Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Oude situatie
Copyright: Firm architects
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Oude situatie
Copyright: Firm architects

Amsterdamse loft met conceptueel interieur van Firm Architects

12 juli, 17:24
Voor een particulier opdrachtgever heeft Firm architects een ongebruikte zolderverdieping in de Amsterdamse Pijp tot een bijzondere woonruimte getransformeerd. Een horizontaler scheidslijn tussen oud en nieuw hebben de architecten in het hele interieurontwerp doorgetrokken.

De zolderruimte van het pand in de wijk De Pijp was voorheen niet geschikt om in te wonen. Om van de zolder een leefruimte te maken verhoogde de vorige eigenaar een aantal jaren geleden het dak zo'n vijftig centimeter. Hierna is de ruimte als renovatieobject verkocht aan de huidige eigenaar, vertelt Firm architects.

De wens van de opdrachtgever was een ‘eerlijke, mannelijke en architecturale ruimte’ met een zo groot mogelijk bruikbare gebruiksoppervlakte. Het principe van de ruimte zelf – een nieuwe gevel op een oude basis – heeft het architectenbureau als uitgangspunt genomen voor het ontwerp, legt Firm architects uit.

Horizontale lijn
In het ontwerp vertoont de gehele ruimte een ‘snede’ op een hoogte van 95 centimeter boven de vloer. Boven deze lijn is alles nieuw, strak, zorgvuldig afgewerkt en voorzien van geïsoleerde muren, aldus de architecten. Alles onder de lijn is juist oud of een weerspiegeling daarvan; de kale, ruwe baksteenmuren zijn hier gecombineerd met donkere spiegels en onafgewerkte zinkplaten.

“Het zinken deel boven de lijn reflecteert veel licht de kamer in, maar de reflectie zelf is wazig”, vertelt Firm architects. “De donkere spiegels reflecteren minder licht, maar geven wel een scherp beeld. Dit maakt alles boven de ‘doorsnede’ een interpretatie en alles er onder een spiegeling van het oude.”

Reflectie
Dat de lijn op een hoogte van 95 centimeter ligt, heeft een zowel praktische als poëtischer reden. Enerzijds is dit de hoogte van keukenkastdeuren en leuningen. Anderzijds is het, aldus de architecten, het centrale punt van het mannenlichaam.

“Als je met je onderlichaam in het oude staat en je bovenlichaam in het nieuwe, weerspiegelt het dat je geworteld bent in het verleden en naar de toekomst kijkt”, legt Firm architects uit. “Het concept heet daarom ‘reflections of the past’.” De conceptuele benadering van de ruimte is doorgevoerd in alle op maat gemaakte elementen.

Licht
Achter de voordeur ligt de geheel zwart geverfde hal met een oude, kale trap. Daarboven bevindt zich een op maat gemaakte trap van geperforeerd zink, hangend op 95 centimeter boven de vloer. De trap verbindt het appartement met het dakterras. Daglicht valt vanuit het dakluik door de perforaties in de donkere entree.

De woonkamer bovenaan de trap is voorzien van glazen schuifpui over  die de gehele breedte van het pand. Het profiel is weggewerkt in de wanden, vloer en het plafond, waardoor “een bijna frameloze gevel van glas”, aldus Firm architects, is gerealiseerd op een plek waar oorspronkelijk het daglicht binnenviel door slechts twee kleine ramen.

Ruimten
De open en lichte woonkamer is door middel van een grote houten schuifwand verbonden met de grote slaapkamer. Een televisie en kastruimte bevinden zich achter 900 mm brede, op maat gemaakte deuren.

Om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken, heeft Firm architects ervoor gekozen om één volume in de ruimte te plaatsen. Deze reflecterende doos bevat alle functionaliteiten, zoals de badkamer, het toilet, de wasruimte en de logeerkamer. De toegang is onzichtbaar gemaakt door een taatsdeur in dezelfde materialen.

Natuurlijk
De glazen gevel aan de zuidgevel zorgt voor natuurlijke verwarming in de koude maanden; in warme maanden kan de gevel volledig worden geopend met het oog op ventilatie, terwijl vitrage de warmte enigszins weert. De 17 cm dikke vloerisolatie, de geïsoleerde wanden en het van buitenaf geïsoleerde dak zorgen voor een stabiele binnentemperatuur.

Boven de entree bevindt zich aan de zijkant van de woning een elektrisch te openen dakluik. Doordat de warmere lucht op het hoogste punt van de ruimte kan ontsnappen ontstaat er een natuurlijke trek. Firm architects heeft dit natuurlijke ventilatieprincipe ontleend aan tropische architectuur, legt het bureau uit.

Andere nieuwsberichten

Voormalige basisschool in Echt getransformeerd tot tandartspraktijk

4 uur geleden

MIX architectuur ontwerpt eerste woongebouwen zorglandgoed Middelharnis

Vandaag, 10:52

Ontwikkelovereenkomst voor project Diepeveen in Rotterdam getekend

Vandaag, 09:09

Saskia van Stein benoemd tot nieuwe directeur IABR

Gisteren, 14:15

Paleis Het Loo pas medio 2022 weer open

3 uur geleden

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

Gisteren, 15:42

Minister: half miljard per jaar voor maatregelen extreem weer

Gisteren, 10:38

Limburgse Staten boos over provinciaal geld voor verhuizing DSM

Gisteren, 09:20

Video: Code Groen - De stad als biotoop

23 juli, 2:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

23 juli, 11:38
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan