Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke

Interieur als landschap met diverse bestemmingen

26 maart, 15:36
Het opvallende kantoorgebouw De Oliphant in Amsterdam-Zuidoost heeft een revitalisatie ondergaan om het gebouw eigentijds en transparanter te maken. Ditt. Officemakers heeft de begane grond omgevormd tot een geheel van verschillende gebieden met diverse functies, waarbij het concept ‘urban jungle’ richtinggevend was.

De Oliphant, gerealiseerd in 1994, bevindt zich in het centrumgebied van het stadsdeel Zuidoost, vlakbij station Bijlmer-ArenA en de Arena Boulevard. Zo’n vijf jaar geleden is een ingrijpende verbouwing van de vijftien verdiepingen tellende kantoortoren gestart, naar een ontwerp van Sarafopoulos architects.

Vernieuwing
Van een tamelijk gesloten kantoorgebouw moest De Oliphant  worden omgevormd tot een transparant, ‘verstedelijkt gebouw, dat aansluit bij de hedendaagse manier van werken en leven. Het nieuwe ontwerp voor de begane grond, circa 1.450 m2, speelt daarin een belangrijke rol.

Ditt. Officemakers  was verantwoordelijk voor Design + Build van de entree, het sociaal hart, het restaurant en interieurarchitectonische elementen (zoals een trap, die het bureau aanbracht tussen entree en restaurant). Voorts verzorgde het bureau de vloerafwerking, interieurbouw, meubilair, verlichting en signing en styling.

Binnen en buiten
De begane grond betekent de connectie van het gebouw met de omgeving  op voetgangersniveau. Voor Ditt. was het de opdracht een verbinding tussen binnen en buiten te bewerkstelligen, alsook verbindingen van de functies op de begane grond met de verschillende gebruikers van het pand.

De nieuwe schil van De Oliphant draagt bij aan de ‘ontmoeting’ van zijn functies met de omgeving. Op de begane grond voelt de entreehal door de hoge, glazen gevel als een voortzetting van een het openbare plein voor het gebouw. Langs de gevel heeft Ditt. verschillende zit- en loungegebieden gerealiseerd.

Eten en drinken
Via een aantal betonnen treden, die deels ook als zitmogelijkheid zijn ingericht, bereiken bezoekers en gebruikers van het gebouw de ‘food court’. Hier vinden ze meubels met eten en drinken; maaltijden worden bereid in het restaurant dat achter de food court ligt.

Tussen de begane grond en het restaurantgedeelte ligt de bar, tussen de bestaande kolommen gerealiseerd. “Deze nieuwe bar omarmt als het ware de oude structuur van het pand”, aldus Ditt.  Naast deze bar is een gebied open gelaten voor een flexibele invulling.

Verblijfsgebieden
Aan de food court grenst een gebied voor een kort verblijf, een plek voor een snelle maaltijd in een gevarieerd landschap aan zitplekken. Aan de andere zijde bevindt zich ruimte voor langer verblijf; hier bevindt zich het merendeel van de (in totaal 250) zitplekken. De inhammen in het pand heeft Ditt. hier gebruikt om meer intimiteit en verscheidenheid aan zithoeken te bieden.

Zo zijn er opvallende ‘kooien’, die plek bieden aan ongeveer acht personen en zijn er diverse eet-, ontmoet- en flexwerkgebieden gerealiseerd. De buitengebieden voor de entree fungeren als (openbaar) terras.

Bij het interieurontwerp is een grote mate van flexibiliteit en overloop van gebieden nagestreefd – te beginnen met het sociale hart, de flexibele plek van samenkomst, als centrum. Naast veel ruimte voor ontmoeting, samenwerking en kennisdeling, moest de begane grond privacy en intimiteit aan de zijkanten bieden.

Materialen en kleuren
Het totaalconcept ‘urban jungle’ is in de vormgeving aangehouden. De ontwerpers hebben een combinatie nagestreefd van ‘stedelijke materialen’ en natuurlijke materialen en invloeden. Het stedelijke karakter, legt Ditt. uit, komt naar voren in de onbewerkte poeren in de entreehal en het ruwe beton van de kolommen.

Deze, en andere harde hoogwaardige materialen hebben de ontwerpers gecombineerd met zachte, natuurlijke vormen, aardse tinten, groenvoorziening en kleurrijke stoffering. In combinatie met de verschillende functies realiseerde Ditt. “een landschap met diverse bestemmingen”.

Andere nieuwsberichten

Architectenweb presenteert Best of AFFR 2020

Gisteren, 14:58

'Prijzen-hattrick' in thuisstad voor Forum Groningen

Gisteren, 12:11

Gaming als inspiratie voor hoofdkantoor E-Sportsorganisatie

Gisteren, 10:52

Een 'pakhuis' met veel maatwerk in de woningen

Gisteren, 09:23

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

Gisteren, 16:00

33e editie Jaarboek Architectuur in Nederland gepresenteerd

Gisteren, 09:55

Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld

21 september, 11:25

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

18 september, 2:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

18 september, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

18 september, 10:32
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan