Architectuur Maken – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2022

14 september, 9:54
De focus om tot een werkelijk andere manier van bouwen te komen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – weet Architectuur Maken te combineren met een even scherpe focus om echt goede gebouwen te maken met plezierige werkruimtes, fijne woningen en ruimte om elkaar te ontmoeten. De vormgeving van de projecten is daarbij even eigentijds als tijdloos.

https://vimeo.com/747423834

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2022 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 12 oktober van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2022 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon).

Architectuur Maken
We moeten naar een heel andere manier van bouwen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – zodat de gebouwde omgeving uiteindelijk helemaal geen CO2 meer uitstoot, stelt de jury. Architectuur Maken heeft een diepe motivatie om tot die andere manier van bouwen te komen en weet in steeds grotere projecten ook tot een steeds duurzamere architectuur te komen. Het werk wordt steeds circulairder, heeft steeds vaker een houten draagconstructie, is steeds natuurinclusiever en genereert steeds meer energie. Het is crescendo op alle vlakken en de jury hoopt dat met deze nominatie te ondersteunen.

In het project waarmee Architectuur Maken uit de startblokken kwam, de eigen woning van oprichters Nina Aalbers en Ferry in ‘t Veld in Rotterdam, werd hun benadering direct zichtbaar. Deze woning is opgetrokken uit waste based bricks – bakstenen die voor tweederde uit hergebruikt materiaal bestaan. In de woningen werden deze bakstenen voor het eerst als gevelsteen toegepast. De waste based bricks zijn gemetseld in een verdubbeld kettingverband. Bovenin de gevel zijn bakstenen teruggelegen om een patroon te vormen dat zowel naar de voor- als naoorlogse architectuur in Rotterdam verwijst. Als geheel heeft de woning een even eigentijdse als tijdloze architectuur gekregen.

In het ensemble van woongebouwen, dat Architectuur Maken samen met Arons & Gelauff Architecten heeft ontworpen op de Lloydpier in Rotterdam, wordt dezelfde baksteen-uit-afval ingezet, maar dan op veel grotere schaal. Hier gaat het om in totaal 95 woningen. De samenwerkende bureaus hebben stevige bakstenen volumes ontworpen met fraaie erkers in de dwarsstraat en dubbelhoge loggia’s aan de Maas – zodat je daar beschut van het uitzicht over de rivier kunt genieten. Trapjes zorgen voor een zachte overgang van de straat naar de woning. De woongebouwen worden bekroond met twee hele grote powernests – een constructie met bovenop zonnepanelen en windturbines eronder. Hier gaat het om een van de eerste toepassingen hiervan.

In Castricum heeft Architectuur Maken een woning ontworpen waarin de houten balken van een verderop gesloopte houten schuur gebruikt zijn. De gevel van deze woning is bekleed  met houten leien. In Oosterhout heeft het bureau een energieneutrale woning ontworpen. Terug in Rotterdam heeft het bureau een klein appartementengebouw met drie woningen ontworpen met een draagconstructie uit kruislaaghout. Verderop in Rotterdam werkt het bureau samen met V8 Architects en LOLA Landscape Architects aan natuurinclusieve woningbouw. Op Oostenburg in Amsterdam heeft het bureau getracht materiaal her te gebruiken van oude loodsen in een nieuw gebouw. Dat idee liep uiteindelijk vast op de certificering van de her te gebruiken materialen. Als je als architectenbureau grenzen wilt verleggen, dan horen dit soort tegenvallers er af en toe ook bij, constateert de jury, die het te prijzen vindt dat Architectuur Maken er wel voor gaat.

Bij woningbouwproject Hortus Ludi in Nijmegen is het wél gelukt materialen uit de schoolgebouwen die hier voorheen stonden her te gebruiken in het entreegebouw voor het complex. Oude spanten, oude baksten, oude details komen allemaal in dat entreegebouw terug. De woningen zelf hebben een massief houten draagconstructie gekregen, terwijl de gezamenlijke tuin en groene daken natuurinclusief zijn ontworpen. De banden in de stijlvolle houten gevels verwijzen naar de banden in de gevels van de naastgelegen negentiende-eeuwse gebouwen. Bovenin de gevels zijn honderden nestkastjes opgenomen voor vogels en vleermuizen.

De focus om tot een werkelijk andere manier van bouwen te komen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – weet Architectuur Maken te combineren met een even scherpe focus om echt goede gebouwen te maken met plezierige werkruimtes, fijne woningen en ruimte om elkaar te ontmoeten. De vormgeving van de projecten is daarbij even eigentijds als tijdloos, iets dat ook terug te zien is in het driehoekige uitkijkplatform dat het bureau bij Tilburg heeft ontworpen. De subtiele articulatie van de ondersteuning halverwege de enorme uitkragingen die hier gemaakt worden… het toont een groot vakmanschap. De driehoekige vorm van de uitkijktoren verwijst naar de driehoeken die in het omliggende landschap te vinden zijn. Op de plek waar drie wegen bij elkaar kwamen, verzamelden herders vroeger hun vee. Dit groeide soms uit tot het beginpunt van nieuwe nederzettingen. In de stad Tilburg is dat nog terug te zien in de driehoekige pleinen in de stad.

Meer informatie: www.architectuurmaken.nl 

Andere nieuwsberichten

Rotterdam heeft de eerste parkdirecteur

38 minuten geleden

Fabrikant raambekleding bouwt hoofdkantoor met distributiecentrum in Enter

2 uur geleden

Een bijzonder duurzaam universiteitsgebouw met een boomhut en natuurlijke ventilatie

4 uur geleden

Ector Hoogstad en DOOR presenteren ontwerpvisie gemeentehuis Krimpenerwaard

Vandaag, 10:56

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

Vandaag, 10:17

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

Vandaag, 09:40

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

Gisteren, 15:29

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

Gisteren, 10:10

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

28 november, 1:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

28 november, 9:24
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan