The Ensemble gezien vanaf Bullewijkpad
Copyright: VYB Visualization
The Ensemble gezien vanaf Karspeldreef
Copyright: VYB Visualization
The Ensemble gezien vanaf metrostation Bullewijk
Copyright: VYB Visualization
The Ensemble gezien vanaf Bullewijkpad
Copyright: VYB Visualization
The Ensemble gezien vanaf Karspeldreef
Copyright: VYB Visualization
The Ensemble gezien vanaf metrostation Bullewijk
Copyright: VYB Visualization

Bouwstart voor prominente ontwikkeling in Amsterdam Zuidoost

19 september, 13:04
In Amsterdam Zuidoost is vorige week officieel de bouw gestart van The Ensemble, een complex met gemengd programma dat onder meer bijna 600 appartementen en maatschappelijke en commerciële voorzieningen omvat. Het gebouw is ontworpen door Van Belle & Medina en Conix RDBM Architects en krijgt twee opvallende torens.

The Ensemble maakt deel uit van de nieuwe stadswijk Hondrugspark en komt op de plek van twee oude kantoorpanden aan de Karspeldreef. Het complex bestaat uit twee woontorens van circa 115 en 95 meter hoog op een ferme sokkel. De hoogste toren vertoont naar beneden toe een curve, waarmee hij overgaat in de sokkel.

Het lage bouwdeel gaat circa 5.000 m2 ruimte bieden aan maatschappelijke voorzieningen: een gezondheidscentrum met apotheek, een jongerentalentencentrum en een sociaal wijkteam. Daarnaast komt in de plint circa 20.000 m2 commerciële ruimte, te weten horeca, sportvoorzieningen en kantoorruimte. De kantoorruimte is verdeeld over vijf vloervelden van 3.600 m2.

Een ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan auto’s, scooters en fietsen. Tevens wordt op begane grond, in het hart van het gebouw, een fietsenstalling gerealiseerd die aan weerszijden is ontsloten via ‘pockets’, leggen de architectenbureaus uit.

Woontorens
De woontorens gaan plaats bieden aan 592 huurwoningen in een mix van types, zoals studio’s, twee-, drie- en vierkamerappartementen. Dit moet The Ensemble geschikt maken voor een brede groep woningzoekenden. Volgens de ontwikkelende partijen, Great Grey Investments en Wonam, vallen 415 woningen in het middeldure segment.

De torens gaan volgens de architecten bijdragen aan het gevarieerde beeld van de herontwikkelde wijk. De hoogste toren komt op de hoek van de Karspeldreef en Spoorpark, en fungeert als hoeksteen en stedelijk accent voor de locatie en de wijk. Vanaf de zuidzijde is de genoemde ronding van toren naar sokkel te zien. Een gestapeld grid van bouwelementen verleent de toren enerzijds een strikt en statisch beeld, terwijl de horizontale, golvende gevelbanden en sporadisch uitspringende balkons daar enige dynamiek aan toevoegen.

Diagonaal tegenover deze toren, op de andere hoek van de kavel, is de lagere woontoren gepositioneerd. Een kleine hoekverdraaiing ten opzichte van de rooilijn van het perceel geeft de toren een welhaast vrijstaand karakter, aldus de architecten. De lagere toren is duidelijk op het omliggende stedelijke weefsel georiënteerd en heeft met verschillende typen buitenruimten is het een duidelijk woongebouw. De indeling in basis, midden en top zorgt voor een helder leesbaar en klassiek beeld.

Ontmoetingsplaats
Het derde bouwdeel is de sokkel met zes bouwlagen. De dubbelhoge, transparante plint zorgt voor een sterke relatie tussen gebouw en omgeving en activiteit op straatniveau. De ‘private’ openbare ruimte op de kavel wordt verweeft zich met de openbare ruimte van de omliggende straten. Hier moet het goed toeven zijn voor de bewoners en gebruikers van het gebouw, maar de publieke ruimte kan ook een ontmoetingsplaats voor de hele wijk worden.

Met de aandacht voor openbare ruimte en de uiteenlopende maatschappelijke voorzieningen moet The Ensemble een ‘thuis voor de buurt’ worden. Het complex is volgens de betrokken partijen een impactvolle ontwikkeling voor de nieuwe stadswijk en voor Zuidoost als geheel. De gemeente Amsterdam wordt eigenaar van het talentencentrum voor jongeren en het gezondheidscentrum.

De gehele ontwikkeling, inclusief de woningen, is bijna energieneutraal door de inzet van warmte-koudebronnen, groene daken en zonnepanelen. Voor de kantoren wordt een BREEAM-procedure doorlopen, met Excellent als inzet.

Realisatie
Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw van de gemeente Amsterdam, gaf vorige week het officiële startsein voor de bouw van The Ensemble. Oplevering van het complex is naar verwachting halverwege 2025. Cordeel is verantwoordelijk voor de gehele bouw. 

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Vandaag, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Vandaag, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Vandaag, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Gisteren, 15:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Vandaag, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Vandaag, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

Gisteren, 17:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Gisteren, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Gisteren, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan