhov
Situatie
Copyright: Office Winhov
Voorgevel
Copyright: Office Winhov
Doorsnede
Copyright: Office Winhov
Doorsnede
Copyright: Office Winhov
Verdieping 3
Copyright: Office Winhov
Verdieping 4
Copyright: Office Winhov
Verdieping 5
Copyright: Office Winhov
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Office Winhov
Copyright: Office Winhov
Copyright: Office Winhov
Copyright: Office Winhov
Situatie
Copyright: Office Winhov
Voorgevel
Copyright: Office Winhov
Doorsnede
Copyright: Office Winhov
Doorsnede
Copyright: Office Winhov
Verdieping 3
Copyright: Office Winhov
Verdieping 4
Copyright: Office Winhov
Verdieping 5
Copyright: Office Winhov

Office Winhov herstelt verzekeringsbank Arthur Staal in oude luister

7 december 2022, 11:37
De voormalige verzekeringsbank aan het Frederiksplein in Amsterdam is gerestaureerd en verbouwd tot het nieuwe hoofdkantoor van investeringsmaatschappij Egeria. In het ontwerp heeft Office Winhov de twee bouwdelen van het pand gerestaureerd volgens de oorspronkelijke uitstraling, de kantoorsfeer van de jaren 1960 diende als inspiratie voor het interieur.

Het complex op de hoek van het Frederiksplein en de Utrechtsestraat is in 1967 gebouw naar een ontwerp van architect Arthur Staal. De modernist werd gevraagd om een relatie te leggen met de twee panden die voorheen op de kavel stonden. Dit deed hij vooral op abstracte wijze.

Het kleinere hoekgebouw werd een massief bakstenen constructie met ramen aan de Utrechtsestraat, het diepere gebouw aan het plein zelf kreeg een gevel van aluminiumkozijnen. Dankzij de doorlopende gevellijn en de bijzondere dakbeëindigingen ontstond een zekere eenheid.

Na jaren van achterstallige onderhoud en ad hoc-renovaties was het gebouw toe aan restauratie en modernisering. Het exterieur werd zoveel mogelijk volgens het oorspronkelijke ontwerp gerestaureerd. De kenmerkende plasticiteit, het ritme en de dakbeëindigingen zijn allemaal teruggebracht in de nieuwe gevel die voldoet aan de huidige duurzaamheidseisen.

Van het oorspronkelijke interieur waren de gebouwstructuur en de centrale hoofdtrap de enige overblijfselen, meldt Office Winhov. Vanwege de beperkte hoogtes in het gebouw is gekozen voor een verticale structuur van schachten om het interieur ruimtelijker te maken. Op deze manier ontstaat een eenvoudige indeling met een transparante centrale kern en een open netwerk van vergaderruimtes daaromheen, verklaart het bureau.

Jaren zestig
De sfeer van een kantoor in de jaren zestig, de oorspronkelijke bouwperiode, diende ook als inspiratiebron voor het nieuwe interieurontwerp, met onder meer meubilair en verlichting van Leon Stynen, Eero Saarinen en Charles en Ray Eames, en lampen van Verner Panton. Om een al te nostalgische sfeer te voorkomen zijn veel elementen van het interieur op maat gemaakt in samenwerking met lokale bedrijven, zoals de kleurrijke tapijten in de conferentieruimtes van textielontwerper Edith van Berkel.

Op de bovenste verdieping van het gebouw is het bedrijfsrestaurant met dakterras gerealiseerd. Dankzij de hoge ramen hebben de medewerkers van Egeria vrij uitzicht over het Frederiksplein.

Andere nieuwsberichten

Oosterhout geeft groen licht aan nieuwe stadswijk Voltkwartier

1 uur geleden

Eigentijdse uitstraling voor woonblok Kanaleneiland na renovatie Bloot Architecture

Gisteren, 14:17

NTR belicht ruim een eeuw woongeschiedenis in tv-serie

Gisteren, 10:55

Nieuwe gebouwen met 243 woningen op kop Schipholweg Haarlem

Gisteren, 09:01

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

Gisteren, 11:40

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

Gisteren, 09:47

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan