Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin

META realiseert afwisselend en coherent sociale woningbouwproject

22 april 2020, 11:39
Net buiten de stadskern van Lier, in de Belgische provincie Antwerpen heeft META architectuurbureau 60 sociale woningen gerealiseerd, verdeeld over 3 appartementengebouwen en 27 grondgebonden woningen. Door herhaling van en afwisseling in architectonische elementen heeft META ritmiek in het straatbeeld en een collectieve identiteit bereikt.

Het sociale woningbouwproject Bogerse Velden omvat 3 afzonderlijke gebouwen met in totaal 33 appartementen, 13 geschakelde woningen en 14 rijwoningen. META architectuurbureau heeft het project ontworpen in opdracht van de Lierse Maatschappij voor Huisvesting. Daarbij heeft het bureau grote aandacht gegeven aan de openbare ruimte.

Buitenruimte
De ruimte die was voorzien voor speelplekken in het gevraagde programma heeft META uitgebreid. Het bureau heeft gestreefd naar een overzichtelijk gebied  dat de nadruk legt op fietsers en voetgangers.

Door het integreren van extra groen is bovendien de gordel van kleinere en grotere groenzones rond de locatie voltooid, legt het bureau uit. De gevels van de zestig woningen bakenen de open ruimte verder af, aldus META.

Autonome volumes
De drie appartementengebouwen tonen zich als autonome, identieke volumes. Elk gebouw biedt plek aan een elf appartementen en een gemeenschappelijke, semiondergrondse garage met plaats voor elf auto’s en 35 fietsen. Doordat de garage half verdiept is aangelegd, is de begane grond een halve verdieping opgetild.

Deze keuze heeft een aantal voordelen, legt META uit. Rechtstreekse inkijk vanuit de publieke ruimte is geweerd, onnodig energieverbruik is vermeden door de natuurlijke ventilatie van de semiondergrondse garage en de beperking in diepte van het ondergrondse niveau is ook een budgetvriendelijke oplossing.

De balkons van de appartementengebouwen zijn steeds aan een zijde in het gevelvlak gepositioneerd, “als robuuste zonnewielen”, zegt META. De balkons breken de bouwmassa, zonder dat ze de compactheid van de volumes aantasten.

Geschakeld en verschoven
Door een rij met dertien woningen te schakelen kon het architectenbureau voldoende woningen bouwen en die een bredere woonkamer geven, legt het bureau uit. De ramen in de leefruimte liggen diagonaal tegenover elkaar en brengen zo ruim daglicht binnen. Ten slotte grenzen de woonkamers telkens aan een buitenruimte: voor aan een ommuurde buitenruimte, achter aan de tuin.

Bij de veertien rijwoningen bieden de begane grond en eerste verdieping steeds een even grote oppervlakte. De tweede verdieping biedt een minder diep volume, dat of naar de straat-, of naar de tuinkant is geschoven. Bij de compactere woningen in de rij is de tweede verdieping weggelaten. Het afwisselen van de verschillende soorten woningen binnen de rij zorgt voor een dynamischer uitstraling.

Ritmiek
Voor het hele project heeft META ingezet op het herhalen van elementen. Zo hebben raamopeningen vaste breedtes, zijn steeds identieke betonelementen, balkons toegepast en telkens dezelfde drie baksteensoorten toegepast.

De herhalingen zorgen voor een ritmisch straatbeeld en een duidelijk herkenbare, gedeelde identiteit. Daarbij leiden keuzes las het gebruik van andere, maar afgestemde kleurtinten en het terugschakelende ritme van de 13 woningen tot een afwisselend en harmonieus geheel.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Gisteren, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Gisteren, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Gisteren, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Gisteren, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Gisteren, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan