Copyright: rudy uytenhaak + partners architecten
Copyright: rudy uytenhaak + partners architecten

Twee modulaire woongebouwen voor starters in Aalsmeer

20 mei, 14:25
Het team van rudy uytenhaak + partners architecten, Heddes Bouw & Ontwikkeling en Ursem heeft de tender gewonnen voor 56 sociale huurwoningen in Aalsmeer. Het team heeft het project vormgegeven als twee alzijdige houten volumes met modulaire woningen.

De woningen zijn bestemd voor corporatie Eigen Haard en komen te staan op het voormalige voetbalterrein van VVA. Het betreft een bomenrijke zone langs de, als een parkweg vormgegeven, Zwarteweg. Hierin plaatst het ontwerpteam twee woonblokken met een ‘urban villa’-typologie, legt rudy uytenhaak + partners architecten (RU+PA) uit.

De 56 sociale huurwoningen zijn bedoeld voor starters. De eenduidige volumes worden ten opzichte van elkaar gespiegeld en verschoven. Zo vormen ze een ensemble van vrij in het groen geplaatste en alzijdige gebouwen, waarbij doorzichten door het gebied zoveel mogelijk behouden blijven.

De noord-zuidzichtlijn tussen de twee gebouwen door werkt als een entree voor het ensemble, met twee entreehallen die zich op elkaar en op het gemeenschappelijke voorhof richten. Een accent ter plaatse van de dakterrassen vormt een verbijzondering vanuit de Zwarteweg, terwijl de entree een accent vormt aan de parallelweg, vertelt RU+PA.

Modulair en flexibel
Beide blokken zijn compact in volume en bieden elk 28 modulaire woningen rondom een semi-open portiekontsluiting. Ieder blok bevat 14 éénkamerwoningen van circa 30 m2 en 14 tweekamerwoningen van circa 45 m2. De woningen worden gebouwd in prefab aangevoerde modules.

De modulaire woningen zijn geoptimaliseerd naar de wensen en het PvE van opdrachtgever Eigen Haard. De corporatie heeft al vaker projecten laten bouwen met de modulaire systemen van Ursem.

De woonmodules worden circulair uitgevoerd en zijn eenvoudig te verplaatsen, aldus RU+PA. Het ontwerp van het casco biedt bovendien de flexibiliteit om bijvoorbeeld de modules in de toekomst te combineren tot ruime driekamerwoningen.

Woongemeenschap
De tweekamerwoningen en studio’s liggen rond een hof. Na binnenkomst door de ruime ingang roepen het interieur en het met een ‘kassendak’ overdekte binnenhof het gevoel van een woongemeenschap op.

Door het hof is er via open trappen in toegang tot de ruime omlopen naar de voordeuren van de woningen en naar het gezamenlijke dakterras. Het hof biedt licht, lucht en groen; het dakterras schept mogelijkheden voor ontspanning of een moestuin.

Materialisering
De modules worden opgebouwd uit voornamelijk houtskeletbouw met een stalen stabiliteitsframe op een betonnen vloerplaat. “De uitdaging daarbij was om een gevel te ontwikkelen die het modulaire systeem maximaal ondersteunt en omarmt, zonder een simpele containerstapeling van modules te vormen”, vertelt RU+PA.

Het bureau heeft onder andere een speelse oplossing gevonden door de verticale en horizontale koppelingen van de modules te bekleden met houten latten in verschillende diktes. In het ontwerp zijn soms uitzonderingen op de lattengevel gemaakt; herkenbaar in wit duidt de afwijkende bekleding  bijvoorbeeld de entree of de buitenruimte aan.

Duurzame keuzes
De toepassing van hout is een bewuste duurzame keuze in het verlengde van het modulaire bouwen; ze verhoogt de mate van prefabricage en de toepassing van circulaire materialen. “De modules scoren in de GPR gemiddeld een 8.4 en voor energie een 10”, stelt RU+PA.

De keuze voor mooi verouderende materialen zoals houten latten,  geanodiseerd aluminium en beton  beperkt het onderhoud. De randen van het lattenpatroon vormen een houten frame waarin per woning grote raamopeningen met Franse balkons zijn opgenomen.

Door een efficiënte indeling van de woningen, is de beperkte oppervlakte optimaal indeelbaar. De slimme opzet van de gebouwen als geheel resulteert in compacte volumes die BEN (bijna energieneutraal) zijn en een EPC van 0 hebben. De gebouwen zijn voorzien van een warmtepomp, individuele WTW-units en circa 80 PV-panelen per gebouw, vertelt het ontwerpteam.

Team
Het ontwerp van de sociale huurwoningen is een samenwerking tussen RU+PA, Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings.

Andere nieuwsberichten

Klassiek schoolgebouw gerenoveerd naar ontwerp van 9graden architectuur

4 uur geleden

Zecc Architecten presenteert ontwerp voor renovatie De Vasim

Vandaag, 16:07

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

Vandaag, 13:57

Onderzoek flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Vandaag, 10:34

Schiphol laat andere bouwer nieuwe A-pier afmaken

Vandaag, 15:08

Aedes: woningcorporaties bouwden 15.000 nieuwe woningen in 2020

Vandaag, 09:53

Noord-Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

Vandaag, 09:10

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan