Afaina de Jong

1 september 2021, 0:00
Voor wie bouwen we? Die vraag staat centraal in het werk van architect Afaina de Jong. Door het ontwerp van scenografische en zintuiglijke omgevingen, die breken met het dominante architectonische narratief, opent ze het debat over de representatie in de architectuur. Worden onze gebouwen en steden werkelijk gebouwd met en voor iedereen die er gebruik van maakt? Of is er een eenzijdig narratief dat nog te weinig vrouwelijk is, te weinig van kleur, te weinig queer en ook te weinig ruimte biedt aan andere vormen van leven?

https://vimeo.com/595849663

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2021 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking in november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2021 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2021 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), architect Laura Atsma (Fokkema & Partners), ontwikkelaar Jana Jayakkumaran (Amvest) en zakelijk directeur / partner Ellen Schindler (De Zwarte Hond). Bij haar keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

Afaina de Jong
Voor wie bouwen we? Die vraag staat centraal in het werk van architect Afaina de Jong. Door het ontwerp van scenografische en zintuiglijke omgevingen, die breken met het dominante architectonische narratief, opent ze het debat over de representatie in de architectuur. Worden onze gebouwen en steden werkelijk gebouwd met en voor iedereen die er gebruik van maakt? Of is er een eenzijdig narratief dat nog te weinig vrouwelijk is, te weinig van kleur, te weinig queer en ook te weinig ruimte biedt aan andere vormen van leven?

In haar crossdisciplinaire werk stelt De Jong continu deze vragen. Als Architect in Residence bij Arcam startte ze de Feminist Spatial Practice Book Club, waarin boeken over ruimtelijk ontwerp vanuit feministisch perspectief werden gelezen. Voor de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum ontwierp ze een aantal ruimtes die in hun verhoudingen verwijzen naar de ruimtelijke ordening van de plantages: de altijd hoog gelegen woningen voor de plantagehouders en de juist lage ingangen – waardoor je wel moet bukken – van de woningen van de slaven. Daarbij zijn in tentoonstelling ook veel spiegels te zien, waar je soms wel en soms niet doorheen kunt kijken, als verbeelding voor de onzichtbaarheid van de slavernij.

In het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië is momenteel het onderzoek The Multiplicity of Other door De Jong te zien. Dit onderzoek wordt onder meer gepresenteerd in de vorm van een ruimtelijke installatie, Space of Other, dat in nauwe samenwerking met Innavisions tot stand is gekomen. “Space of Other onderzoekt het potentieel van een ontwerptaal die de patronen en modellen die we hebben geërfd in twijfel trekt; zie bijvoorbeeld de zeer esthetische ‘rationele’ witte ruimte van het Nederlands Paviljoen”, schrijft De Jong. “Binnen ervaren bezoekers elkaar en zichzelf in relatie tot deze zeer specifieke ruimtelijke omgeving. Space of Other organiseert lezingen en optredens die de mogelijkheden van de Multiplicity of Other verder onderzoeken om het ontwerpparadigma te veranderen.” 

Met haar bureau Afarai ontwerpt De Jong tentoonstellingen, installaties in de openbare ruimte, maar ook permanente interieurs en paviljoens. Zo was ze eerder betrokken bij de succesvolle transformatie van de Hofbogen in Rotterdam tot creatieve hotspot. Daarnaast geeft ze les en start ze dit najaar als hoofd van de masteropleiding contextual design aan de Design Academy in Eindhoven.

In een gesprek met Tracy Metz in NRC verwoordde ze haar benadering zo: “Ik ben op mijn eigen manier bezig om het dagelijks leven van mensen, gemeenschappen en identiteiten die normaliter niet in de architectuur worden gerepresenteerd, ruimtelijk vorm te geven. De basis ligt voor mij in het feminisme. Volgens mij moeten we dit gedachtegoed op alle lagen in de samenleving toepassen, van het onderwijs tot in de architectuur.”

Met het openen van het debat over de representatie in de architectuur is voor het vakgebied de 21e eeuw nu echt begonnen, stelt onderzoeker en curator Saskia van Stein. Met 9/11 is het Westen aan het wankelen gebracht. Dat was een symbolisch moment. Het eenzijdige, Westerse narratief van de 20e eeuw is aan het veranderen, net als de wereld zelf, waarin nu allerlei inclusieve narratieven terecht hun plek opeisen.

Meer informatie: www.afarai.com

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan