Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Oostgevel, entreezijde
Copyright: MVSA Architects
Noordgevel
Copyright: MVSA Architects
Zuidgevel
Copyright: MVSA Architects
Westgevel
Copyright: MVSA Architects
Begane grond
Copyright: MVSA Architects
Eerste verdieping
Copyright: MVSA Architects
Tweede verdieping
Copyright: MVSA Architects
Concept
Copyright: MVSA Architects
Concept duurzaamheid
Copyright: MVSA Architects
Dakconstructie
Copyright: MVSA Architects
Dakconstructie
Copyright: MVSA Architects
Situatie
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Copyright: MVSA Architects
Oostgevel, entreezijde
Copyright: MVSA Architects
Noordgevel
Copyright: MVSA Architects
Zuidgevel
Copyright: MVSA Architects
Westgevel
Copyright: MVSA Architects
Begane grond
Copyright: MVSA Architects
Eerste verdieping
Copyright: MVSA Architects
Tweede verdieping
Copyright: MVSA Architects
Concept
Copyright: MVSA Architects
Concept duurzaamheid
Copyright: MVSA Architects
Dakconstructie
Copyright: MVSA Architects
Dakconstructie
Copyright: MVSA Architects
Situatie
Copyright: MVSA Architects

Holland Casino Venlo ligt als organisch gevormde blikvanger langs de snelweg

4 juli, 14:12
Holland Casino Venlo opent komende donderdag, 7 juli, de deuren van het beeldbepalende gebouw. Het parametrisch ontwerp van MVSA Architects verwijst naar de Nederlandse bloemindustrie; daarnaast verenigt het ontwerp cradle-to-cradle uitgangspunten met een bijzondere gebruikerservaring.

MVSA heeft het gebouw van Holland Casino Venlo ontworpen als een geabstraheerde bloem, waarbij de buitenste kelkbladeren het terrein vormen en het gebouw zelf de bloemkroon. Zo ligt het gebouw uitnodigend, zichtbaar vanaf de snelweg. Door de ligging vlakbij de Duitse grens werkt het casino als een ‘welkom-in-Nederland-bord’, voor de vele Duitse gasten, vertelt het architectenbureau.

Kleurrijk spel met fiches
De van kleur veranderende gevel draagt verder bij aan het gebouw als blikvanger voor voorbijgangers en bezoekers. De gevel is uitgerust met een grid van ronde glazen fiches, afgewisseld met een grid van kleinere metalen fiches. Door de speciale coating veranderen de metalen fiches van kleur als men langs het gebouw beweegt, wat overdag zorgt voor een levendig beeld, zeker gezien vanaf de snelweg.

De glazen fiches zijn onder verschillende hoeken op de gevel gemonteerd, waardoor die als het ware open waaiert. De gevel kan, naar gelang de behoefte aan daglicht, ook plaatselijk worden geopend. De glazen fiches zijn voorzien van leds, waardoor de gevel ’s avonds oplicht, waarbij de bloemvormige opbouw van het volume wordt geaccentueerd. De led-gevel is dynamisch en programmeerbaar.

Organisch gevormd
Het Holland Casino Venlo is integraal ontworpen, legt MVSA uit. Er is een concept ontwikkeld vanuit een overkoepelende visie op architectuur en duurzaamheid, waarbij een vanzelfsprekende samenhang tussen landschap, architectuur en interieur is nagestreefd. De organische vormen van het gebouw strekken zich uit naar het landschap, tot zelfs buiten de grenzen van het plangebied.

Een royale hellingbaan met trappartijen, geflankeerd door weelderig groen markeert met ‘Las Vegas-allure’ de entree. Eenmaal binnen wordt de bezoeker op een vanzelfsprekende wijze door het casino geleid, naar het hart van het gebouw. Ook in het interieur, dat MVSA in samenwerking met het bureau Gensler uit Las Vegas heeft ontworpen, accentueert verlichting telkens de vloeiende vormen.

Het uitnodigende en ruimtelijke entreegebied omvat de receptie en de garderobe, gelegen aan weerszijden van de entree naar het casino. De hellingbaan naar de gaming floor wordt geflankeerd door zogenoemde ‘digital portals’, die met kleurige beelden de bezoekers in de juiste stemming moeten brengen. De beelden zijn afgestemd op de kleuren van de gebouwgevel.

De bar en de speelvloeren
Het hart van de bloem ligt centraal in het atrium. Hier rijst vanuit de stengel de – uit gelamineerde houten liggers opgebouwde – kapconstructie op. Deze constructie vormt het grote sculpturale bloemblad, dat het gebouw zijn karakteristieke uitstraling verleent. De houtconstructie van het dak vormt in het interieur ’s avonds een gestileerde sterrenhemel.

Rondom de bloemstengel slingert de centrale bar, zich uitstrekkend over verschillende niveaus van het gebouw. Rondom de bar zijn de tafelspelen en de roulettetafels gesitueerd. Als bladeren van een bloem liggen hier omheen de andere functies van het casino.

De bar kent een besloten zitgedeelte op het niveau van de gaming floor en een open zitgedeelte op de verdieping. Op de verdieping zijn de verschillende gaming areas met elkaar verbonden door een aantal bruggen, die zicht geven op de speelvloer beneden. Deze zichtrelaties versterken de ruimtelijkheid van het gebouw.

Duurzaam
Duurzaamheid maakt deel uit van het integrale ontwerp. Regenwater wordt opgevangen in de kelk van het bloemvormige dak en ingezet voor het grijswatersysteem, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van de toiletten. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen, meldt het architectenbureau. Houtvezels zijn gebruikt als isolatiemateriaal in de buitenmuren.

Er is volgens MVSA relatief weinig beton toegepast en waar mogelijk gerecycled materiaal. Het dak is voorzien van een photo-voltaïsche folie. De bloemvormige sculpturen op het parkeerterrein dienen niet alleen als zonnescherm, maar vangen ook wind met het oog op de ventilatie van het gebouw.

De totale vloeroppervlakte van gebouw is een kleine 9.900 m2; het gehele plangebied betreft 28.000 m². Voor het landschapsontwerp werkte MVSA samen met Arcadis en R’odor. Arcadis was ook betrokken bij het duurzaamheidsconcept en verantwoordelijkheid voor onder meer ontwerp en engineering van de constructie, akoestiek en installaties.

Andere nieuwsberichten

Publiekruimten in Museum Arnhem voorzien van kenmerkende Modijefsky-mix

Gisteren, 17:14

Universiteit van Wageningen heeft een nieuw gebouw voor dialoog

Gisteren, 12:59

Honderd ontwerpers geselecteerd voor deelname reuzenmaquette Nederland

Gisteren, 09:04

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

12 augustus, 11:23

Steeds meer inwoners verlaten de Randstad

Gisteren, 10:14

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

12 augustus, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

12 augustus, 9:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

11 augustus, 9:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan