Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects

Meubelstukken delen de loft in

20 oktober 2020, 15:29
Het ontwerp van Kevin Veenhuizen Architects voor een casco in het Top-Up-gebouw in Amsterdam-Noord resulteert in een interieur met een gevoel van continuïteit. Met drie grote meubelstukken en een bescheiden materiaalkeuze is een ruimtelijke loft gecreëerd.

Het casco, gebouwd volgens het ‘open building’-principe, riep met de eenvoud van de materialen en de glazen gevel meteen een specifieke sfeer op, vertelt het architectebureau. Een particuliere opdrachtgever vroeg Kevin Veenhuizen Architects hiervoor een woonruimte te ontwerpen, waarbij een kwart van het casco ruimte moest bieden voor werkgerelateerde activiteiten.

Het ontwerp beoogt de grenzen tussen woonfuncties te vervagen, legt het bureau uit. Dit ruimtelijk concept heeft het bureau versterkt door zich te beperken tot slechts twee toe te passen materialen. Gekozen is voor een doorlopende gerookt eikenhouten vloer; de drie ‘dozen’, die de woningindeling bepalen, zijn bekleed met essenhout.

Vloeiend
De drie dozen, of grote meubelstukken, raken het casco nauwelijks, waardoor de ruimtelijkheid behouden blijft. Ze huisvesten specifieke functies zoals badkamer, toilet, opslag, keuken en een open plankenkast. Daartussen vloeien de ruimten, van een afgeschermde slaapzone naar een open leefruimte en een royale werkplek.

Alle netwerken zoals elektriciteit, verwarming, water en ventilatie waren afgedopt bij de voordeur. In combinatie met een verhoogde vloer bood dit maximale flexibiliteit in het interieurontwerp, vertelt Keven Veenhuizen Architects.

Leven en slapen
Een van de meubels bestaat uit een hoekig kookeiland in combinatie met een afgeronde eettafel. Het is geplaatst op een uitsparing in de houten vloer, gevuld met tegels. Het meubelstuk verbindt de kook-, eet- en leeffuncties met elkaar in de ruimte die voornamelijk is gewijd aan dagactiviteiten, legt het architectenbureau uit.

De tweede doos heeft twee gezichten. Aan de ene zijde presenteert het meubel zich naar de leefruimte met de open planken en – achter gesloten deuren – keukenapparatuur. Aan de andere kant biedt het meubel plek aan de badkamer en het toilet; hier is een intiemere slaapzone gecreëerd zonder die af te sluiten.

Werken
De derde doos definieert de werkplek en bestaat uit een kast, een opslagruimte, een gastentoilet, een voorraadkast en open planken. De werkruimte kan ook functioneren als volledig zelfstandige logeerkamer met douche en kitchenette.

De regelgeving verplicht tot een scheiding tussen de woon- en werkfunctie. Het derde meubelstuk wordt daarom doorsneden met een wand. Aan de bovenzijde van de wand zijn ramen met wafelglas geplaatst om visuele barrières te beperken. Een transparante taatsdeur over de volledige hoogte verbindt de woon- en werkfunctie.

Verfijnd en ruw
Aansluitend op de eenvoud van het casco heeft Kevin Veenhuizen Architects de drie boxen zorgvuldig ontworpen en voorzien van een verfijnde afwerking van essenhout. In tegenstelling tot dit delicate uiterlijk, aldus de architecten, is het betonnen plafond ruw gelaten, met zichtbare ventilatie- en elektriciteitsnetwerken.

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

5 maart, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

5 maart, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

5 maart, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

5 maart, 9:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan