Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta
Copyright: Binst Architects / Snøhetta

Binst Architects en Snøhetta winnen transformatieproject in centrum Brussel

24 maart 2020, 14:40
De internationale competitie voor de transformatie van het befaamde Muntcentrum, gelegen in het hart van Bussel, is gewonnen door een team van Binst Architects en Snøhetta. Het team wil het gebouw openen naar de omgeving en voorzien van een tweede, duurzame huid.

Immobel, Whitewood en DW Partners hebben in 2019 een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de herontwikkeling van het gebouw boven het winkelcentrum The Mint. De partijen willen het gebouw van ruim 62.000 m2 grondig renoveren en transformeren naar een gemengd woon-, kantoor- en hotelcomplex.

De opdrachtgevers willen dat het gebouw daarbij van zijn huidige gesloten karakter wordt ontdaan en in dialoog gaat met zijn directe omgeving. Het project moet een architecturale uitstraling krijgen die aansluit bij de centrale ligging in het centrum van de stad.

Respect en integratie
Uit meer dan vijftig uitzendingen koos de jury vijf internationale architectenteams (met in twee daarvan Belgische deelnemers. In een tweede ronde viel de keuze op het ontwerp van het Belgische bureau Binst Architects en het Noorse Snøhetta.

De jury, bestaande uit afgevaardigden  van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Brussel, de Brusselse Bouwmeester, Immobel en Whitewood, verkozen het ontwerp vanwege het respect voor de architecturale waarde van het bestaande gebouw en de integratie in de stedelijke context. “Het winnende project onderscheidt zich door de aandacht voor duurzaamheid en door de openheid van het gebouw ten opzichte van zijn omgeving”, zei de jury verder.

Aanpak sokkel
Het Muntcentrum is oorspronkelijk gerealiseerd tussen 1967 en 1971 en bestaat uit een min of meer kruisvormig gebouw op een sokkel van vier verdiepingen. Binst Architects en Snøhetta pakken de sokkel, waarin het winkelcentrum huist, op een aantal punten grondig aan. Daarmee streven de bureaus naar een interessante verbinding met de openbare ruimte, een lichtere uitstraling voor de massieve sokkel en een betere toegankelijkheid van het gebouw.

Langs de Anspachlaan willen de architecten de sokkel vanaf de eerste verdieping uitsnijden om een nieuwe openbare ruimte dicht bij het voetgangersniveau te creëren. Aan de zijde van het Muntplein komen een restaurant en een groot terras, zodat er nieuwe uitzichten op het plein en activiteit ontstaat.

Tweede huid
De gevel is, aldus het winnende architectenteam, een van de grote vraagstukken van de opdracht. Het voorstel is om een nieuwe constructie te realiseren, die meerdere functies vervult. Op een meter afstand van de bestaande wordt een nieuwe gevel opgetrokken, die werkt als een tweede huis en nieuwe proporties aan het gebouw verleent.

Het raamwerk bestaat uit hout en krijgt een koperen bekleding. Tussen de stijlen komen PV-cellen. De constructie wordt volledig demontabel, aldus de architecten. “Dat is een duurzame doelstelling, zowel door de productiewijze als door de herbuikbaarheid”, leggen Binst Architects en Snøhetta uit. De nieuwe gevel verleent het gebouw een ander aanzicht, wekt energie op, verbetert de isolatie en creëert extra ruimte.

Voor de uitvoering van het project zullen Snøhetta en Binst Architects worden bijgestaan door de Brusselse architectenbureaus DDS en ADE.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan