Copyright: Erik Slothouber
Copyright: Erik Slothouber

Gerrit Rietveld Academie krijgt Getty-subsidie voor onderzoek gebouw

16 juli 2020, 13:55
Het Rietveld-gebouw van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam ontvangt een subsidie van de Getty Foundation voor onderzoek naar het gebouw en naar het behoud ervan. Het onderzoek wordt een samenwerkingsproject tussen de staf van de academie, WDJArchitecten, Ingenieursbureau ABT en Rietveld-deskundige Erik Slothouber.

De Gerrit Rietveld Academie reageerde, met zo’n negentig andere aanvragers, op een open oproep voor 2020 van de Getty Foundation. De stichting maakte gisteren de dertien projecten bekend waaraan zij subsidie verleent in het kader van het ‘Keeping It Modern’-programma. De Gerrit Rietveld Academie ontvangt 175.000 euro.

Binnen dit programma ondersteunt de Amerikaanse Getty Foundation gebouwen van bijzonder architectonisch belang, die als voorbeeld kunnen dienen voor het behoud van andere twintigste-eeuwse architectuur. Sinds 2014 heeft de stichting op die manier 64 projecten in onderzoek naar behoud financieel geholpen.

Prefabricage en transparantie
Het hoofdgebouw van de Amsterdamse academie voor beeldende kunst en vormgeving is ontworpen door Gerrit Rietveld in 1950. Rietveld overleed in 1964 en maakte de oplevering van het gebouw in 1967 niet mee; als eerbetoon draagt de academie zijn naam.

Naast het academiegebouw in Amsterdam ontwierp Rietveld in de naoorlogse periode ook het academiegebouw in Arnhem, dat in 1963 is opgeleverd. In beide gebouwen zijn thema’s van Rietveld als ‘licht en ruimte’ en ‘prefabricage’ terug te vinden. Hij rekende zelf beide projecten tot zijn belangrijkste opdrachten, aldus de Rietveld Academie.

Door de vliesgevel en de dragende constructie gescheiden te houden en door de scherpe detaillering is Rietveld erin geslaagd om in het hele gebouw een hoge mate van openheid en transparantie te bereiken. “Het gebouw heeft voor het kunstonderwijs de afgelopen vijftig jaar enorme waarde gehad”, stelt de academie. “Ondanks grote ontwikkelingen in het onderwijs heeft het gebouw steeds passende ruimte kunnen bieden.”

Onderzoek voor de toekomst
Het gebouw, dat sinds 2002 geldt als gemeentelijk monument, is in 2004 grootschalig gerestaureerd. Met het oog op de toekomst is er echter nog een aantal grote vraagstukken; een van de belangrijkste is hoe om te gaan met de transparante vliesgevels gezien de prangende vraag om gebouwen duurzamer te maken.

Het onderzoek dat met behulp van de Getty Foundation-subsidie kan worden uitgevoerd gaat anderhalf jaar duren, meldt de academie. Het onderzoek geschiedt in samenwerking tussen de staf van de Gerrit Rietveld Academie, WDJArchitecten, Ingenieursbureau ABT en Rietveld-deskundige Erik Slothouber; de laatste twee waren verantwoordelijk voor de restauratie uit 2004.

Het onderzoeksprogramma kent vier subthema’s: ‘Historisch onderzoek’, ‘Duurzaamheid’, ‘Visie Toekomstonderwijs’ en ‘Onderhoud’. Uiteindelijk willen de betrokkenen tot een ‘Conservation Management Plan’ (CMP) komen, gericht op zowel de instandhouding en het beheer van het gebouw voor de komende decennia, als het dagelijks onderhoud en reparaties.

Moderne iconen
Dit jaar is de laatste keer dat de Getty Foundation de ‘Keeping It Modern’-subsidie verstrekt. Eerder hebben ook andere Nederlandse projecten de subsidie ontvangen, waaronder het Rietveld Schröder Huis, Het Schip van Michel de Klerk en het Auditorium van de Technische Universiteit Delft, ontworpen door Van den Broek en Bakema. Andere internationale bouwwerken die in aanmerking kwamen zijn bijvoorbeeld het Charles and Ray Eames House, het Robie House van Frank Lloyd Wright, het Sydney Opera House van Jørn Oberg Utzon, Villa E-1027 van Eileen Gray, het Melnikov House van Konstantin Melnikov, het Salk Institute van Louis Kahn en het Bauhaus-gebouw van Walter Gropius. 

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Gisteren, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Gisteren, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

7 december, 5:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

7 december, 3:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Gisteren, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Gisteren, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Gisteren, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

7 december, 2:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

7 december, 9:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan