Don Murphy
Copyright: VMX Architects
Don Murphy
Copyright: VMX Architects

Don Murphy benoemd tot nieuwe supervisor voor centrum Eindhoven

15 september, 11:27
Don Murphy is benoemd tot de nieuwe supervisor voor het centrum van Eindhoven. De architect neemt de rol over van Winy Maas en Kees Christiaanse voor de Eindhovense binnenstad en het Knoop XL-gebied. Dat heeft de gemeente Eindhoven donderdag bekendgemaakt.

Murphy is per 1 september aangesteld als stedenbouwkundig toezichthouder voor het centrum en Knoop XL, dat het stationsgebied en Fellenoord behelst. Het is zijn taak om de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit in de gebieden te bewaken en 'initiatiefnemers te inspireren', zoals de gemeente Eindhoven het verwoordt.

Eind vorig jaar nam de gemeente afscheid van supervisor voor de binnenstad Maas en kondigde ze aan dat de werkzaamheden van Christiaanse als supervisor voor Knoop XL na een dienstverband van twintig jaar wordt afgebouwd. Christiaanse draagt zijn werkzaamheden binnenkort over aan Murphy, laat een woordvoerder van de gemeente Eindhoven weten.

Op de rol van Maas bestond kritiek binnen de Eindhovense politiek, omdat hij naast zijn supervisorschap  plannen voor de vernieuwing van winkelcentrum De Heuvel en het stadskantoor. Contractueel stond het hem vrij om naast zijn supervisorschap twee projecten met zijn bureau uit te voeren in de Eindhovense binnenstad, maar in de lokale politiek was niet iedereen te spreken over deze 'dubbele petten'.

Muprhy mag nadrukkelijk geen architectuuropdrachten uitvoeren met zijn bureau VMX Architects, meldt het Eindhovense stadsbestuur in een raadsbrief. “We sluiten niet uit dat we als gemeente de supervisor opdracht verlenen om een deelproduct te leveren, bijvoorbeeld een beeldkwaliteitsplan, een stedenbouwkundige aanpassing van of studie voor een deelgebied, een architectuurstudie, etc. Die logica en het voordeel daarvan hebben we bij de supervisoren Christiaanse (Stationsgebied / Fellenoord) en Adriaan Geuze (Strijp-S) ook positief ervaren”, aldus het college.

“De binnenstad en KnoopXL hebben ieder hun eigen identiteit en fase van ontwikkeling”, vertelt de Eindhovense wethouder Monique Esselbrugge (Binnenstad). “Maar we kiezen bewust voor één supervisor. De gebieden grenzen aan elkaar. Met al zijn ervaring is Murphy de geschikte persoon om ervoor te zorgen dat ze ook echt goed met elkaar verbonden worden. En dat het ook een écht visitekaartje van Eindhoven en van de Brainportregio wordt.”

‘Vooruitstrevende blik’
Murphy heeft als supervisor voor Amsterdam Sloterdijk, Amstel III en Schiphol veel ervaring in deze rol. Zelf zegt hij over zijn aanstelling: “Eindhoven kenmerkt zich door een vooruitstrevende blik op architectuur, stedenbouw en economie. Dit biedt mooie kansen voor groei en positieve verandering. We moeten naar de toekomst kijken, niet door de stad naar buiten toe uit te breiden ten koste van de omgeving, maar door te verdichten.”

“Als supervisor is het de kunst om niet vanuit jezelf te redeneren, maar juist betrokkenen te helpen de juiste prioriteiten te stellen. Dit leidt tot win-win-situaties en betere resultaten. Ik daag architecten en designers in de stad uit om Eindhoven een specifieke identiteit te geven. Door voort te bouwen op de kwaliteiten die we al hebben. Als we het potentieel van de stad kunnen combineren met een specifiek Eindhovens karakter, dan denk ik dat er heel spannende jaren in het verschiet liggen”, aldus Murphy.

Andere nieuwsberichten

Ector Hoogstad en DOOR presenteren ontwerpvisie gemeentehuis Krimpenerwaard

42 minuten geleden

Ingetogen woning als rustpunt aan de bosrand

Gisteren, 14:52

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

Gisteren, 12:11

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

28 november, 5:48

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

1 uur geleden

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

1 uur geleden

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

Gisteren, 15:29

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

Gisteren, 10:10

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

28 november, 1:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

28 november, 9:24
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan