Kasteel Wijchen, omringd door een slotgracht
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De binnenplaats is overkapt met een volledig glazen dakconstructie, zodat het zicht op de toren is behouden
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De binnenplaats kreeg een glazen overkapping en de galerij is weer geopend
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Onder de gewelven van de open galerij is de receptie van het museum en de VVV gesitueerd
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De trouwzaal is in historische stijl ingericht met meubelen in bruikleen van de RCE
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Ook de Van Kempenaerkamer is in historische stijl ingericht met meubelen in bruikleen van de RCE
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De raadszaal is voorzien van nieuw meubilair in een ovale opstelling. De kleurstelling en afwerking zijn op de sfeer van de ruimte afgestemd
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De kapel is de enige ruimte die niet bij de brand van 1906 is aangetast; nu weer in 17e-eeuwse stijl ingericht.
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Het historische souterrain wordt door Museum Kasteel Wijchen gebruikt
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De verlaagde betonnen loopzone is vormgegeven als een moderne toevoeging een het souterrain
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Nieuwe functies zoals de garderobe en toiletten zijn in vrijstaande, eiken blokken ingepast, zodat de gewelfde ruimte intact blijft
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Nieuwe functies zoals de garderobe en toiletten zijn in vrijstaande, eiken blokken ingepast, zodat de gewelfde ruimte intact blijft
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
. In de herstelde gangstructuur zijn moderne eiken glaspuien toegevoegd
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De verdieping is in verband met het multifunctionele gebruik in kleurstelling lichter gehouden en terughoudender ingericht
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Dwarsdoorsnede
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Langsdoorsnede
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Plattegrond bel-etage
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Plattegrond souterrain
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Kasteel Wijchen, omringd door een slotgracht
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De binnenplaats is overkapt met een volledig glazen dakconstructie, zodat het zicht op de toren is behouden
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De binnenplaats kreeg een glazen overkapping en de galerij is weer geopend
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Onder de gewelven van de open galerij is de receptie van het museum en de VVV gesitueerd
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De trouwzaal is in historische stijl ingericht met meubelen in bruikleen van de RCE
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Ook de Van Kempenaerkamer is in historische stijl ingericht met meubelen in bruikleen van de RCE
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De raadszaal is voorzien van nieuw meubilair in een ovale opstelling. De kleurstelling en afwerking zijn op de sfeer van de ruimte afgestemd
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De kapel is de enige ruimte die niet bij de brand van 1906 is aangetast; nu weer in 17e-eeuwse stijl ingericht.
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Het historische souterrain wordt door Museum Kasteel Wijchen gebruikt
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De verlaagde betonnen loopzone is vormgegeven als een moderne toevoeging een het souterrain
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Nieuwe functies zoals de garderobe en toiletten zijn in vrijstaande, eiken blokken ingepast, zodat de gewelfde ruimte intact blijft
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Nieuwe functies zoals de garderobe en toiletten zijn in vrijstaande, eiken blokken ingepast, zodat de gewelfde ruimte intact blijft
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
. In de herstelde gangstructuur zijn moderne eiken glaspuien toegevoegd
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
De verdieping is in verband met het multifunctionele gebruik in kleurstelling lichter gehouden en terughoudender ingericht
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur / Cor Bouwstra
Dwarsdoorsnede
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Langsdoorsnede
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Plattegrond bel-etage
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur
Plattegrond souterrain
Copyright: VB Erfgoed & Architectuur

Kasteel Wijchen opgeleverd na anderhalf jaar restauratie

22 februari, 14:29
Het historische kasteel in het centrum van Wijchen biedt onderdak aan onder meer de raadszaal ven de gemeente, een trouwzaal en Museum Kasteel Wijchen. Het afgelopen anderhalf jaar is het kasteel gerestaureerd volgens een ontwerp van VB Erfgoed & Architectuur. Belangrijke aanpassingen vormden de overkapping van de binnenplaats met een glazen dak, waarmee een aangename centrale ontvangstruimte is gecreëerd, en het publiek toegankelijk maken van het souterrain.

De gemeente Wijchen wilde het kasteel toekomstbestendig en integraal toegankelijk maken, de maatschappelijke functie versterken en de cultuurhistorische belevingswaarde vergroten. In opdracht van de gemeente voerde VB Erfgoed & Architectuur – voorheen Verlaan & Bouwstra Architecten – een haalbaarheidsonderzoek uit en maakte een restauratieplan. Het resultaat is vorige maand opgeleverd.

Historie
De geschiedenis van Kasteel Wijchen voert terug naar de middeleeuwen; het wordt voor het eerst genoemd in geschriften uit 1392. De huidige vorm dateert uit het begin van de 17e eeuw, toen de oorspronkelijke burcht grondig werd verbouwd voor Emilia van Nassau en Emanuel van Portugal. Na een grote brand in 1906 is het kasteel in de Italianiserende, Hollandse renaissancestijl hersteld,  vertelt VB Erfgoed & Architectuur.

De gemeente Wijchen kocht het kasteel in de jaren dertig van de vorige eeuw en heeft er sindsdien zijn vergaderingen van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. In de jaren negentig vond een renovatie plaats, met als doel Museum Kasteel Wijchen op de zolder te vestigen.

“Hierbij zijn betonvloeren aangebracht en is een lift toegevoegd”, legt VB Erfgoed & Architectuur uit. Bij de pragmatische aanpassingen was er weinig oog voor het karakter van het kasteel. “De indrukwekkende, historische buitenzijde strookte niet meer met de beleving binnen, waar de oorspronkelijke kasteelsfeer plaats had gemaakt voor een modern en wit interieur.”

Binnenplaats met galerij
Het kasteel heeft een nagenoeg vierkante plattegrond. Het gebouw bestaat uit een U-vormig hoofdvolume met centraal een markante toren; door een vooruitspringend volume met de poort en erboven een kapel ontstaat er een omsloten binnenplaats. Een van de gevels langs de binnenplaats heeft een open galerij, wat volgens het architectenbureau uniek is in Nederland.

De binnenplaats is overkapt met een glazen dakconstructie. Dit vormde de grootste aanpassing volgens het restauratieplan.  Door het maken van de overkapping kon de in de jaren negentig dichtgezette galerij weer worden geopend en een aantrekkelijke ontvangstruimte met balie worden gemaakt. De ontvangstruimte is bedoeld voor zowel de gemeente als het museum en de VVV.

Het dak en de constructie – inclusief tien meter lange balken – zijn volledig in glas uitgevoerd. Daardoor is het zicht op de toren zo goed mogelijk behouden, alsook de uitstraling van de binnenplaats. Het openen van de galerij en daarmee herstellen van de verbinding met de binnenplaats draagt er verder aan bij dat de oorspronkelijke toestand is te ervaren.

Zalen en enfilade
De historische ruimten rondom de binnenplaats zijn gerenoveerd en tonen de periodes die het kasteel heeft gekend, van renaissance (kapel) tot jaren dertig (burgemeesterskamer en raadszaal), legt VB Erfgoed & Architectuur uit. De historische kleuren die door onderzoek aan het licht zijn gekomen, geven elk vertrek een eigen sfeer. De stoffering is hierop per ruimte afgestemd.

De trouwzaal is in historische stijl ingericht met meubilair in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Voor de raadszaal is een nieuwe, ovale opstelling ontworpen. Op de eerste verdieping zijn vergader- en presentatieruimten gerealiseerd die kunnen worden verhuurd. Op deze verdieping is verder de oorspronkelijke enfilade hersteld en voorzien van glazen puien.

Museum en souterrain
Het museum is nog steeds op de zolderverdieping gevestigd, maar heeft nu een receptie in de gewelfde ruimte van de galerij, aan de overkapte binnenplaats. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de voormalige situatie, toen bezoekers zonder ‘ontvangstmoment’ zelf met de lift naar boven moesten.

Overigens kunnen bezoekers nu vanuit de ontvangstruimte niet alleen met de lift, maar ook via de oude spiltrap in de traptoren de zolder bereiken. De heropening van Museum Kasteel Wijchen vindt komend weekeinde, op 26 februari, plaats.

Het souterrain was door de beperkte hoogte tot nu nauwelijks bruikbaar. VB Erfgoed & Architectuur heeft de vloer deels verlaagd, waardoor de gewelfde, historisch interessante ruimten nu publiek toegankelijk zijn.

De verlaagde loopzone is vormgegeven als een moderne, betonnen toevoeging, om de historische lagen zichtbaar te maken. Voorzieningen als garderobe en toiletten zijn in het souterrain geplaatst als vrijstaande, eiken blokken, zodat de beleving van de gewelfde ruimte intact blijft.

Verduurzaming
Bij de restauratie zijn de installaties vernieuwd en is een flinke duurzaamheidsslag gemaakt, aldus het architectenbureau. Alle ramen zijn voorzien van op maat gemaakte achterzetramen. In de vloer van de binnenplaats is een lage-temperatuur vloerverwarming aangebracht, afgewerkt met een historische klinkerbestrating. De installaties zijn aangesloten op een warmtepomp.

Alle installaties en kanalen zijn op de verdieping in verdikte wanden weggewerkt; hierdoor konden de historische ruimten op de begane grond van veel installatiewerk gevrijwaard blijven. Ook zijn alle verdiepingen van het kasteel integraal toegankelijk gemaakt, zodat er voor iedereen een gelijkwaardig bezoek mogelijk is, meldt VB Erfgoed & Architectuur.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam heeft de eerste parkdirecteur

1 uur geleden

Fabrikant raambekleding bouwt hoofdkantoor met distributiecentrum in Enter

3 uur geleden

Een bijzonder duurzaam universiteitsgebouw met een boomhut en natuurlijke ventilatie

Vandaag, 12:55

Ector Hoogstad en DOOR presenteren ontwerpvisie gemeentehuis Krimpenerwaard

Vandaag, 10:56

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

Vandaag, 10:17

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

Vandaag, 09:40

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

Gisteren, 15:29

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

Gisteren, 10:10

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

28 november, 1:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

28 november, 9:24
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan